Στον πυθμένα της σταθερότητας το κυπριακό ποδόσφαιρο

Σημαντικά συμπεράσματα βγαίνουν από πρόσφατη έρευνα του ποδοσφαιρικού παρατηρητηρίου του αναγνωρισμένου και έγκυρου Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, με κάποια στοιχεία να είναι ενδιαφέρονται για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ένα από αυτά είναι η σταθερότητα στο ρόστερ της κάθε ομάδας, δηλαδή ο μέσος όρος παραμονής ενός ποδοσφαιριστή στην ίδια ομάδα. Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 31 πρωταθλήματα της Ευρώπης και η Κύπρος βρίσκεται στον πυθμένα σε αυτό τον τομέα.

Συγκεκριμένα στην Κύπρο ο μέσος όρος είναι στο 1.79 και είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες που δεν ξεπερνούν τη διετία. Οι υπόλοιπες είναι Κροατία (1.96), Λευκορωσία (1.91), Σερβία (1.86) και Βουλγαρία (1.85).

 

Ο μέσος όρος κάθε ομάδας
Τον πιο θετικό πρόσημο από τις κυπριακές ομάδες έχει ο ΑΠΟΕΛ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το CIES ο μέσος όρος παραμονής στον Αρχάγγελο είναι 3.31 χρόνια. Τους γαλαζοκίτρινους σε σταθερότητα ακολουθούν οι Απόλλωνας (2.68) και ΑΕΚ (2.30). Οι τρεις ομάδες είναι οι μοναδικές που ξεπερνούν τα δύο χρόνια.

Τις πιο συχνές αλλαγές στο ρόστερ παρουσιάζει ο Ερμής, ο οποίος έχει μέσο όρο 1.24 χρόνια. Η ομάδα της Αραδίππου έχει χειρότερο συντελεστή ακόμη και από τις νεοφώτιστες, και πρωτάρες σε επίπεδο Α’ κατηγορίας, ΑΕΖ (1.30) και Καρμιώτισσα (1.33.).

Από εκεί και πέρα, ο μέσος όρος των υπόλοιπων ομάδων είναι: Δόξα (1.76), Ομόνοια (1.75), Αναγέννηση (1.72), Άρης (1.69), ΑΕΛ (1.68), Νέα Σαλαμίνα (1.58), Εθνικός (1.44), Ανόρθωση (1.34).