ΑΠΟΕΛ: Ισχυρός ως τα πλέι οφ και ελπίζει…

Για τους επαΐοντες ήταν γνωστό και δεδομένο ήδη από το περασμένο καλοκαίρι: η αφαίρεση από τη βαθμολογία πενταετίας του ΑΠΟΕΛ της συγκομιδής της χρυσής περιόδου 2011/12 ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθεια να παραμείνει η ομάδα στους ισχυρούς των κληρώσεων και το καλοκαίρι του 2017.
Ο λόγος απλός: το περασμένο καλοκαίρι οι «γαλαζοκίτρινοι» με συγκομιδή πενταετίας 35.935 βαθμούς ήταν οριακά ισχυροί σε όλες τις κληρώσεις. Οριακά, διότι ήταν η πέμπτη πιο ισχυρή ομάδα στον γ’ προκριματικό γύρο. Αν όλες επιβεβαίωναν τα προγνωστικά και περνούσαν στα πλέι οφ, ο πρωταθλητής Κύπρου θα ήταν στην τελευταία θέση των ισχυρών στην κλήρωση. Αποκλείστηκε (από την Χάποελ Μπερ Σεβά) ο Ολυμπιακός Πειραιώς και ο ΑΠΟΕΛ ήταν ο τέταρτος πιο ισχυρός στα πλέι οφ.
 
Η διαφορά στα μπόνους
Για να διατηρήσει αυτό το status quo και εν όψει του καλοκαιριού του 2017, θα έπρεπε αυτή τη σεζόν να ξαναπάρει όσους βαθμούς είχε κατακτήσει τη σεζόν 2011/12 (20.825) ή έστω το μεγαλύτερο μέρος τους (τουλάχιστον 75%).
Με τις πιθανότητες εναντίον του ο ΑΠΟΕΛ το πάλεψε όσο καλύτερα και περισσότερο μπορούσε, αλλά εν τέλει το κοντέρ σταμάτησε στους 11.100 βαθμούς, ήτοι λίγο παραπάνω από τους μισούς απ’ ό,τι πριν πέντε χρόνια.
Εδώ χρειάζεται μια απαραίτητη διευκρίνιση: μέσα στο γήπεδο οι «γαλαζοκίτρινοι» διέπρεψαν. Συγκέντρωσαν 10 βαθμούς από πέντε νίκες (τέσσερις στους ομίλους και μία επί της Μπιλμπάο), ήτοι έναν παραπάνω απ’ όσους η χρυσή ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τη διαφορά στην τελική συγκομιδή έκαναν αφ’ ενός ο συντελεστής της Κύπρου (1.825β. το 2011/12, 1.100 εφέτος), αφ’ ετέρου οι βαθμοί μπόνους: την περίοδο 2011/12 ο ΑΠΟΕΛ μάζεψε 10 τέτοιους (τέσσερις για την είσοδο στα πλέι οφ, πέντε για την πρόκριση στους 16 και έναν για τη συμμετοχή στα προημιτελικά), ενώ στην τρέχουσα… μηδέν(!), αφού στο Γιουρόπα Λιγκ μπόνους βαθμοί δίνονται μόνον από τη φάση των 16 κι έπειτα.
 
Τα νέα δεδομένα
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας των «γαλαζοκιτρίνων», οι 26.210 βαθμοί αποτελούν εγγύηση παρουσίας στους ισχυρούς των κληρώσεων μέχρι και τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και μέχρι και τον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού τούτη τη στιγμή πλην της δεδομένης Λευκορωσίας (με πρωταθλήτρια την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ) άλλες οκτώ χώρες μπορούν να αναδείξουν πρωταθλητές με μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συντελεστή από τον ΑΠΟΕΛ.
Πρόκειται για τις Τσεχία (Σπάρτα Πράγας ή Βικτόρια Πλζεν), Ελλάδα (Ολυμπιακός), Ρουμανία (Στεάουα Βουκουρεστίου), Αυστρία (Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ), Πολωνία (Λέγκια Βαρσοβίας), Δανία (Κοπεγχάγη), Σκοτία (Σέλτικ) και Βουλγαρία (Λουντογκόρετς).
Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε ο ΑΠΟΕΛ θα πρέπει να ποντάρει σε αποκλεισμό τουλάχιστον πέντε ομάδων εξ αυτών (στο β’ ή στο γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ), προκειμένου ο ίδιος να είναι στους ισχυρούς στην κλήρωση των πλέι οφ. Δεν είναι απίθανο, δεν είναι όμως και το πιο ρεαλιστικό ενδεχόμενο…
 
Τι εύχεται
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, οι πιθανότητες των «γαλαζοκιτρίνων» θα αυξηθούν, αν σε κάποια από τα προαναφερθέντα πρωταθλήματα κόψει πρώτη το νήμα ομάδα με μικρότερο ευρωπαϊκό συντελεστή από τους ίδιους. Τέτοιες ομάδες είναι η νυν πρωτοπόρος του τσεχικού πρωταθλήματος Σλάβια Πράγας, οι Βιτορούλ Κοστάντζα και Κλουζ στη Ρουμανία, οι Γιαγκελόνια, Λεχ Πόζναν και Λέγκια Ντάντσιγκ στην Πολωνία.
Τέτοιες ομάδες είναι και ο Πανιώνιος (Ελλάδα), η Αντμίρα (Αυστρία), η Μπρόντμπι (Δανία), η Αμπερντίν (Σκοτία) και Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία), αλλά στις εν λόγω χώρες ουδείς στοιχηματίζει σοβαρά εις βάρος των νυν πρωτοπόρων της βαθμολογίας.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε πρωτάθλημα που θα καταλήγει σε ομάδα με μικρότερο ευρωπαϊκό συντελεστή από τον ΑΠΟΕΛ θα μειώνει κατά έναν τους αποκλεισμούς ισχυρών (στο β’ και στο γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ) που θα χρειάζονται οι «γαλαζοκίτρινοι», προκειμένου να είναι στους ισχυρούς και στην κλήρωση των πλέι οφ.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι από τους δέκα ισχυρούς στην κλήρωση του γ’ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκαν δύο: ο Ολυμπιακός Π. (με μεγαλύτερο συντελεστή από τον ΑΠΟΕΛ) και η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (με μικρότερο συντελεστή). Συνεπώς, αν ο πρωταθλητής Κύπρου φτάσει να χρειάζεται 3-5 αποκλεισμούς οι πιθανότητές του δεν θα είναι πολλές…
Απαραίτητη προϋπόθεση, ασφαλώς, για να ισχύουν τα προαναφερθέντα περί Τσάμπιονς Λιγκ είναι ο ΑΠΟΕΛ να κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα…