O… παντελονάτος Κρίστιανσεν στα λόγια και στις πράξεις

Και τι δεν άκουσε στην αρχή της θητείας του στον ΑΠΟΕΛ ο Τόμας Κρίστιανσεν. Οι κάθε λογής προπονητές (της κερκίδας, της διοίκησης και των ΜΜΕ) καταλόγισαν στον Δανό προπονητή λανθασμένη επιλογή συστήματος (4-1-4-1), εμμονές στη χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών (Βάτερμαν, Βινίσιους, Σωτηρίου) και άδικη μεταχείριση άλλων (Αλωνεύτης). 
 
Και ενώ ο αποκλεισμός στα play off του Champions League μεγάλωνε την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του και οι πλείστοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ τον χαρακτήριζαν προπονητή δίχως προσωπικότητα και δυναμισμό, πήραν πληρωμένη απάντηση από τον Δανό προπονητή. 
 
Στη μοναδική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από αγώνα πρωταθλήματος (στις 8/9/16 ενόψει του παιχνιδιού με τη Νέα Σαλαμίνα), ο Τόμας Κρίστιανσεν σήκωσε το «γάντι» και δήλωσε με νόημα: 
«Παραμένω πιστός στη φιλοσοφία μου, κοιτάζω πάντα το επόμενο παιχνίδι και μόνο, διότι ως προπονητής δεν ξέρεις πού θα είσαι μετά το τέλος του. Προφανώς θα κάνω λάθη και θα δεχτώ κριτική, αλλά πρέπει να ζήσω και να πεθάνω με τις ιδέες μου. Επειδή, ωστόσο, έρχονται πολλά και μαζεμένα παιχνίδια, όλοι θα έχουν τις ευκαιρίες τους και πρέπει να τις αξιοποιήσουν». 
 
Δήλωση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους απαιτητικούς φίλους του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι τέτοιες ατάκες είχαν ν’ ακούσουν από τη μέρα που αποχώρησε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. 
 
Βέβαια προπονητές που διακηρύσσουν ότι θα πορευτούν μέχρι τέλους ακολουθώντας τη φιλοσοφία τους ανέκαθεν υπήρχαν πολλοί. Αυτοί που το εφάρμοζαν στην πράξη ήταν ανέκαθεν (πολύ) λιγότεροι. Ο Τόμας Κρίστιανσεν μπορεί να περηφανεύεται ότι ευρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία.
 
Υπό την πίεση της αποτυχίας εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, υπό την πίεση της συνεργασίας με μια διοίκηση πιστωμένη με δύο αλλαγές ανά σεζόν την περασμένη διετία, υπό την πίεση του κόσμου για τη διεύρυνση των χρησιμοποιούμενων παικτών, ο Δανός (των μόλις 27 μηνών ως επικεφαλής προπονητής) επέδειξε σθένος.
 
Σε αντίθεση με όσα προανήγγειλαν τα ρεπορτάζ του ΑΠΟΕΛ στην περίοδο της πρώτης διακοπής του πρωταθλήματος ούτε ο Βάτερμαν, ούτε ο Βινίσιους, ούτε ο Σωτηρίου εξοβελίστηκαν από την ενδεκάδα. Το αποτέλεσμα και η εμφάνιση δικαίωσαν τον προπονητή των πρωταθλητών για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στους παίκτες που εμπιστεύεται από το ξεκίνημα της περιόδου.
 
Μεταξύ των φίλων των «γαλαζοκιτρίνων» ο Δανός κέρδισε νέες συμπάθειες με αυτήν του την επιλογή. Κέρδισε ωστόσο πολύ περισσότερα εντός των αποδυτηρίων, όπου πέρασε πολυάριθμα μηνύματα. Όπως π.χ. ότι δεν επηρεάζεται στις αποφάσεις του από εξωγενείς παράγοντες, ότι δίνει (δεύτερες) ευκαιρίες, ότι δεν «καίει» παίκτες (νεοφερμένους ή μη) κ.ο.κ.
 
Με αυτό τον τρόπο κερδίζει ένας προπονητής το σεβασμό των παικτών του. Και τα «ενωμένα» αποδυτήρια είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τη μακροημέρευση ενός τεχνικού στη θέση του.
 
Ο Κρίστιανσεν (απ)έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να σπαταλήσει την ευκαιρία που του δόθηκε στον ΑΠΟΕΛ αφήνοντας άλλους ν’ αποφασίζουν για τη δική του μοίρα.
 
Η ιστορία του ποδοσφαίρου (όχι μόνο στην Κύπρο) έχει αποδείξει ότι αυτό συχνά δεν είναι επαρκές για την αποφυγή της απόλυσης, εξασφαλίζει όμως στον εκάστοτε προπονητή μια ήσυχη συνείδηση και ένα σπουδαίο συν στο βιογραφικό εν όψει της επόμενης απασχόλησής του.