"Βόμβες" Μιλτιάδη Νεοφύτου για Ομόνοια, Χριστόφια και ΑΚΕΛ

Πέραν των €22 εκατ. απαιτεί με αγωγή που καταχώρησε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο εργολήπτης Μιλτιάδης Νεοφύτου, ο οποίος κατέθεσε χθες (14/9) στο Δικαστήριο με την έναρξη της ακρόασης της υπόθεσης.
 
Παρών ήταν και ο κ. Χριστόφιας που άκουγε ήρεμα τη μαρτυρία του ενάγοντα. Το μεγαλύτερο ποσό που ζητείται με την αγωγή και φθάνει στα €21 εκατ. αφορά στην Ομόνοια Λευκωσίας, της οποίας πρόεδρος διετέλεσε ο ενάγων (σ.σ. Μιλτιάδης Νεοφύτου) μετά από προτροπή και βοήθεια του εναγόμενου (σ.σ. Δημήτρης Χριστόφιας).
 
Όπως αναφέρει στη σημερινή (15/9) της έκδοση η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», στην ένορκη δήλωσή του ο Μιλτιάδης Νεοφύτου ανέφερε ότι γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Χριστόφια το 2001 όταν ανέλαβε την ανακαίνιση και την επέκταση του κτηρίου της Βουλής. Η υπόθεση η δική μου, πρόσθεσε ο ενάγων, χωρίζεται σε τρεις πτυχές: (α) Οικοδομικές εργασίες στο Κελλάκι για το εξοχικό του κ. Χριστόφια και στο σπίτι του στη Μακεδονίτισσα, (β) Έξοδα για την προεκλογική εκστρατεία του Δημήτρη Χριστόφια το 2007 και (γ) Χρήματα που κατέβαλε ο ίδιος ο ενάγων για το Σωματείο της Ομόνοιας. Τα περισσότερα χρέη όμως αφορούν στην Ομόνοια και φθάνουν μέχρι τα €13.600.000 με τόκους ύψους €8.000.000 μέχρι σήμερα.
 
«Είμαι σε θέση να γνωρίζω», ανέφερε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, «ότι ο εναγόμενος» μπoρούσε να ελέγχει πλήρως τα συλλογικά όργανα της Ομόνοιας. Ως πρόεδρος του σωματείου συμμετείχα σε συνεδρίες του γραφείου αθλητισμού του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι αρμόδιο για τα θέματα της Ομόνοιας. Κάθε φορά που υπήρχε εκλογική συνέλευση του σωματείου, το γραφείο αυτό κατάρτιζε τον συνδυασμό υποψηφίων και φρόντιζε όπως οι υποψήφιοι της αρεσκείας του εκλεγούν. Όταν ανέλαβα την προεδρία της Ομόνοιας διαπίστωσα ότι τα οικονομικά της Ομόνοιας βρίσκονταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και χρειάζονταν άμεσα πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία ανέρχονταν σε εκατομμύρια ευρώ. Όταν ανέφερα αυτό στον εναγόμενο μου είπε να μην ανησυχώ , με καθησύχασε και με διαβεβαίωσε ότι θα με αποζημίωνε για οποιαδήποτε χρήματα χρειαζόταν να καταβάλω, είτε εγώ είτε η εταιρία μου.
 
Ο εναγόμενος μου επαναλάμβανε την απαίτηση του ότι η Ομόνοια έπρεπε να πρωταγωνιστήσει και συνεπώς τα έξοδά της δεν θα έπρεπε να περιοριστούν, αλλά αντιθέτως να αυξηθούν . Ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιείτο το σχέδιο του εναγόμενου ήταν να καταβάλει η εταιρεία μου τα χρήματα στην Ομόνοια, τα οποία στη συνέχεια θα επιστρέφοντα μέσω πληρωμών από εταιρείες που ήλεγχε ο εναγόμενος στο ΑΚΕΛ. Τα πρώτα χρόνια τηρείτο η συμφωνία και μας επιστράφηκαν πολλά χρήματα. Δυστυχώς, όμως, όταν η δημοτικότητα του εναγόμενου κατακρημνίστηκε με αποτέλεσμα να μην έχει πιθανότητες επανεκλογής, σταμάτησε να τηρεί τη συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2008 μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2012 οπότε και παραιτήθηκα από την προεδρία της Ομόνοιας, για τη λειτουργία και τις οφειλές του σωματείου η εταιρία μου κατέβαλε το συνολικό ποσό των €21.606.000»
  
Για το δάνειο από την RCB
«Περί τα τέλη του 2011 η Ομόνοια χρειαζόταν 2 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να περάσει τα κριτήρια του Δεκέμβρη της ΟΥΕΦΑ. Για να μην τις επιβληθούν κυρώσεις. Ο εναγόμενος μου τηλεφώνησε και μου είπε να πάω στη Λεμεσό, να βρω τον εκτελεστικό διευθυντή της Russian Commercial Bank, κύριο Ζιμάριν, ο οποίος θα μου έδιδε τα χρήματα που χρειαζόταν η Ομόνοια…
Η εν λόγω τράπεζα, στην παρουσία του στενού μου συνεργάτη Σταύρου Αλετρά, αποδέχθηκε να δανειοδοτήσει την Ομόνοια με 2 εκατομμύρια. Επειδή η προθεσμία ήταν πολύ κοντά ο κ. Χριστόφιας παρενέβη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε να αυξηθεί το όριο παρατραβήγματος της εταιρίας μου και να καταβληθούν απ εκεί τα χρήματα…
Ακολούθως όταν η RCB θα μας έδιδε το δάνειο, η συμφωνία ήταν να κατατεθεί απευθείας στην εταιρία μου. Πράγματι όταν εκταμιεύθηκε το δάνειο, αυτό πήγε κατευθείαν στην εταιρία μου. Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις του εναγόμενου το δάνειο δεν αποπληρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα η RCB να μου κινήσει αγωγή ως εγγυητή...».