Αν στα 15 δεν έφευγε από την Ένωση ο Κάστανος...

Έτοιμος να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού είναι ο Γρηγόρης Κάστανος.
 
Ο διεθνής μέσος παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού από τη Γιουβέντους στην Πεσκάρα και είναι θέμα χρόνου να χρησιμοποιηθεί σε αγώνα της Serie Α’ γεγονός που θα τον χρίσει ως τον πρώτο Κύπριο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Ιταλίας.
 
Την ίδια ώρα στην Κύπρο συνομήλικοι του 18χρονου Κάστανου αγωνίζονται στις ομάδες Νέων και βλέπουν μόνο με… κιάλια τις προπονήσεις των πρώτων ομάδων.
 
Σίγουρα ο Κάστανος δεν θέλει να σκέφτεται που θα ήταν αυτή την στιγμή αν δεν έπαιρνε την απόφαση σε ηλικία 15,5 ν’ αφήσει τις ακαδημίες της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου και να μετακομίσει στην Ιταλία.
 
Διαβάστε πιο κάτω το εξαιρετικό αφιέρωμα του Premierleaguefans για τον Γρηγόρη Κάστανο με αφορμή του ενδιαφέρον που επέδειξε πρόσφατα ο Ζοζέ Μουρίνιο για να τον πάρει στη Γιουνάιτεντ.
 
"Η αρχή του «παραμυθιού» για τον Κάστανο εντοπίζεται στην ηλικία των 9 ετών. Αγωνιζόταν στις ακαδημίες του Ονήσιλου Σωτήρας, ομάδας Β’κατηγορίας. Ο Γρηγόρης χαρακτηριζόταν από την άρτια τεχνική κατάρτιση, το ποδοσφαιρικό θράσος και την αυτοπεποίθηση με τη μπάλα στα πόδια του, ειδικά στο ένας εναντίον ενός. Λόγω αυτής της τεχνικής υπεροχής του μάλιστα, αγωνιζόταν σε δύο και τρεις ηλικιακές κατηγορίες πιο πάνω. Σε ηλικία 13 χρόνων εντάχτηκε στις ακαδημίες της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, ομάδας Α’ κατηγορίας. Το επίπεδο δυσκολίας είχε ανέβει, όμως φαινόταν κάτι να κρατάει πίσω το Γρηγόρη.
 
Παράμενε μοναδικό ταλέντο, όμως ταυτόχρονα ήταν τακτικά απείθαρχος, χωρίς αμυντική συμπεριφορά, με το μυαλό μονίμως στις ντρίπλες. Εκείνη την εποχή είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι τις ακαδημίες της ΕΝΠ θα τις αναλάμβανε ο Μηνάς Τόφας. Ο θρασύς Γρηγόρης πλησίασε τον Τόφα και του ζήτησε επιτακτικά να τον αναλάβει εκείνος προσωπικά, καθώς θεωρούσε πως κανείς άλλος εκεί δεν μπορούσε να του μάθει κάτι. Έτσι ξεκίνησε μία συνεργασία με πολύ ιδρώτα, προπονήσεις και φωνές.
 
Το «ψάξιμο» για Ιταλία και η μετακίνηση
Το μεγάλο βήμα να μετακομίσει στην Ιταλία το έκανε σε ηλικία 15,5 ετών. Όμως την προοπτική της μετανάστευσης τη «δούλευε» στο μυαλό του από τα 14. Τότε ήταν που πήγε για δοκιμαστικά στην Ουντινέζε, αφού κλήθηκε μετά από πρόταση των δαιμόνιων σκάουτερ της. Άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, όμως για κάποιο ανεξήγητο λόγο κανείς δεν του ζήτησε να μείνει.
 
Το Σεπτέμβριο του 2013 έπαιξε σε τρεις αγώνες με την Εθνική Κύπρου κάτω των 17. Σε ένα παιχνίδι ενάντια στη Γερμανία, η Κύπρος κέρδισε με 1-0, με τον Κάστανο να κάνει το ματς της ζωής του. Από εκεί και μετά ξεκίνησε το «όνειρο» με τη Γιουβέντους. Τον κάλεσαν για δοκιμαστικά, όπου και τα πέρασε με επιτυχία. Έτσι τον Ιανουάριο του ’14 υπέγραψε στη Γηραιά Κυρία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και εντάχτηκε στις ακαδημίες της, με τους Ιταλούς να δίνουν μόλις 60.000 ευρώ για την απόκτησή του!
 
Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα
Η απόφαση να αφήσει την πατρίδα του και την οικογένειά του, λίγο πριν κλείσει τα 16 του, προφανώς και δεν ήταν εύκολη. Ο Γρηγόρης όμως ήθελε να πάει «με τα χίλια» να ζήσει το όνειρό του και οι περήφανοι γονείς του δεν στάθηκαν εμπόδιο. Στην αρχή, μέχρι να συνηθίσει τη νέα ζωή του, ένιωθε πελαγωμένος. Δεν ήξερε τη γλώσσα, το κλίμα στην ομάδα ήταν κάπως ψυχρό για εκείνον και επίσης αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με τη διατροφή του. Κατάφερε όμως μέσα σε έξι μήνες να μάθει τα Ιταλικά, αφού πήγαινε καθημερινά σχολείο μελετώντας εντατικά.
 
Με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα στην ομάδα άρχιζαν να γίνονται καλύτερα και οι συμπαίκτες του, αφού είδαν ότι μπορεί να παίξει μαζί τους ποδόσφαιρο αξιώσεων, τον ενέταξαν στην ποδοσφαιρική τους οικογένεια. Ουσιαστικά, οι πρώτοι δύο-τρεις μήνες ήταν και οι δύσκολοι για τον Κάστανο.
 
Η καθημερινότητα στο Τορίνο
Το καθημερινό πρόγραμμα του Γρηγόρη ήταν σκληρό, καθορισμένο σε ασφυκτικά πλαίσια με ακρίβεια από την ομάδα. Ξυπνούσε στις 7:20, έπαιρνε πρωινό και μετά συνέχιζε στο σχολείο της ομάδας, που βρίσκεται μέσα στο αθλητικό κέντρο του Βινόβο. Στη 1 ήταν το μεσημεριανό και στις 3 το μεσημέρι ακολουθούσε καθημερινή δίωρη προπόνηση. Από εκεί και μετά, υπήρχε ελεύθερος χρόνος μέχρι και τις 10 το βράδυ που οι «νέοι» έπρεπε να βρίσκονται πίσω στο ξενοδοχείο.
 
Η προσωπική επιδίωξη
Στόχος του Γρηγόρη, ποιος άλλος, να καθιερωθεί στη Γιουβέντους. Αν δεν τα καταφέρει, θα ήθελε να αγωνιστεί σε μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ομάδα πρώτης κατηγορίας από τα μεγάλα πρωταθλήματα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. Το ενδιαφέρον των ομάδων της Πρέμιερ φαίνεται πως δεν θα κοπάσει τόσο εύκολα. Ο Κύπριος έχει όλα στα στοιχεία για να κάνει καριέρα. Και από ότι φαίνεται, το “dopo e tardi” τον βοηθάει να το επισπεύσει.
 
Μένει να δούμε το που… Ο δανεισμός στην Πεσκάρα θα τον «ανδρώσει» ποδοσφαιρικά και σύντομα ο Κάστανος θα είναι έτοιμος να κυνηγήσει το όνειρό του.