Όταν ο Λεμονής έδιωξε τον Οκκά και έβαλε στο «μάτι» Μιχαλάκη-Αλωνεύτη

Καλοκαίρι 2009. Η Ομόνοια υπό τις οδηγίες του Τάκη Λεμονή πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της στην Αυστρία. Οι φήμες για κόντρα μεταξύ του Ελλαδίτη προπονητή με ποδοσφαιριστές αστέρια του τριφυλλιού δίνουν και παίρνουν.
 
Λίγες μέρες αργότερα «σκάει» η είδηση ότι ο Τάκης Λεμονής δίνει εντολή στη διοίκηση της Ομόνοιας να βάλει στο αεροπλάνο τον Γιάννη Οκκά και να τον στείλει πίσω στην Κύπρο, καθώς υπέπεσε, όπως ανέφερε η ανακοίνωση των «πρασίνων» σε σωρεία» πειθαρχικών παραπτωμάτων.
 
 

 
«Η Ομόνοια ανακοινώνει πως με απόφαση του προπονητή Τάκη Λεμονή, ο ποδοσφαιριστής Γιαννάκης Οκκάς επιστρέφει στη Κύπρο. Οι λόγοι της απομάκρυνσής του από την αποστολή της ομάδας, οφείλονται σε συνεχή και σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Για το θέμα θα επιληφθούν ο πρόεδρος και τα αρμόδια σώματα του διοικητικού συμβουλίου της Ομόνοιας», έγραψε στην ανακοίνωση της η Ομόνοια.
 
Η συνέχεια γνωστή. Η διοίκηση της Ομόνοιας παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει ένα χρόνο προηγουμένως τετραετές συμβόλαιο με τον Οκκά, προχώρησε μονομερώς σε διακοπή συμβολαίου με αποτέλεσμα να πληρώνει μηνιαίως για πολλά χρόνια αργότερα 20 χιλιάδες ευρώ στον Οκκά, ο οποίος δικαιώθηκε από τα αρμόδια όργανα της ΟΥΕΦΑ.
 
Η αφορμή της αποχώρησης ήταν πως ο Κύπριος επιθετικός δεν αποδεχόταν να παίξει στη θέση του δεξιού εξτρέμ και στις προπονήσεις για να δείξει την αντίθεση του έστελνε την μπάλα επιδεικτικά έξω όταν έκανε σέντρες στον Μιχάλη Κωνσταντίνου.
 
Η αιτία ήταν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών ήταν στα άκρα από την κοινή θητεία τους στον Ολυμπιακό. 
 
 
 
Το χρονικό της κόντρας Λεμονή-Οκκά
Η πρόταση της Μπλάκμπερν
Μια πρόταση από την Μπλάκμπερν στις αρχές του 2007 για να πάει για δοκιμαστικά ο Οκκάς, συνάντησε την άρνηση του Τάκη Λεμονή, ο οποίος φέρεται να μην επέτρεψε στον αρχηγό της Εθνικής Κύπρου κάνει το ταξίδι. Παράλληλα, ο λίγος χρόνος συμμετοχής του Οκκά στους ερυθρόλευκους προκαλούσε δυσανασχέτηση στον 32χρονο επιθετικό. Τελικά ο τελευταίος επέλεξε να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό και να δοκιμάσει στη Θέλτα Βίγκο.
 
«Σε έφαγε ο Λεμονής»
Η επίσκεψη του Γιάννη Οκκά στα αποδυτήρια του «Καραϊσκάκη» το Δεκέμβριο του 2008 αποτέλεσε την επόμενη σελίδα της κόντρας Οκκά με Λεμονή. Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης, όταν αντιλήφθηκε τον Οκκά, τον προσέγγισε και του είπε αυτολεξεί (όπως γράφτηκε σε Ελλαδικά ΜΜΕ): «Γίγαντα Γιαννάκη, παικταρά μου. Δεν έπρεπε να σε αφήσουμε να φύγεις, δεν πρέπει να αφήνει τέτοιους παίκτες ο Ολυμπιακός να φεύγουν. Αλλά, ο Λεμονής φταίει, που σε έφαγε!...».
 
«Δεν υπάρχει πρόβλημα»
Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ομόνοιας στις 17 Μαρτίου του 2009 από τον Τάκη Λεμονή προκάλεσε, όπως ήταν φυσιολογικό, κάποιες απορίες σχετικά με τις σχέσεις που θα έχει με τον Γιάννη Οκκά. Σε αρκετά κυπριακά ΜΜΕ φιλοξενήθηκαν τότε διάφοροι προβληματισμοί αλλά και καθησυχαστικά σχόλια (από άτομα των πρασίνων αλλά και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές) ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ τους και ότι θα δουλέψουν με γνώμονα το καλό της Ομόνοιας.
 
