Απόλλων: Και Μίδας και Γκαστόνε!

Στο πρώτο σημείωμα του 2017 για τον Απόλλωνα (διαβάστε εδώ) πίστωνα στον Σωφρόνη Αυγουστή την (κίνηση τακτικής με την) επιστροφή σε σύστημα με έναν επιθετικό και τόνιζα πως ήταν υπερβολικά νωρίς να κριθεί τόσο η καταλληλότητά του για το πόστο όσο και το αν το νικηφόρο σερί των «γαλάζιων» οφειλόταν απλά στην ψυχολογική τους ανάταση ή σε κάτι πιο βαθύ και σύνθετο.
Και για τα δύο εξακολουθώ να πιστεύω ότι χρειάζεται περαιτέρω χρόνος για ένα αξιόπιστο συμπέρασμα. Τουναντίον είναι ήδη ηλίου φαεινότερο πως μετά το διπλό επί της ΑΕΚ (πιθανότατα το σημείο μεταστροφής των κυπελλούχων στη σεζόν) ό,τι κι αν κάνουν οι «γαλάζιοι» τους βγαίνει και σε όλες τις επιλογές του ο Αυγουστή μοιάζει να έχει το άγγιγμα του Μίδα.
Αντικαθιστά τον τιμωρημένο Μάγκλιτσα με τον Πίεχ και ο Πολωνός του «καθαρίζει» το ντέρμπι με την ΑΕΛ. Αντικαθιστά τον τραυματία Μπεντόγια με τον Σαρδινέρο και ο πρώην άσος της ΑΕΛ παίρνει μόνος του το ντέρμπι με την Ομόνοια. Και οι δύο ήταν προφανείς και λογικές επιλογές, οι οποίες όμως με τη δεδομένη ρέντα της στιγμής εξελίχθηκαν σε χρυσές.
Αυτή η -τόσο απαραίτητη για την επιτυχία- εύνοια της θεάς τύχης κάνει πολλές φορές τη διαφορά. Το γκολ με κόντρα του Τέτε στην ήττα από την ΑΕΚ στο «Τσίρειο», το απίθανο αυτογκόλ του Βινίσιους στην εκτός έδρας ήττα από τον Ερμή, η ισοφάριση του ΑΠΟΕΛ στις καθυστερήσεις μετά από πολύ καλές ευκαιρίες του Απόλλωνα να κάνει το 0-2 και να τελειώσει το παιχνίδι είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Στην αρνητική δίνη των τελευταίων εβδομάδων του Πέδρο Εμάνουελ οι «γαλάζιοι» πιθανότατα θα είχαν χάσει με παρεμφερή τρόπο βαθμούς απέναντι σε ΑΕΖ και Ομόνοια. Στην άκρως θετική δίνη υπό τον Σωφρόνη Αυγουστή, ωστόσο, και οι χρυσές ευκαιρίες των αντιπάλων σπαταλήθηκαν και οι δικές τους αναξιοποίητες δεν κόστισαν. Λεπτομέρειες μεν, αλλά η διαφορά που κάνουν στα αποτελέσματα, στην πορεία και στην ψυχολογία της ομάδας είναι πλέον εμφανείς και για τον πλέον αδαή.