Η φανέλα με το 10

Ο παίκτης που φοράει τη φανέλα με τον αριθμό «10» συνήθως είναι από τους πιο σημαντικούς στο ρόστερ των ομάδων.
 
Γι’ αυτό το λόγο καταλήγει - τις περισσότερες φορές - σε παίκτες που αγωνίζονται ως δεκάρια. Είναι οι επιτελικοί μέσοι που θα οργανώσουν το παιχνίδι της ομάδας του, θα δώσουν την πάσα την κατάλληλη στιγμή.
 
Συνήθως αυτοί οι παίκτες χαρακτηρίζονται για την σπουδαία τεχνική τους, ενώ πολλοί φημίζονται και για τις καλές εκτελέσεις φάουλ.
 
Παίκτες από πέντε χώρες φοράνε το… τιμητικό νούμερο την τρέχουσα σεζόν στο κυπριακό πρωτάθλημα. Από τρεις εκπροσώπους έχουν η Κύπρος, η Αργεντινή, η Ισπανία και η Βραζιλία, ενώ από έναν η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ελλάδα.
 
Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Οnline καταγράφει τους ποδοσφαιριστές που επέλεξαν τον αριθμό «10» από τις 14 ομάδες τη φετινή ποδοσφαιρική χρονιά
ΑΠΟΕΛ
Όνομα:
Φακούντο Μπερτόλιο
Θέση: Επιτελικός μέσος
Εθνικότητα: Αργεντινή
Ηλικία: 26 (30/06/1990)
Ήρθε προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου και προστέθηκε στις ελπίδες του ΑΠΟΕΛ για βελτιωμένη εικόνα στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο 26χρονος Αργεντινός με ένα κερδισμένο πέναλτι και μία ασίστ στο ντεμπούτο του δημιούργησε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη συνέχεια. είναι το νέο 10άρι του ΑΠΟΕΛ.
 

Ομόνοια
Όνομα
: Σίλβα Κλέιτον
Θέση: Επιτελικός μέσος
Εθνικότητα: Βραζιλία
Ηλικία: 33 (08/03/1983)
Τα χαρίσματα που κουβαλά είναι γνωστά από την παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα – ιδιαίτερα προσιτό στην αντίληψη των Κύπριων φιλάθλων. Ο 33χρονος έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας και έδειξε ότι χρειάζεται ακόμη χρόνο ώστε να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης προκειμένου  να είναι σε θέση να βοηθήσει περισσότερο τους πράσινους.

ΑΕΚ
Όνομα
: Χουάν Τομάς
Θέση: Επιτελικός μέσος
Εθνικότητα: Ισπανία
Ηλικία: 17/05/1985
Από τους παλαιότερους παίκτες της ΑΕΚ, καθώς βρίσκεται στην ομάδα της Λάρνακας από τον Ιανουάριου του 2013. Ο Ισπανός μπορεί να βοηθήσει, πέραν από επιτελικός μέσος, παίζοντας και στα άκρα της επιθετικής γραμμής.

Απόλλων
Όνομα:
Άλεξ ντα Σίλβα
Θέση: Επιτελικός μέσος
Εθνικότητα: Βραζιλία
Ηλικία: 33 (15/08/1983)
Ο Βραζιλιάνος μεγάλωσε στην Κύπρο – πρωτοήρθε το 2010 για λογαριασμό της Ένωσης – και ακόμη αποτελεί μία τρομερά αξιόπιστη επιλογή για την οργάνωση του παιχνιδιού μίας ομάδας.

Ανόρθωση
Όνομα:
Ρούμπεν Ράγιος
Θέση: Επιτελικός μέσος
Εθνικότητα: Ισπανία
Ηλικία: 30 (21/06/1986)
Με το «καλημέρα» απέδειξε ότι είναι από τις πιο ποιοτικές κινήσεις που έκανε η Ανόρθωση στο φετινό μεταγραφικό σεργιάνι. Στο πρώτο του παιχνίδι με τη φανέλα της «Κυρίας» - απέναντι στην Νέα Σαλαμίνα - ήταν ο ιθύνων νους σε πολλές επιθετικές δραστηριότητες της ομάδας του.

Νέα Σαλαμίνα
Όνομα:
Δημήτρης Φροξυλιάς
Θέση: Επιτελικός μέσος
Εθνικότητα: Κύπρος
Ηλικία: 23 (28/06/1993)
Στον πέμπτο κυπριακό σταθμό του ο Δημήτρης Φροξυλιάς επιδιώκει να κάνει τη διάφορα και να κρατηθεί σε ψηλό επίπεδο. Αγωνίζεται ως επιτελικός μέσος, αλλά και στα άκρα της επίθεσης. Δεν έκανε καλή αρχή στη φετινή σεζόν, μιας και λόγω μιας αψυχολόγητης ενέργειας (κλώτσησε αντίπαλο) αποβλήθηκε στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα.

