Η στατιστική εξύψωση των Βάτερμαν και Γιαννιώτα από την UEFA

Ως γνωστό, ο Γιάννης Γιαννιώτας επιλέχθηκε από την UEFA στην καλύτερη ενδεκάδα για τα παιχνίδια που διεξάχθηκαν την περασμένη Πέμπτη (23/02) - διαβάστε ΕΔΩ σχετικό θέμα.

Η πολύ καλή εμφάνιση του Έλληνα εξτρέμ φαίνεται και από την στατιστική ανάλυση που κάνει η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μέσω του προγράμματος FedEx Performance Zone. Η συγκεκριμένη μέθοδος αναλύει την πορεία των ποδοσφαιριστών συνδυάζοντας την επίδοσή τους τόσο στο Γιουρόπα Λιγκ όσο και στις εγχώριες διοργανώσεις.
 
Όπως αναφέρεται στην σελίδα της UEFA, εξετάζονται τα δεδομένα αναλόγως της θέσης του κάθε ποδοσφαιριστή. Για παράδειγμα τα μπλοκαρίσματα επιθετικών δραστηριοτήτων της αντίπαλης ομάδας θεωρείται βασικό στοιχείο για έναν αμυντικό, ενώ οι ντρίμπλες και οι σέντρες για έναν εξτρέμ. 
 
 


Ο Γιάννης Γιαννιώτας ανέβηκε στην 84η θέση μετά το παιχνίδι με την Αθλέτικ Μπιλμπάο (μετά τα παιχνίδια άλλων ομάδων το Σ/Κ έπεσε στην 94η θέση). Στην κατηγορία των πλάγιων επιθετικών ο Γιαννιώτας είναι αυτή τη στιγμή στην 9η θέση.
 
 
Ο εκ των σκόρερ του ΑΠΟΕΛ στο παιχνίδι με την Μπιλμπάο σε δηλώσεις του στο uefa.com είπε: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά εμείς πολεμήσαμε με καρδιά και πάθος. Υπήρχε καλή ομαδική εργασία από το πρώτο λεπτό και παλέψαμε ακόμα πιο δυνατά όταν μείναμε με δέκα παίκτες».
 
Ο Γιαννιώτας δεν είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στο τοπ-100 των πιο ανεβασμένων ποδοσφαιριστών, αφού στη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο Μπόι Βάτερμαν.

 
Μάλιστα, ο Ολλανδός τερματοφύλακας είναι ψηλά στη γενική κατάταξη καθώς με την εμφάνισή του κόντρα στην Μπιλμπάο έκανε τεράστιο άλμα στην 36η θέση (μετά τα παιχνίδια άλλων ομάδων το Σ/Κ έπεσε στην 45η θέση) και έχει την καλύτερη θέση από όλους τους παίκτες των γαλαζοκιτρίνων. Είχε πάρει και την πρωτιά στην κατηγορία για τους τερματοφύλακες όμως οπισθοχώρησε στη δεύτερη θέση.
 
 
H αναφορά της UEFA για τους δύο παίκτες του ΑΠΟΕΛ:

36: Μπόι Βάτερμαν (ΑΠΟΕΛ)
Ο βετεράνος Ολλανδός τερματοφύλακας έκανε πέντε σωτήριες αποκρούσεις, τέσσαρα μαζέματα και τρεις αποκρούσεις με γροθιές, κέρδισε τρεις εναέριες μονομαχίες και μάζεψε δύο ψηλές μπαλιές για να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του ΑΠΟΕΛ στη νίκη με 2-0 επί της Αθλέτικ, και μπήκε ανάμεσα στους τοπ τερματατοφύλακες με βάση τις μετρήσεις της FedEx Performance Zone.

84: Γιάννης Γιαννιώτας (ΑΠΟΕΛ)
Άλλος ένας παίκτης κλειδί στη νίκη του ΑΠΟΕΛ ήταν ο Γιαννιώτας που κέρδισε και μετέτρεψε το πέναλτι σε ένα εντυπωσιακό τέρμα. Έκανε τρεις ντρίμπλες και έδωσε δύο μπαλιές, κάνοντας επίσης και καλή αμυντική δουλειά. Μία εμφάνιση που τον έβαλε στις πρώτες 100 θέσεις.