ΑΠΟΕΛ: Για ποιους κτυπά η «καμπάνα» αποχώρησης

Ναι μεν η προσοχή στον ΑΠΟΕΛ είναι στραμμένη στην επίτευξη των εγχώριων στόχων της ομάδας που είναι η κατάκτηση του πέμπτου συνεχόμενου πρωταθλήματος και 26ου στην ιστορία της ομάδας κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο η κατάκτηση του κυπέλλου, εντούτοις οι μεταγραφικές διεργασίες ενόψει καλοκαιριού έχουν αρχίσει προ πολλού.
 

 
Οι «γαλαζοκίτρινοι» ήδη έχουν υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα δυο χρόνια με τον Μίκαελ Ποτέ, ενώ τα βρήκαν σε όλα και με τον Ισπανό κεντρικό αμυντικό, Χεσούς Ρουέδα, ο οποίος αγωνίζεται στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.
 
 
Παράλληλα έχουν προχωρήσει σ’ ένα πολύ επικερδές deal με την Κοπεγχάγη για πώληση του Πιέρου Σωτηρίου, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ (ενδεχομένως να φτάσει τα 3 εκατ. με επιπλέον μπόνους) που καθιστά τον Κύπριο φορ ως την πιο συμφέρουσα μεταγραφή κυπριακής ομάδας στην ιστορία.
 
Πέραν του 24χρονου διεθνούς επιθετικού και άλλοι ποδοσφαιριστές που είναι στο υφιστάμενο έμψυχο δυναμικό του ΑΠΟΕΛ δεν θα βρίσκονται στον «Αρχάγγελο» τη νέα περίοδο, όμως, όχι λόγω μεταγραφής αλλά με απόφαση της επιτροπής προγραμματισμού των «γαλαζοκιτρίνων».
 
Δεδομένη είναι η αποχώρηση του Γιαμπερέ, ο οποίος δεν ικανοποίησε στο διάστημα παρουσίας του στην Κύπρο. Έτσι κι αλλιώς ο Αφρικανός αμυντικός παίζει στον ΑΠΟΕΛ ως δανεικός από την Μπορντό και έχει πολύ ψηλό κασέ που δύσκολα θα μπορούσε να καλύψει η διοίκηση Πετρίδη ακόμα και αν το επιθυμούσε.
 
 

 
Όσον αφορά τον Ρότζερ Κάνιας (δανεικός από την Αστάνα), ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να τον διατηρήσει στο ρόστερ είτε με ανανέωση δανεισμού είτε με αγορά των δικαιωμάτων του αν το επιθυμεί. Οι διοικήσεις ΑΠΟΕΛ-Αστάνα ανέπτυξαν καλές σχέσεις από τις μεταξύ των δύο ομάδων αναμετρήσεις στην Ευρώπη, εντούτοις υπάρχει το ερωτηματικό κατά πόσο είναι σοφότερο οι «γαλαζοκίτρινοι» ν’ αναζητήσουν το καλοκαίρι καλύτερη λύση.
 
Με την πλάτη στον τοίχο ο Αστίθ
Μόλις τέσσερα συμβόλαια ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ ολοκληρώνονται στο τέλος της σεζόν, αν εξαιρεθούν οι δανεικοί Γιαννιώτας, Γιαμπερέ, Κάνιας.
 
Πρόκειται για τους Βινίσιους, Αστίθ, Βάτερμαν και Αλεξάνδρου, αφού άλλοι (Αλωνεύτης, Εφραίμ, Ασρτυματάς) ανανέωσαν πρόωρα τη συνεργασία τους με τον ΑΠΟΕΛ, ενώ άλλοι (Μοράις, Μιλάνοφ, Μερκής) είχαν όριο συμμετοχών στο προηγούμενο συμβόλαιο με βάση το οποίο αν κατέγραφαν συγκεκριμένο αριθμό εμφανίσεων ανανεωνόταν αυτόματα η συνεργασία τους, κάτι που έγινε.
 
