Σωτηρίου – Αρτυματάς: Βίοι παράλληλοι…

Παιδιά της ίδιας ποδοσφαιρικής γενιάς έκαναν ντεμπούτο στην Εθνική Κύπρου το 2012, το  καλοκαίρι του 2013 πήραν μεταγραφή στον ΑΠΟΕΛ και χρωστούν πολλά στον Τιμούρ Κετσπάγια. Τη Δευτέρα (19/9) ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασίας τους μέχρι το 2020
 
Γεννήθηκαν με τρεις μήνες και δύο ημέρες διαφορά. Ο Πιέρος τον Ιανουάριο και ο Αρτυματάς το Μάρτιο του 1993. Ακολούθησαν περίπου την ίδια διαδρομή και σήμερα αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του κυπριακού ποδοσφαίρου και του ΑΠΟΕΛ ο οποίος τους «έδεσε» μέχρι το 2020.
Με 26 συμμετοχές και 10 γκολ πέρσι ο Σωτηρίου κέρδισε με το σπαθί του ένα νέο συμβόλαιο με τους πρωταθλητές, τριπλασιάζοντας τις απολαβές του (από 50.000 σε 150.000 ευρώ το χρόνο).
 
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την ακαδημία Ευθυμιάδη, την πρώτη ιδιωτική ακαδημία της Κύπρου. Συνέχισε στον Ολυμπιακό Λευκωσίας όπου στα 16.5 έκανε ντεμπούτο (σε ένα ματς Κυπέλλου με την Ομόνοια, τον  Οκτώβριο του 2009). Τότε η ομάδα έπαιζε στη β’ κατηγορία. Βασικός στους «μαυροπράσινους» έγινε μόλις τη σεζόν 2012-13 όταν έπαιξε 29 φορές και έβαλε 10 γκολ. Έχοντας θητεύσει στις Εθνικές Νέων και Ελπίδων, το Νοέμβριο του 2012, λίγο πριν κλείσει τα 20 του, φόρεσε πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών (σε φιλικό με τη Φιλανδία).
Η εμπιστοσύνη του Τιμούρ
Το καλοκαίρι του 2013, μετά τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού, αναζήτησε τον επόμενο ποδοσφαιρικό του σταθμό στην α’ κατηγορία. Έφτασε κοντά στο να υπογράψει σε άλλη ομάδα, όμως. Στον ΑΠΟΕΛ πήγε το καλοκαίρι του 2013 που τον αγόρασε για 70.000 ευρώ. Χρωστάει πολλά στον Τιμούρ Κετσπάγια, τον άνθρωπο που… τόλμησε να του δώσει φανέλα βασικού, βάζοντάς τον μπροστά από τον Καβενάγκι.
 
Μετράει πλέον 17 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών (ψάχνει ακόμα το πρώτο του γκολ), ενώ έβαλε φέτος δύο γκολ στα προκριματικά του Champions League. Είναι ένας μοντέρνος επιθετικός που είναι ικανός κοντά  και μακριά από το τέρμα, με πλάτη ή με πρόσωπο. Αν και το γκολ δεν είναι το μεγάλο του προσόν, εντούτοις, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε προπονητή.
Χαμηλών τόνων
Παιδί ήπιων τόνων, σπάνια κυκλοφορεί. Δεν θα απασχολήσει τα ΜΜΕ για τις κοσμικές του εμφανίσεις και δεν θα γίνει εξώφυλλο με τη σύντροφό του, όπως ο Πιέρος. Έχει πάει σε βραβεύσεις, συνοδευόμενος από τους γονείς του. Γόνος
αθλητικής οικογένειας –ξάδελφος της σπρίντερ Ελένης Αρτυματά, μεγάλος αδελφός του Παναγιώτη Αρτυματά που παίζει στους U18 της Γουέστ Μπρομ.
Γεννημένος στην ποδοσφαιρομάνα πόλη του Παραλιμνίου, ο Κώστας Αρτυματάς πήγε στα 16 του στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Έμεινε στην Αγγλία για μια διετία, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά ένα ποδοσφαιρικό πανεπιστήμιο. Βασικός έγινε στην Ένωση τη σεζόν 2012-13 (18 συμμετοχές/ 3 γκολ), ενώ όπως και ο Πιέρος, έκανε ντεμπούτο με την Εθνική Ανδρών στα προκριματικά του Μουντιάλ κόντρα στη Σλοβενία εκτός έδρας (Οκτώβριος του 2012), μόλις δύο μήνες μετά την παρθενική συμμετοχή με την Ελπίδων.
 
Μπροστά σε Μοράις – «Βίνι»
Το  καλοκαίρι του 2013 αρκετές ομάδες ενδιαφέρθηκαν, όμως ο ΑΠΟΕΛ είχε τη δυνατότητα να πληρώσει 120.000 και να τον  πάρει με συνοπτικές διαδικασίες. Το κοντέρ «έγραψε» 9 συμμετοχές τον πρώτο χρόνο και 12 το δεύτερο. Παίζοντας ως αμυντικός μέσος, βρίσκει μπροστά του τους Μοράις – Βινίσιους, όμως πέρσι ο Κετσπάγια τον χρησιμοποιεί 26 φορές (23 ως βασικό). Μάλιστα διατήρησε τη θέση βασικού, παρότι ουσιαστικά δεν αγωνίστηκε Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016, λόγω τραυματισμού.
Δυναμικός αμυντικός μέσος, σταθερός ποδοσφαιριστής, παιδί με δίνει τα πάντα σε κάθε αγώνα, ο Αρτυματάς είναι ίσως ο καλύτερος Κύπριος κόφτης αυτή την εποχή. Είναι πάντως κοινό  μυστικό πως από τον Κρίστιανσεν δεν έχει πάρει τις ευκαιρίες που δικαιούται, παίζοντας μόλις δύο φορές φέτος, μια ως αλλαγή και μια βασικός (με Ρόσενμποργκ, εκτός έδρας).