«Κύπριοι διεθνείς κέρδισαν λεφτά σε βάρος της Εθνικής»

«Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι όντως συγκεκριμένοι διεθνείς ποδοσφαιριστές μας ενέχονται σ’ αυτά τα στοιχήματα, έχοντας κερδίσει λεφτά σε βάρος της εθνικής μας». Αυτό έγραφε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Γαβριηλίδης στον «Φιλελεύθερο», υπό τον τίτλο «Εθνική συνείδηση ή προδοσία;», στις 24 Δεκεμβρίου 1996. Το σκάνδαλο είχε από μέρες ξεσπάσει…

Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή. Στις 14 Δεκεμβρίου 1996 η Κύπρος φιλοξενεί τη Βουλγαρία στο Τσίρειο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας (1998). Είναι η τρίτη αγωνιστική του 5ου Ομίλου της Ευρωπαϊκής ζώνης, όπου οι δύο μονομάχοι έχουν από τρεις πόντους. Μόλις τον περασμένο μήνα η Κύπρος είχε κερδίσει το Ισραήλ, το οποίο κέρδισε τους Βούλγαρος και έφερε «Χ» με τους Ρώσους, που κέρδισαν την Κύπρο – οι τρεις βαθμοί της  Βουλγαρίας ήταν από νίκη επί του Λουξεμβούργου.  Οι Βούλγαροι προηγούνται με τον Κονσταντίνοφ, ο Πίττας ισοφαρίζει στο 29’ – ένα γκολ που δεν το χάρηκαν όλοι πάρα πολύ, όπως λένε όσοι είδαν το βίντεο, ο Μπαλάκοφ στο 34’ δίνει ξανά προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, που «κλειδώνουν» το ματς με τον Ίλιεφ (70’).
Ο Πίττας έχει μόλις ισοφαρίσει τους Βούλγαρους. Κάποιοι έλεγαν τότε ότι εκείνο το γκολ δεν χαροποίησε όλους τους διεθνείς.
 
Αφύσικο ποντάρισμα
Αρκετές μέρες αργότερα θα αποκαλυφθεί επισήμως από τους πράκτορες στοιχημάτων, ότι παίχθηκαν 16.310 λίρες, σε στοίχημα Ημίχρονο – Τελικό: 2-2, δηλαδή, για τους μη μυημένους, να κερδίζει η Βουλγαρία από το ημίχρονο. Πάντως, εκπρόσωπος της Stanley Racing, λίγες μέρες πριν τη δημοσιοποίηση, είχε πει στο τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» ότι παίχτηκαν 35.000 λίρες. Σύμφωνα με τους «μπούκκηδες», όπως του αποκαλούσαν τότε, αν προστεθεί και το απορριπτέο στοίχημα, το ποσό που είχαν στη διάθεσή τους κάποιοι για ποντάρισμα στο «διπλό – διπλό», έφτανε τις 130.000 λίρες.

 
Ο Τύπος της εποχής ασχολήθηκε σύσσωμος και έντονα με το θέμα, ενώ στα δημοσιεύματα που ακολούθησαν αναφέρεται ότι «η ΚΟΠ ήταν ήδη θορυβημένη πριν ακόμη διεξαχθεί το περιβόητο παιχνίδι με τη Βουλγαρία (αλλά δεν έκανε τίποτα…)», όπως σημειώνει ο «Φιλελεύθερος», που τονίζει ότι «αν δεν διερευνηθεί σύντομα το  σκάνδαλο, πολύ φοβόμαστε ότι θα εγκαταλειφθεί». Σε δηλώσεις του ο τότε πρόεδρος της ΚΟΠ, Μάριος Λευκαρίτης, ανέφερε πως «νιώθουμε ότι έχει χαθεί η εθνική μας υπερηφάνεια και νιώθουμε προδομένοι. Έχουν παιχθεί πολύ μεγάλα ποσά εις βάρος της Κύπρου και αυτό είναι γεγονός που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει».
Με ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΠ υποστήριζε πως «η φήμη ότι ποδοσφαιριστές της εθνικής στοιχημάτισαν ήττα της ομάδας μας, είναι πολύ σοβαρή και άπτεται της αξιοπρέπειας του συνόλου των ποδοσφαιριστών». Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων κ. Κώστας Κουτσοκούμνης, έλεγε πως «με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι μερικοί διεθνείς δεν είχαν την γνωστή τους απόδοση στο συγκεκριμένο παιχνίδι». Ο κ. Κουτσοκούνης, αντιπρόεδρος της ΚΟΠ τότε, είπε ότι την ημέρα του αγώνα υπήρχαν πληροφορίες ότι το ποντάρισμα στο Κύπρος – Βουλγαρία ήταν δέκα φορές πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα, ενώ μίλησε για κουπόνι με ποντάρισμα 5.000 λιρών, σε νίκη των Βούλγαρων από το ημίχρονο.
Κουκούλωμα
Η ΚΟΠ όρισε ερευνών λειτουργών, ο οποίος –όπως συμβαίνει συνήθως- κουκούλωσε αντί να ξεσκεπάσει την υπόθεση, ρίχνοντας το φταίξιμο στον… δημοσιογράφο που αποκάλυψε το θέμα. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης παραιτήθηκε στη μέση των προκριματικών του Μουντιάλ ’98, μετά από πέντε πετυχημένα χρόνια στην εθνική, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου απαγόρευσε αγώνες του πρωταθλήματος και της εθνικής να παίζονται στο στοίχημα. Και έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα…

Μια παλιά ιστορία…
Η υπόθεση του αγώνα με τη Βουλγαρία ήταν η μεγαλύτερη αλλά όχι η μοναδική υπόθεση διαφθοράς στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τη δεκαετία του 1990. Το ’93 ο Τύπος είχε αποκαλύψει πριμοδότηση της Κύπρου από τη Ρουμανία, διότι «έκοψε» βαθμό από τη Τσεχοσλοβακία. Την υπόθεση κάνει χειρότερη το γεγονός πως τα χρήματα δόθηκαν στη διάρκεια του ταξιδιού στο Βουκουρέστι, για τον αγώνα με τους Ρουμάνους. Το 1994 ο «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε υπέρογκο ποντάρισμα σε εντός έδρας αγώνα της Κύπρου με την Αρμενία. Εν τέλει τα στοιχήματα δεν έγιναν αποδεκτά και το παιχνίδι αφαιρέθηκε από το κουπόνι. Για την ιστορία, η Κύπρος κέρδισε.