Η Κοπεγχάγη ξέρει ήδη πότε, πού και πόσο θα πωλήσει τον Πιέρο!

Τον περασμένο Αύγουστο το εύκολο (καθ’ ότι… προφανές) ήταν να πεις πως η Κοπεγχάγη απέκλεισε τον ΑΠΟΕΛ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, διότι ήταν πιο ποιοτική και πιο δεμένη ομάδα. Το δύσκολο ήταν να εντοπίσεις το γιατί και το ακόμη πιο πολύπλοκο να αναλύσεις το πώς ο δανέζικος σύλλογος κατάφερε εντός επταετίας να αντιστρέψει τη δυναμική στη σύγκρουση-σύγκρισή του με τους «γαλαζοκιτρίνους».
Η επικείμενη μετακίνηση του Πιέρου Σωτηρίου από τους πρωταθλητές Κύπρου στους αντίστοιχους της Δανίας, ωστόσο, αποτέλεσε την αφορμή να αναδειχθεί το πλάνο προγραμματισμού, πάνω στο οποίο στηρίζεται η διαρκής βελτίωση και επιτυχία των «λιονταριών».
 


Πρώτα αγορά, μετά πώληση
Η πρώτη βασική αρχή σε αυτό το πλάνο είναι πως ουδείς παίκτης πωλείται, αν πρωτύτερα δεν έχει αποκτηθεί ο διάδοχός του. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο η Κοπεγχάγη ετοιμάζεται προσεχώς να επισημοποιήσει τη μεταγραφή του Πιέρου Σωτηρίου και ακολούθως, το καλοκαίρι, να προχωρήσει στην πώληση του Αντρέας Κορνέλιους (σ.σ. πιθανότατα στην Αταλάντα).

Ακριβώς την ίδια διαδικασία είχε ακολουθήσει ο Στόλε Σόλμπακεν και το περασμένο καλοκαίρι: Ιούνιο απέκτησε τον Σέρβο Άντριγια Πάβλοβιτς, οκτώ μέρες αργότερα πώλησε τον Νικολάι Γέργκενσεν στη Φέγενοορντ.
 
Πολυετές συμβόλαιο, τριετής παραμονή
Η δεύτερη βασική αρχή του πλάνου της Κοπεγχάγης αφορά τη χρονική έκταση του συμβολαίου και της παραμονής ενός νεοφερμένου στην ομάδα. Παλαιότερα αυτά τα δύο συνέπιπταν, πλέον πολιτική του συλλόγου είναι να υπογράφει τετραετή ή πενταετή συμβόλαια με κάθε νεοφερμένο, ο οποίος έπειτα από 2,5-3 χρόνια (στη διάρκεια των οποίων συνεισφέρει στην αγωνιστική επιτυχία της ομάδας) πωλείται σε ανώτερο πρωτάθλημα, κατά προτίμηση σ’ ένα από τα πέντε κορυφαία στην Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό να μιλάς ανοικτά γι’ αυτό το θέμα με τον παίκτη και πάντοτε προσπαθούμε να φτιάχνουμε ένα σχετικό πλάνο», παραδέχτηκε πρόσφατα στην Ekstra Bladet ο τεχνικός διευθυντής Γιόχαν Λάνγκε, ο οποίος μαζί με τον Σόλμπακεν σχεδιάζει την απόκτηση παικτών και την εξέλιξη της ομάδας, ώστε το σύνολο να είναι αξιόμαχο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
 