Πρόσφατα ο Γιάννης Οκκάς μίλησε πρώτη φορά για όσα έγιναν το επίμαχο καλοκαίρι και έστρεψε τα πυρά στον Τάκη Λεμονή και τον συνεργάτη του Μιλτιάδη Νεοφύτου (σ.σ. Χριστάκη Γεωργίου).
 
Οι δηλώσεις του Οκκά στην εκπομπή «Όλα Μάλε» στον Super Sport FM
 «Έκανα τέσσερα χρόνια συμβόλαιο στην Ομόνοια. Με ήθελε η Ανόρθωση αλλά δεν μπορούσε να μπει οικονομικά στην Ομόνοια. Ήταν πιο μεγάλα τα μεγέθη, ήταν πιο ψηλά τα συμβόλαια. Με προσέγγισε η Ανόρθωση, αλλά όταν άκουσαν τα ποσά κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο. Τα συμβόλαια που δόθηκαν τότε στην Ομόνοια τα έκρινα υπερβολικά. Το δικό μου δεν το έκρινα υπερβολικό, γιατί ανάλογα είχα και στο εξωτερικό. Όταν προτάθηκα στην Θέλτα ήθελαν να μάθουν για μένα.
 
Γιατί έφυγα από τον Ολυμπιακό και πήγα Σεκούντα, μήπως είναι τραυματίας, μήπως υπάρχει κάτι άλλο. Τους εξήγησα ότι δεν ήθελα να πάω κάπου αλλού στην Ελλάδα. Με γέμισαν και οι τρεις ομάδες ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός. Άλλοι ευνοήθηκαν πάνω μας, άλλοι έπαιρναν τριπλάσια συμβόλαια που δεν τα είχαν δει ξανά.
 
Ήταν σε γνώση τους τι πλήρωναν και τι έπαιρναν. Αυτό που με πληγώνει σαν Γιάννος είναι ότι μας χρεώθηκαν περισσότερα από όσα μας αναλογούσαν. Εδώ όπου και να πας υπάρχει Ομονοιάτης. Οφείλει πολλά σε αυτή την ομάδα το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Σε ομάδες όπως η Ομόνοια, το ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση, ο Απόλλωνας οφείλει πολλά το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Κάποιοι δούλεψαν εναντίον της Ομόνοιας. Εγώ δεν αποφάσισα ποτέ να φύγω, άλλοι το αποφάσισαν. Εγώ ακολούθησα την νόμιμη οδό. Γνωρίζετε γιατί έφυγα;
 
Έγινε μονομερής διακοπή συμβολαίου. Ήταν καθαρά θέμα προπονητή. Το γιατί δεν ήμουν στα πλάνα του κύριου Λεμονή μόνο ο ίδιος μπορεί να το απαντήσει. Ίσως γιατί φεύγοντας ένας παίκτης θα ερχόταν κάποιος άλλος. Ο κόσμος της Ομόνοιας γνωρίζει τι έγινε. Εγώ πήρα ρίσκο και δεν πήγα στην Ανόρθωση. Από αυτό φαίνεται ότι πήγα στην Ομόνοια, γιατί είπα ότι η μοίρα μου ήταν στην Ομόνοια. Μίλησα και με τον πρόεδρο και με τον αντιπρόεδρο της Ομόνοιας και μου έδειξαν ότι με ήθελαν πολύ.
 
Την επόμενη χρονιά με την κάθοδο του κύριου Λεμονή άλλαξαν πολλά πράγματα. Ο πρόεδρος δεν ήταν γνώστης του ποδοσφαίρου, ποιος ήταν το δεξί του χέρι; Αυτός που ήταν δίπλα του έπρεπε να του πει ότι αν φύγει ένας παίκτης έχει και συνέπειες. Είμαι εντάξει με την Ομόνοια. Δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός μου να στριμώξω την Ομόνοια. Καμιά φορά η κάθε ομάδα που κάνει ένα συμβόλαιο πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες. Κάποιοι δεν τα είπαν καλά στον κόσμο της Ομόνοιας και στον πρόεδρο της Ομόνοιας. Μου χρέωσαν πολλά και διάφορα, αυτά είναι μπούρδες. Ο κόσμος δεν βλέπει καμιά φορά, γιατί έφυγες αλλά λέει ότι έφυγες».
 
 

 
Στο «μάτι» οι Κωσταντίνου-Αλωνεύτης
Ο Γιάννης Οκκάς δεν ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας που ήθελε να διώξει από το «Ηλίας Πούλλος» ο Τάκης Λεμονής. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Goal News» ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, ο Ελλαδίτης τεχνικός είχε ζητήσει την απομάκρυνση τόσο του Μιχάλη Κωνσταντίνου όσο και του Στάθη Αλωνεύτη, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε.
 
Ο «Μιχαλάκης» ήταν ο πρώτος σκόρερ της πρωταθλήτριας Ομόνοιας της περιόδου 2009-10 και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2011, ενώ ο Αλωνεύτης έφυγε το 2012 μετά από υπόδειξη του Νεόφυτου Λάρκου.