Όταν ο ΑΠΟΕΛ δεν κατέβηκε στο γήπεδο να παίξει με την Μπεσίκτας

42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή πλέον δεν είναι απίθανο το σενάριο να βρεθούν αντίπαλοι μία ομάδα από την Κύπρο και μία από την Τουρκία. Έγιναν μπόλικες αναμετρήσεις (δείτε ΕΔΩ όλα τα παιχνίδια) σε όλα τα αθλήματα.
 
Η πρώτη φορά, όμως, που η κληρωτίδα έβγαλε «σύγκρουση» Κύπρου-Τουρκίας η εξέλιξη ήταν επεισοδιακή και τελικά τα παιχνίδια δεν διεξάχθηκαν ποτέ.
 
Ήταν 22 Οκτωβρίου 1986, με νωπές ακόμη τις μνήμες από την τουρκική εισβολή, και ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με την πρωταθλήτρια Τουρκίας, Μπεσίκτας για το β’ γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών – στην προηγούμενη φάση οι γαλαζοκίτρινοι απέκλεισαν την φινλανδική Ελσίνκι (1-0, 2-3).
 
Το άκουσμα του ζευγαριού ξεσήκωσε αντιδράσεις. Όχι από ποδοσφαιρικής πλευράς, αλλά από πολιτικής. Το θέμα ανέλαβε ο Υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιούσε τακτές συσκέψεις με τον πρόεδρο του σωματείου, Μιχαλάκη Ζιβανάρη και άλλους αρμοδίους, προκειμένου να βρεθεί λύση.

 Όχι σε ουδέτερο
Από την πλευρά του ΑΠΟΕΛ υπήρχε αναμονή για να αποφασισθεί το τι μέλλει γενέσθαι. Όταν σε κάποιο σημείο των συζητήσεων φάνηκε πρόθεση για να κατεβεί η ομάδα κανονικά στους αγώνες, ο ΑΠΟΕΛ κατακρίθηκε για την απόφαση να δείχνει προτίμηση στη διεξαγωγή των αγώνων. Το σενάριο για να γίνουν οι αγώνες σε ουδέτερο στάδιο δεν συγκέντρωνε μεγάλα ποσοστά μιας και οι ιθύνοντες της Μπεσίκτας δεν έδιναν τη συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο.

 
Αποφάσισε να παίξει ο ΑΠΟΕΛ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ σε συνεδρία του στις 16 Οκτωβρίου αποφάσισε να δώσει κανονικά τους αγώνες με την Μπεσίκτας. Ξεκίνησαν μάλιστα οι διαδικασίες για έκδοση βίζας. Ο πρώτος αγώνας θα γινόταν στην Τουρκία, ο δεύτερος στην Κύπρο. Όπως διηγείται στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο δημοσιογράφος Πέτρος Χατζηχριστοδούλου η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας δεν θα έδινε βίζα στους Τούρκους.
"Την πίεση ώστε να μην πάει ο ΑΠΟΕΛ στην Τουρκία την έβαλε ο Αρχιεπίσκοπος, που απείλησε τον ΑΠΟΕΛ ότι θα του έπαιρνε το οίκημα (είναι σε γη της Αρχιεπισκοπής) και το προπονητικό κέντρο στον Αρχάγγελο! 
Ο Αρχιεπίσκοπος πίεσε και την κυβέρνηση του Σπύρου Κυπριανού. Στην αρχή ήταν όλοι (κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα) υπέρ της διεξαγωγής του αγώνα. Και η ΚΟΠ. Επίσης η Ομόνοια τάχθηκε υπέρ του ΑΠΟΕΛ, να γίνει το ματς. Η κυβέρνηση ΔΗΚΟ μετά την πίεση του Αρχιεπισκόπου βρήκε το κόλπο της ασφάλειας για να ματαιώσει το ταξίδι του ΑΠΟΕΛ στην Τουρκία". 
 


 
Κανονικά στο γήπεδο η Μπεσίκτας
Με την κυβέρνηση να επιβάλλει στον ΑΠΟΕΛ να μην πάει στην Τουρκία για τον αγώνα που ήταν ορισμένος στις 22 Οκτωβρίου 1986, η ομάδα της Λευκωσίας υπέκυψε παρά τις συστάσεις της UEFA. Ο ΑΠΟΕΛ δεν πέταξε προς Κωνσταντινούπολη, η Μπεσίκτας παρουσιάστηκε κανονικά στο γήπεδο και η UEFA μηδένισε τον ΑΠΟΕΛ για τα παιχνίδια με την τουρκική ομάδα, ενώ στον ΑΠΟΕΛ επιβλήθηκε επιπλέον διετής αποκλεισμός από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια – με την πάροδο του χρόνου η τιμωρία μειώθηκε στον έναν χρόνο.