Ποιους θα διώξει ο ΑΠΟΕΛ και που θα ενισχυθεί τον Γενάρη

Η πρόσληψη του Χουάνχο Λορένθο από τον ΑΠΟΕΛ στη θέση του αρχισκάουτερ ένα μήνα πριν την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, βάζει στο τελικό στάδιο το σχέδιο δράσης των «γαλαζοκιτρίνων» για ενίσχυση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου
 
Η προσθήκη τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστών είναι δεδομένη και η επιτροπή προγραμματισμού των πρωταθλητών ήδη έριξε δίκτυα για εξεύρεση παικτών που θα βοηθήσουν άμεσα τον ΑΠΟΕΛ.
Άλλωστε, οι μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου αποδείχθηκε ευεργετική για τον ΑΠΟΕΛ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μπέκμαν, Μπιτόν, Σαντίν, Ντε Βινσέντι, Λάνινγκ, Μιλάνοφ, Γιαννιώτας πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη του «Αρχαγγέλου» μήνα Ιανουάριο και βοήθησαν τα μέγιστα τον ΑΠΟΕΛ στην επίτευξη του στόχου του για κατάκτηση του πρωταθλήματος.
 
Περιφερειακός επιθετικός
Δια στόματος Πρόδρομου Πετρίδη δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του ΑΠΟΕΛ γι’ απόκτηση περιφερειακού επιθετικού. Ενός ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους Σωτηρίου και Ντε Καμάργκο, ο οποίος θα έχει ως προσόν την ταχύτητα και ικανότητα στο ένας εναντίον ενός.
 
Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τον Τόμας Κρίστιανσεν στην επιλογή σχηματισμού 4-4-2, καθώς οι Ντε Καμάργκο και Σωτηρίου που το υπηρετούν στα τελευταία παιχνίδια είναι βαριά κορμιά με περίπου ίδιο αγωνιστικό προφίλ.
 
«Κόφτης» ή κεντρικός αμυντικός
Η δεύτερη μεταγραφή του ΑΠΟΕΛ θα αφορά είτε ανασταλτικό μέσο είτε κεντρικό αμυντικό και αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει στο «παζάρι». Το ιδανικότερο σενάριο για τον ΑΠΟΕΛ θα είναι να βρει ποδοσφαιριστή που να μπορεί ν’ ανταποκριθεί και στις δύο θέσεις.
 
Οι μόλις τρεις κεντρικοί αμυντικοί που διαθέτει ο ΑΠΟΕΛ είναι πολύ λίγοι για μια ομάδα με συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις σε Κύπρο και Ευρώπη. Η λύση του Νούνο  Μοράις αν παραστεί ανάγκη (συνέβη στην Αστάνα) δημιουργεί τεράστιο κενό στη μεσαία γραμμή την ίδια ώρα που ο Τόμας Κρίστιανσεν δεν εμπιστεύεται τον Αρτυματά (μετρά μόλις 182’ στο πρωτάθλημα), γεγονός που δεν επιτρέπει στον Μοράις να πάρει ανάσες ξεκούρασης.
 
Ο Πορτογάλος ανέκαθεν ήταν βασικός και αναντικατάστατος στα εννιά χρόνια παρουσίας του στον ΑΠΟΕΛ, εντούτοις στα 32 του χρόνια πλέον εμφανίζει σημάδια κόπωσης και χάνει την αυτοσυγκέντρωση του.
 
Δεν αποκλείεται ο ΑΠΟΕΛ να κινηθεί για απόκτηση και ανασταλτικού μέσου και κεντρικού αμυντικού εφόσον βρεθούν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που να μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των «γαλαζοκιτρίνων».
Ποιος ακολουθεί τον Σέρτζιο;
Κάθε μεταγραφή ποδοσφαιριστή για τον ΑΠΟΕΛ τον Ιανουάριο προϋποθέτει και αποχώρηση άλλου από το υφιστάμενο έμψυχο δυναμικό, ώστε να ελευθερωθεί θέση ξένου ή κοινοτικού.
 
Το πρόσφατο παρελθόν αλλά και το παρών (Στίλιτς, Πιατκόφσκι) απέδειξαν ότι η διακοπή συμβολαίου με ποδοσφαιριστή που είναι εκτός πλάνων της τεχνικής ηγεσίας δεν είναι απλή και ιδίως ανώδυνη (οικονομικά) διαδικασία.
 
Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μάριου Σέρτζιο έξι μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του φαντάζει ως το επικρατέστερο σενάριο. Από εκεί και πέρα το ποιος θ’ ακολουθήσει τον Πορτογάλο στην πόρτα εξόδου αποτελεί γρίφο που μόνο ο
Τόμας Κρίστιανσεν μπορεί να λύσει.
 
Ο Καζίμ Λάτσι (δεν έκανε καν ντεμπούτο με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ) δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς ο Αλβανός μέσος είναι δηλωμένος στον κατάλογο Β’, ενώ ο Πιατκόφσκι δεν έχει δηλωθεί καν.
 
Ρενάν Μπρεσάν και Αντρέα Ορλάντι δεν πρόσφεραν τ’ αναμενόμενα, μέχρι στιγμής με τον Μπρεσάν να έχει συμβόλαιο δύο χρόνων (μέχρι τον Μάη του 2018) και τον Ισπανό πρώην μέσο της Ανόρθωσης να υπογράφει συμβόλαιο ενός έτους το περασμένο καλοκαίρι, με τον ΑΠΟΕΛ να έχει το δικαίωμα επέκτασης της μεταξύ τους συνεργασίας γι’ άλλο ένα χρόνο.  
 
Με βάση το λιγοστό χρόνο συμμετοχής που έχουν οι προαναφερθέντες και την πληρότητα που παρουσιάζει στη θέση του οργανωτικού μέσου ο ΑΠΟΕΛ (Μπερτόλιο, Βινίσιους, Μπρεσάν, Ορλάντι) σε σχέση με άλλες θέσεις (τρεις κεντρικοί αμυντικοί, δύο επιθετικοί) πιθανότατα ένας εκ των δύο θα πληρώσει το τίμημα. Εκτός και αν προκύψει πώληση ποδοσφαιριστή