Το κυπριακό παρελθόν της Άντερλεχτ

Τέσσερις προκρίσεις σε ισάριθμές νοκ-άουτ αναμετρήσεις με κυπριακές ομάδες μετρά η Άντερλεχτ.
Η πολυνίκης του βελγικού πρωταθλήματος με 33 κατακτήσεις αντιμετώπισε τέσσερις φορές στο παρελθόν κυπριακές ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα και με απολογισμό πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μια ήττα πέρασε ισάριθμες φορές στην επόμενη φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
 
Δύο φορές την Ομόνοια
Η πρώτη φορά που αντάμωσε κυπριακή ομάδα η Άντερλεχτ ήταν το 1985 όταν απέκλεισε με δύο νίκες την Ομόνοια στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι Βέλγοι επικράτησαν 1-0 στις Βρυξέλλες και 1-3 στη Λευκωσία.
 
Πέντε χρόνια αργότερα Άντερλεχτ και Ομόνοια κληρώθηκαν ξανά μεταξύ τους με το πρώτο παιχνίδι να τελειώνει ισόπαλο 1-1 και τους Βέλγους να κερδίζουν 3-1 στον επαναληπτικό.
 
Ο αποκλεισμός της Ανόρθωσης
Δέκα χρόνια αργότερα, το 2000, η Άντερλεχτ επισκέφθηκε ξανά την Κύπρο στο πλαίσιο του β’ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Βέλγοι κέρδισαν 4-2 στο πρώτο παιχνίδι, ενώ ο επαναληπτικός στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» τελείωσε ισόπαλος χωρίς τέρματα.
 
Την κέρδισε η ΑΕΛ αλλά αποκλείστηκε
Στην παρθενική της συμμετοχή στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΛ άγγιξε το «θαύμα» κερδίζοντας την Άντερλεχτ στο ΓΣΠ 2-1 με τέρματα των Ντόσα Τζούνιορ και Ρούι Μιγκέλ, όμως έχασαν 2-0 στο Βέλγιο και συνέχισαν το ευρωπαϊκό τους οδοιπορικό στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.