Η μοναδική διέξοδος Ομόνοιας και ΑΕΛ στην Ευρώπη

Οι διοργανώσεις της σεζόν 2016-17 μπαίνουν στην τελική τους ευθεία. Πέραν από την ανάδειξη των ομάδων που θα πανηγυρίσουν τους δύο εγχώριους τίτλους και την ομάδα που θα βρεθεί στην β’ κατηγορία, ενδιαφέρον προκύπτει και για τις ομάδες που θα πάνε Ευρώπη.
 
Μέσω του πρωταθλήματος, ευρωπαϊκό εισιτήριο θα κερδίσουν οι τρεις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας.
 
Η ομάδα που θα τερματίσει στην 4η θέση της βαθμολογίας δεν κερδίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τουλάχιστον όχι άμεσα, καθώς υπό προϋποθέσεις θα είναι η τέταρτη ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
 
Η νίκη της ΑΕΚ επί της Ομόνοιας "κλειδώνει" στην ομάδα της Λάρνακας κατά ένα μεγάλο ποσοστό ευρωπαϊκό εισιτήριο με την Ομόνοια και την ΑΕΛ να διεκδικούν την 4η θέση. 
 
Οι προϋποθέσεις για τον 4ο
Η συμμετοχή της εξαρτάται από την έκβαση της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το τέταρτο ευρωπαϊκό εισιτήριο πηγαίνει στον κυπελλούχο, ο οποίος ξεκινάει την πορεία του στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
 
Αν, όμως, ο κυπελλούχος έχει καπαρωμένη την έξοδο στην Ευρώπη μέσω του πρωταθλήματος, τότε σε αυτή την περίπτωση επωφελείται ο 4ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Για να το δούμε πρακτικά, όπως είναι διαμορφωμένη αυτή τη στιγμή η βαθμολογία, αν ο ΑΠΟΕΛ ή ο Απόλλωνας που βρίσκονται στην τριάδα – η ΑΕΚ αποκλείστηκε από το κύπελλο – κατακτήσουν το κύπελλο, τότε ευρωπαϊκό εισιτήριο παίρνει και η ΑΕΛ που φιγουράρει για την ώρα στο τέταρτο σκαλοπάτι της βαθμολογίας.