Αποτροπή μαζικής εξόδου
Η διατήρηση (υψηλής) ανταγωνιστικότητας απαιτεί από τους ιθύνοντες νόες της Κοπεγχάγης να ευρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά και να αποφεύγουν τη δυσάρεστη κατάσταση της μαζικής αποχώρησης παικτών στην ίδια μεταγραφική περίοδο.
Ό,τι δηλαδή συνέβη μετά την επιτυχημένη σεζόν 2010/11, όταν μέσα σ’ ένα καλοκαίρι «κούνησαν μαντίλι» οι Πόσπεχ, Βεντ, Άντονσον, Κβιστ, Γκρόνκιερ και ο ίδιος ο Σόλμπακεν. Ήταν ένα πανάκριβο μάθημα για την Κοπεγχάγη, η οποία έκτοτε προσέχει τα μέγιστα, ώστε οι κατάλληλοι παίκτες να αποχωρούν την κατάλληλη στιγμή.
Αυτή για τον Κορνέλιους, ο οποίος αποκτήθηκε πριν τριάμισι χρόνια από την Κάρντιφ, καθυστέρησε κατά ένα εξάμηνο ένεκα ενός σοβαρού τραυματισμού του και της παρουσίας του ισχυρού επιθετικού διδύμου των Γέργκενσεν και Σανταντέρ. Τώρα ο Κορνέλιους είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του, ενώ Σωτηρίου και Πάβλοβιτς θα δώσουν μάχη για τη θέση πλάι στον Σανταντέρ. Ο 26χρονος Παραγουανός, παρεμπιπτόντως, προορίζεται να πωληθεί το καλοκαίρι του 2018, όταν θα έχει συμπληρώσει κι αυτός μια τριετία στο σύλλογο…


Γιατί άλλαξε η πολιτική
Οι λόγοι της απαγκίστρωσης της Κοπεγχάγης από την πρακτική της εξάντλησης των συμβολαίων των παικτών της ήταν δύο: πρώτον, διότι πλέον οι πωλήσεις είναι περισσότερες (ως μέρος του επιχειρηματικού πλάνου) και δεύτερον, διότι υπάρχει η αξία υπογραφής, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Εσωτερικά είναι σημαντικό να γίνεται έμπρακτα εμφανές στο Δ.Σ. του συλλόγου ότι οι επενδύσεις σε νεοφερμένους επιστρέφουν στο ταμείο με σημαντική αύξηση. Εξωτερικά είναι εξ ίσου σημαντικό να γίνεται έμπρακτα εμφανές στους μεταγραφικούς στόχους ότι ο σύλλογος μπορεί μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα να τους εξασφαλίσει θέση σε μεγαλύτερα και πιο εύπορα πρωταθλήματα.
 
Το πλάνο με Σωτηρίου
Η Κοπεγχάγη, π.χ., ουδέποτε θα ήταν ελκυστικός προορισμός για τον Λούντβιγκ Αουγκούστινσον, αν ο Σουηδός δεν γνώριζε εξ αρχής ότι το πλάνο είναι να πωληθεί εντός μιας τριετίας (σ.σ. αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και το καλοκαίρι μετακομίζει στη Βέρντερ). Η περίπτωσή του έχει προστεθεί σε αυτές που πλέον η Κοπεγχάγη ανασύρει με ευκολία, όταν χρειάζεται να πείσει έναν ποδοσφαιριστή να ενταχθεί στο δυναμικό της.
Ο Ντάνιελ Αμάρτεϊ πωλήθηκε στην Πρέμιερ Λιγκ και έγινε πρωταθλητής με τη Λέστερ, ο Νικολάι Γέργκενσεν είναι επί του παρόντος ο πρώτος σκόρερ στην Ολλανδία με την πρωτοπόρο Φέγενοορντ και ο Τόμας Ντιλέινι κάνει θραύση στην Μπούντεσλιγκα με τη φανέλα της Βέρντερ.

Και αυτό ακριβώς είναι και το πλάνο με τον Πιέρο Σωτηρίου. Ο 24χρονος Κύπριος επιθετικός προορίζεται να συνεισφέρει στην εντός κι εκτός συνόρων επιτυχία της Κοπεγχάγης για τις επόμενες δύο με τρεις περιόδους. Ακολούθως θα πωληθεί σε ανώτερο πρωτάθλημα για ένα ποσό μεγαλύτερο από τις 18,5 εκατομμύρια κορόνες που θα πληρώσει η πρωταθλήτρια Δανίας στον ΑΠΟΕΛ.