Όταν λείπουν Μοράις και Βινίσιους…

Η κίτρινη κάρτα του ντε Σόουζα στο 44’ μετέτρεψε το (θεωρούμενο ως απομακρυσμένο) ενδεχόμενο σε πραγματικότητα.

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ο ΑΠΟΕΛ θα δώσει -για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2013(!)-ευρωπαϊκό παιχνίδι δίχως ούτε τον Νούνο Μοράις (τιμωρημένος) ούτε τον Βινίσιους (τραυματίας).

Εδώ και σχεδόν μια τετραετία ο Πορτογάλος και ο Βραζιλιάνος συνθέτουν ένα αχώριστο δίδυμο μπροστά από τη γραμμή άμυνας. Ακόμη και όσοι προπονητές επιχείρησαν να τους «χωρίσουν» (είτε αφήνοντας τον ένα εκτός ενδεκάδας είτε προωθώντας τον άλλο στο γήπεδο) αργά ή γρήγορα αντιλήφθηκαν πως με τους δύο στο ίδιο ύψος ο ΑΠΟΕΛ λειτουργεί και πιο εύρυθμα και πιο αποτελεσματικά.

Στο «Κονστάντ Βάντεν Στοκ», συνεπώς, η ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν θα πρέπει εκτός από το 0-1 του ΓΣΠ να υπερπηδήσει και το εμπόδιο της ταυτόχρονης απουσίας των Μοράις, Βινίσιους. Ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν είναι μαθημένος να παίζει χωρίς και τους δύο, είναι σχεδόν αυταπόδεικτο. Στο διάστημα της κοινής θητείας τους στον Αρχάγγελο έχουν λείψει μόλις από τέσσερα παιχνίδια των «γαλαζοκιτρίνων».

Το πρώτο ήταν το εντός έδρας με τον Εθνικό Άχνας στις 15 Μαρτίου 2014 για το πρωτάθλημα και έληξε 2-0 χάρη σε τέρματα των Μαντούκα (17’) και Σαντίν (26’). Το δεύτερο ήταν ο εκτός έδρας επαναληπτικός ημιτελικός κυπέλλου με τη Δόξα, στις 9 Απριλίου 2014, και το τελικό σκορ ήταν 4-0 (45’ Πιπίνης, 60’, 69’ Αδόρνο, 71’ Σαντίν).

Το τρίτο ήταν ο εντός έδρας επαναληπτικός για το β’ γύρο του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, στις 28 Ιανουαρίου 2015, και έληξε 3-0 με τέρματα των ντε Βινσέντι (19’), Σέρινταν (68’) και Εφραίμ (82’). Το πιο πρόσφατο ήταν το εντός έδρας 2-0 επί της ΑΕΚ, στις 28 Απριλίου 2016, όταν ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα χάρη στο 2-0 με γκολ των Σωτηρίου (41’) και Γιαννιώτα (65’).

Με άλλα λόγια, έστω κι αν το επίπεδο των αντιπάλων δεν συγκρίνεται με αυτό της Άντερλεχτ, οι «γαλαζοκίτρινοι» και στα τέσσερα παιχνίδια τους δίχως τους Μοράις και Βινίσιους έχουν πάρει νίκες με σκορ, τα οποία στον επαναληπτικό του «Κονστάν βάντεν Στοκ» (θα) τους δίνουν την πρόκριση. Αν μη τι άλλο, ένας θετικός οιωνός…