ΑΕΛ
Όνομα:
Αλί Σαβάν
Θέση: Επιτελικός μέσος
Εθνικότητα: Ακτή Ελεφαντοστού
Ηλικία: 26 (11/01/1990)
Θεωρείται ένα από τα «λαβράκια» που «ψάρεψε» στη φετινή σεζόν ο τεχνικός της ΑΕΛ, Πάμπος Χριστοδούλου. Είναι από τους παίκτες που κέρδισαν τις εντυπώσεις στις πρώτες δύο αγωνιστικές, ενώ άνοιξε και λογαριασμό στο σκοράρισμα με την γαλαζοκίτρινη φανέλα.
 
Ερμής
Όνομα:
Μιγκέλ Άλμπα
Θέση: Μεσοεπιθετικός
Εθνικότητα: Αργεντινή
Ηλικία: 28 (11/08/1988)
Μετά τη θητεία του στην Πάφο, ο Αργεντινός κάνει νέα προσπάθεια για διάκριση στην ομάδα της Αραδίππου. Η χρονιά όμως δεν ξεκίνησε ιδανικά, καθώς ένας τραυματισμός θα τον αφήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου δύο μήνες.
 
Δόξα
Όνομα
: Κότο Παγιές
Θέση: Μέσος
Εθνικότητα: Ισπανία
Ηλικία: 28 (11/02/1988)
Η Δόξα αποτελεί τον τρίτο ποδοσφαιρικό σταθμό του Ισπανού, ο οποίος αγωνίσθηκε τη σεζόν 2010-11 στην Ανόρθωση ενώ στην χρονιά που ολοκληρώθηκε φόρεσε τη φανέλα του Εθνικού.
 
Άρης
Όνομα
: Ροτζέριο Μάρτινς
Θέση: Μεσοεπιθετικός
Εθνικότητα: Βραζιλία
Ηλικία: 22 (19/11/1984)
Μετά από μία δεκαετία θητείας σε ελληνικές ομάδες, κατηφόρισε προς την Κύπρο και τον Άρη. Στα πρώτα δύο παιχνίδια με Καρμιώτισσα και Απόλλων πήρε φανέλα βασικού – έγινε αλλαγή στο 74’ στον αγώνα με τους κυανόλευκους.
 
Εθνικός
Όνομα:
Χρίστος Πογιατζής
Θέση: Επιτελικός μέσος
Εθνικότητα: Κύπρος
Ηλικία: 38 (12/04/1978)
Οι παρουσίες του τα τελευταία χρόνια στον αγωνιστικό χώρο είναι ελάχιστες. Παρόλα αυτά στον Εθνικό πόνταραν στην ανανέωση της συνεργασίας του αρχηγού της ομάδας, ο οποίος προσφέρει εμπειρία στα αποδυτήρια. Ο 38χρονος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής του φετινού πρωταθλήματος.
 
Καρμιώτισσα
Όνομα:
Ανδρέας Κυριάκου
Θέση: Μέσος
Εθνικότητα: Κύπρος
Ηλικία: 26 (21/04/1990)
Μέλος της Καρμιώτισσας από τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία η ομάδα των Πολεμιδιών έκανε την προσπάθεια να ανέβει στα μεγάλα σαλόνια. Στις πρώτες δύο αγωνιστικές δεν χρησιμοποιήθηκε.
 
ΑΕΖ
Όνομα
: Νικόλας Βιγιαφάνε
Θέση: Μεσοεπιθετικός
Εθνικότητα: Αργεντινός
Ηλικία: 28 (19/05/1988)
Από την Γ’ Εθνική και την ΑΕ Σπάρτη ο Νικόλας Βιγιαφάνε δοκιμάζει την τύχη του στο κυπριακό ποδόσφαιρο με τη φανέλα της ΑΕΖ.
 
Αναγέννηση
Όνομα:
Αλέξανδρος Νατσιόπουλος
Θέση: Επιτελικός μέσος
Εθνικότητα: Ελλάδα
Ηλικία: 25 (05/01/1991)
Άλλη μία μεταγραφή σε κυπριακή ομάδα από την ελληνική αγορά. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής αναμένεται να είναι εκ των βασικών της ομάδας της Δερύνειας στην προσπάθεια για παραμονή στην Α’ κατηγορία.