Από τους τέσσερις ποδοσφαιριστές (Βάτερμαν, Βινίσιους, Αστίθ, Αλεξάνδρου), οι δύο πρώτοι θεωρούνται απαραίτητοι στο πλάνο της ομάδας, ιδίως με τον Τόμας Κρίστιανσεν στον πάγκο. Δύσκολα θα παραμείνει στον «Αρχάγγελο» ο Αστίθ, καθώς ο Βάσκος αμυντικός έχει πτωτική πορεία στην απόδοσή του, ενώ ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του αρχηγού, Νεκτάριου Αλεξάνδρου.
 
Το δίδυμο τερματοφυλάκων
Ο ΑΠΟΕΛ έχει την πολυτέλεια να διαθέτει στο ρόστερ του δύο σπουδαίους τερματοφύλακες. Μπόι Βάτερμαν και Ούρκο Πάρντο είναι δίχως αμφιβολία το καλύτερο δίδυμο τερματοφυλάκων κυπριακής ομάδας και άλλη μια τρανή απόδειξη που πιστοποιεί το γεγονός πως ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει το πληρέστερο ρόστερ.

Η ικανότητα του Βάτερμαν να παίζει με την μπάλα στα πόδια ήταν αυτή που γοήτευσε τον Κρίστιανσεν, ο οποίος τον καθιέρωσε στην αρχική ενδεκάδα και παρά τις μέτριες εμφανίσεις του Ολλανδού πορτιέρε στους προκριματικούς αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ επέμεινε στην επιλογή του και η συνέχεια της χρονιάς τον δικαίωσε.
 
Από την άλλη ο Πάρντο παρά την απραξία έδειξε τα «δόντια» όταν κλήθηκε ν’ αγωνιστεί στους αγώνες κυπέλλου, όπου παίζει βασικός, με αποκορύφωμα τον πρώτο προημιτελικό κυπέλλου με την ΑΕΛ.
 
Ο ΑΠΟΕΛ πληρώνει (περίπου) μισό εκατομμύριο για να έχει στο ρόστερ του δύο πολύ καλούς τερματοφύλακες. Αν θα πορευτεί και τη νέα σεζόν με τους Βάτερμαν-Πάρντο στη «φαρέτρα» θα το δείξει ο χρόνος.
 
Το δεδομένο είναι πως ο αναπληρωματικός επί Κρίστιανσεν, Πάρντο υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι συμβόλαιο μέχρι το Μάη του 2018, ενώ η συνεργασία του ΑΠΟΕΛ με τον Βάτερμαν εκπνέει στο τέλος της περιόδου.
 
Ο ΑΠΟΕΛ είναι φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος που εκτός απροόπτου θα σημαίνει και ανανέωση συνεργασίας με τον Τόμας Κρίστιανσεν, ο οποίος όχι απλά θα ζητήσει αλλά θα απαιτήσει (όπως είναι φυσικό) την παραμονή του 33χρονου Βάτερμαν. 
  
Αν το πιο πάνω σενάριο επαληθευτεί μένει να δούμε αν ο 34χρονος Πάρντο με τις τεράστιες εμπειρίες που κουβαλά θ' αποδεχθεί για δεύτερο συναπτή σεζόν να έχει το ρόλο του αναπληρωματικού. 
 
Η γραμμή κρούσης
Ερωτηματικό που θ’ απαντηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι είναι εάν ο ΑΠΟΕΛ θα πορευτεί με τους Ποτέ-Ντε Καμάργκο-Μπαράλ στη γραμμή κρούσης ή αν θα επιδιώξει να αποχωριστεί έναν εκ των δύο τελευταίων με τις πιθανότητες να είναι εναντίον του Ισπανού, ώστε να κινηθεί για απόκτηση ενός πιο νεαρού και εξελίξιμου φορ.
 
Η περίπτωση του Γιαννιώτα (παίζει ως δανεικός από τον Ολυμπιακό) θα έχει επεισόδια το προσεχές καλοκαίρι, ενώ δεν πρέπει να ξεγράφουμε την πιθανότητα απρόσμενης αποχώρησης, καθώς σε μια μεταγραφική περίοδο τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί.