Σε θερμοκρασίες Λευκωσίας θα παίξει ο ΑΠΟΕΛ στο Καζακστάν

Αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία στην Αστάνα, όπου ταξιδεύει ο ΑΠΟΕΛ για το ματς της Πέμπτης (24/11) κόντρα στην τοπική ομάδα, είναι στους -21 βαθμούς. Οι προβλέψεις για την ημέρα του αγώνα κάνουν λόγο για -9.

Η πόλη κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο Καζακστάν (-51 °C ). Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποτάμι της πόλης τέτοια περίοδο παγώνει μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Τρομάζουν οι αριθμοί μία ομάδα, όπως ο ΑΠΟΕΛ, που προέρχεται από μία χώρα που μετά βίας η θερμοκρασία κατεβαίνει τους 20 βαθμούς την ημέρα και τους 10-15 το βράδυ. Το όποιο πρόβλημα πάντως για τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ θα είναι εκτός σταδίου.

Εντός αυτού δεν υπάρχει πιθανότητα να νιώσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, ούτε καν αν υπάρχει δυνατός αέρας ή χιονίζει. Ο λόγος είναι ότι το «Αστάνα Αρένα» έχει αναδιπλούμενη οροφή (10.000τ.μ.) και έτσι η θερμοκρασία εντός σταδίου κυμαίνεται περίπου σε επίπεδα νυχτερινών θερμοκρασίων της… Λευκωσίας.

Η οροφή ήταν ανοικτή στο πρόσφατο ευρωπαϊκό παιχνίδι της Αστάνας με τον Ολυμπιακό (03/11), αλλά και σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας κατά τη χειμερινή περίοδο. Ακόμα και όταν η οροφή είναι κλειστή, το φυσικό φως διαπερνά την οροφή.

Πέραν από την αλλαγή στη θερμοκρασία, το κλείσιμο της οροφής μειώνει την ηχορύπανση στον περιβάλλοντα χώρο και ταυτόχρονα ενισχύει την ανταγωνιστική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σταδίου.

 

Κατασκευάστηκε από τουρκική εταιρεία
Το μοναδικό, ίσως, πρόβλημα για τον ΑΠΟΕΛ είναι ότι το γρασίδι είναι τεχνικός χλοοτάπητας. Το γρασίδι μπορεί να καλυφθεί για άλλες εκδηλώσεις όπως πάλη, τζούντο και πυγμαχία.

Οι εργασίες ανέγερσής του σταδίου ξεκίνησαν το 2006 και η κατασκευή του στοίχισε 185 εκατ. δολάρια. Το έργο υλοποίησε η τουρκική εταιρεία «Sembol». Το «Αστάνα Αρένα» είναι χωρητικότητας 30.000 θέσεων και κάθε θεατής έχει ορατή πρόσβαση σε όλα τα σημεία του αγωνιστικού χώρου (αμφιθεατρικής όψης).

Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 3 Ιουλίου του 2009, σε αγώνα της Αστάνα κόντρα εθνική ομάδα u21 του Καζακστάν. Το ματς διεύθυνε ο διεθνής φήμης διαιτητής Πιερλουίτζι Κολίνα, ενώ συμβολικά το πρώτο σφύριγμα έκανε ο πρόεδρος της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.


Σε κάθε ομάδα υπήρχαν ειδικοί προσκεκλημένοι. Από τη μία (ομάδα νέων) ήταν ο Γεωργιανός αμυντικός Κάχα Καλάντζε και ο Ουκρανός επιθετικός Αντρέι Σεφτσένκο και από την άλλη οι Τούρκοι Χασάν Σας και Χακάν Σουκούρ. Στις 31 Ιανουαρίου του 2011, φιλοξενήθηκε η έναρξη των 7ων Χειμερινών Αγώνων Ασίας.

Τοποθεσία
Εκτός από την Αστάνα, χρησιμοποιεί το στάδιο ως έδρα και η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα του Καζακστάν. Το γήπεδο είναι μέρος ενός αθλητικού συγκροτήματος, που περιλαμβάνει ένα παγοδρόμιο και μεγάλους εσωτερικούς χώρους.

Το «Αστάνα Αρένα» βρίσκεται μέσα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της πόλης, περίπου τρία χιλιόμετρα από το κέντρο. Προβάλλει ανάμεσα στη Λεωφόρο Turan και τη λεωφόρο Batyr Kabanbay, που είναι δύο από τις κύριες λεωφόρους της πόλης, νότια από το κέντρο.