Τα βαθμολογικά οφέλη για Κύπρο και ΑΠΟΕΛ

Μία από τις πιο παραγνωρισμένες, αλλά εξαιρετικά σημαντικές παράπλευρες συνέπειες της πορείας του ΑΠΟΕΛ στο τρέχον Γιουρόπα Λιγκ είναι η βαθμολογική συνεισφορά του τόσο στη θέση της Κύπρου στην κατάταξη της UEFA όσο και στον ευρωπαϊκό συντελεστή του συλλόγου. Η χθεσινή νίκη επί της Μπιλμπάο και η πρόκριση στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ συνοδεύεται από αξιομνημόνευτα κέρδη και στις δύο κατηγορίες. Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ αναλύει:
 


Ένας κερδισμένος γύρος για τον κυπελλούχο
Η επικράτηση επί της Μπιλμπάο έδωσε στην Κύπρο 500 βαθμούς (2.000 της νίκης δια των τεσσάρων εκπροσώπων μας στην τρέχουσα περίοδο) και της επέτρεψε να προσπεράσει στην 24η θέση της κατάταξης της UEFA τη Νορβηγία.
Δεδομένου ότι όλες οι χώρες κάτω από τη δική μας στη βαθμολογία έχουν ξεμείνει δίχως ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουμε την ευρωπαϊκή σεζόν τουλάχιστον στη συγκεκριμένη θέση, η οποία λαμβάνεται υπόψη για την αφετηρία των ομάδων μας την περίοδο 2018/19 (σ.σ. η πρώτη που θα εφαρμοστούν οι κοσμογονικές αλλαγές της UEFA στο Τσάμπιονς και στο Γιουρόπα Λιγκ).
Το κέρδος από την άνοδο αυτής της μιας θέσης είναι ότι ο κυπελλούχος της περιόδου 2017/18 δεν θα ξεκινήσει την προσπάθειά του από τον α’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά από τον δεύτερο.
Για να προκύψουν περαιτέρω ωφέλειες για τον πρωταθλητή, τον δεύτερο ή τον τρίτο της βαθμολογίας της περιόδου 2017/18, θα πρέπει η Κύπρος να προσπεράσει στη 17η θέση τη Ρουμανία (24.350), κάτι ανέφικτο, ακόμη κι αν ο ΑΠΟΕΛ κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ μόνο με νίκες. Η χώρα μας πάντως με 18.550 βαθμούς απέχει πλέον μια νίκη από την 23η Σκοτία (18.925) και δύο από το 22ο Ισραήλ (19.375).


Ευρωπαϊκός συντελεστής
Ο ΑΠΟΕΛ εισήλθε στην τρέχουσα ευρωπαϊκή σεζόν με 35.935 βαθμούς, οι οποίοι του επέτρεψαν να είναι στους ισχυρούς των κληρώσεων μέχρι και τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα αφαιρεθούν οι βαθμοί της περιόδου 2011/12, δηλαδή οι 20.825 από την πορεία ως τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, και θα προστεθούν οι βαθμοί της τρέχουσας περιόδου, οι οποίοι επί του παρόντος είναι 11.100 (οι 10.000 από τις πέντε νίκες τους στη φάση των ομίλων και στη φάση των 32 και οι 1.100 από τον συντελεστή της Κύπρου).

Με άλλα λόγια οι «γαλαζοκίτρινοι» με τη μέχρι στιγμής πορεία τους έχουν καλύψει πάνω από το ήμισυ των χαμένων βαθμών και ευελπιστούν με μια σχετικά βατή κλήρωση στη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ να συλλέξουν κι άλλους βαθμούς, ώστε να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη ζημιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρόκριση επί της Μπιλμπάο ο ΑΠΟΕΛ πήρε μόνον τους βαθμούς της χθεσινής νίκης (2.000), καθώς η UEFA δεν πριμοδοτεί με μπόνους βαθμούς την είσοδο στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Αν όμως οι «γαλαζοκίτρινοι» περάσουν στα προημιτελικά, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δίνει μπόνους 1.000 βαθμών.


Στο όριο
Στη δεδομένη χρονική στιγμή ο ευρωπαϊκός συντελεστής του ΑΠΟΕΛ είναι στους 26.210 βαθμούς (35.935-20.825+11.100). Καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή περίοδος 2016/17 και δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί ούτε οι συντελεστές των άλλων ομάδων ούτε ποιοι σύλλογοι θα μετέχουν το ερχόμενο καλοκαίρι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η μόνη αναγωγή που μπορεί να γίνει είναι με το περασμένο καλοκαίρι.

 

Αν λοιπόν οι «γαλαζοκίτρινοι» είχαν τον νυν ευρωπαϊκό συντελεστή τους το καλοκαίρι του 2016, θα ήταν στους ισχυρούς των κληρώσεων ως και τον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στους αδύναμους στην κλήρωση των πλέι οφ. Αν συνυπολογιστεί ότι η τελευταία ισχυρή της εν λόγω κλήρωσης ήταν η Λέγκια με 28.000 βαθμούς, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο ΑΠΟΕΛ θα είναι πολύ κοντά στο να διατηρήσει το εν λόγω προνόμιο και του χρόνου, αφού χρειάζεται μια νίκη ή μια πρόκριση με δύο ισοπαλίες (κάθε μία θα του δώσει από 500 βαθμούς, συν το μπόνους πρόκρισης των 1000 βαθμών), για να φτάσει τους 28.210 βαθμούς.