Ο γυμναστής του Δώνη, ο «ξεροκέφαλος» Κετσπάγια και το ροζ μπλουζάκι του Κρίστιανσεν

Για μια ομάδα που κατέκτησε τα τέσσερα τελευταία πρωταθλήματα (εκ των οποίων δύο νταμπλ) και συμμετέχει για έκτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης- μιλάμε για κυπριακή ομάδα έτσι- οι συνεχόμενες αλλαγές προπονητών την τελευταία τριετία αν μη τι άλλο αποτελούν παράδοξο γεγονός.
 
Ο ένας «ξινίζει» ο άλλος «βρωμάει»
Πέντε προπονητές (Σέρτζιο, Δώνης, Φινκ, Πασιένσια, Κετσπάγια) έχουν πάρει χαρτί απόλυσης από το καλοκαίρι του 2013, ενώ στον «ηλεκτρικό» πάγκο του ΑΠΟΕΛ κάθισαν ως υπηρεσιακοί το δίδυμο Γκουστάβο Μαντούκα-Μαρίνου Σατσιά και ο Γιώργος Κωστή.
 
Άλλοι πλήρωσαν το τίμημα πρόωρων ευρωπαϊκών αποκλεισμών (σ.σ. Σέρτζιο, Πασιένσια), ο Φινκ δεν γέμισε το «μάτι» των διοικούντων, ενώ άλλοι αν και επιτέλεσαν έργο (Δώνης-Κετσπάγια) εκδιώχθηκαν λόγω χαρακτήρα. Αγωνιστικά κριτήρια που να δικαιολογούν την αποπομπή τους δεν υπάρχουν.  
 
Ο Δώνης πήρε νταμπλ το 2014 και έβαλε τον ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2014-15, πριν αποχωρήσει τον Γενάρη του 2015 με τους «γαλαζοκίτρινους» στην κορυφή (!) της βαθμολογίας.
 
Κακή σχέση με παίκτες και λανθασμένος τρόπος εκγύμνασης της ομάδας από τον γυμναστή (τον οποίο στήριζε δίχως δεύτερη κουβέντα) ήταν τα αίτια που «έφαγαν» τον Ελλαδίτη προπονητή, σύμφωνα με τις «κακές» γλώσσες.
 
Ο Κετσπάγια κατηγορήθηκε από τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ για εμμονές, ενώ οι φήμες για τσακωμό του με τον πρόεδρο Πρόδρομο Πετρίδη και ποδοσφαιριστές έδιναν και έπαιρναν. Οι «γαλαζοκίτρινοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα έχοντας απίστευτα στατιστικά (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ του ΡΕΠΟΡΤΕΡ: ΑΠΟΕΛ: 25 πρωτιές για το 25ο!), εντούτοις ο Γεωργιανός έφυγε κακήν κακώς από τον «Αρχάγγελο».  
 
Κριτική που σπάει «κόκκαλα»
Η πίεση που δέχεται ο εκάστοτε προπονητής του ΑΠΟΕΛ από τους απαιτητικούς φιλάθλους της ομάδας ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της καλόπιστης κριτικής.  
 
Και τι δεν άκουσε ο Τόμας Κρίστιανσεν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Εκατοντάδες προπονητές της εξέδρας έβγαλαν… σκάρτο το σύστημα (4-1-4-1) που επιλέγει. Του εναντιώθηκαν γιατί χρησιμοποιεί τον Βάτερμαν αντί τον Πάρντο. Η πρόκριση σε ευρωπαϊκό όμιλο και το γεγονός πως ο ΑΠΟΕΛ μετρά τρεις νίκες και μια ισοπαλία χωρίς να δεχθεί γκολ στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές περνά σε δεύτερη μοίρα με τον παραγκωνισμό του Αλωνεύτη να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο ρεπορτάζ του ΑΠΟΕΛ και τα σχόλια των οπαδών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι και το μπλουζάκι (ροζ χρώματος) που φοράει ο Δανός προπονητής δεν αρέσει σε πολλούς.
 
Κριτική που σπάει «κόκκαλα» και στο τέλος της ημέρας μόνο κακό κάνει στον ΑΠΟΕΛ. Ο κάθε προπονητής έχει τις προτιμήσεις του σε ποδοσφαιριστές. Κοτζάμ Μουρίνιο έστειλε στα αζήτητα τον Σβάινσταϊγκερ. Ο Γουαρδιόλα έθεσε εκτός Σίτι τον Τουρέ. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο.
 
Η κριτική, όταν γίνεται καλόπιστα και στο πλαίσιο ποδοσφαιρικής συζήτησης είναι ευεργετική. Όμως, η κακή συνήθεια που υπάρχει στον ΑΠΟΕΛ να κρίνεται «λίγος», «ανίκανος» και «ξεροκέφαλος» όποιος καθίσει στον πάγκο της ομάδας ξεπερνά τα όρια της λογικής.
 
Για όσους έχουν κοντή μνήμη θυμίζουμε ότι οι μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ έγιναν επί εποχής Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σερβοέλληνας προπονητής κατάφερε να επιβιώσει για αρκετά χρόνια στον «γαλαζοκίτρινο» πάγκο γιατί στηρίχθηκε στις δύσκολες στιγμές από τη διοίκηση Φοίβου Ερωτοκρίτου, η οποία δικαιώθηκε για την επιλογή της. Μήπως ο Ιβάν δεν ήταν ξεροκέφαλος;
 
Αν ήταν από το «χέρι» των φίλων του ΑΠΟΕΛ ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας θα είχε αποχωρήσει τον Γενάρη του 2012, όταν τον έκραζαν οι μισοί οπαδοί που καθόντουσαν στη Δυτική κερκίδα για το «έγκλημά» του να μην αποκτήσει επιθετικό ποδοσφαιριστή και ενώ ο ΑΠΟΕΛ είχε ήδη προκριθεί στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Πως το είχε πει τότε Ιβάν στη φιέστα του τελευταίου πρωταθλήματος που πανηγύρισε με τον ΑΠΟΕΛ; Άντε προπονητές, πάμε….
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία