Ξεθωριάζει η λάμψη των αστεριών (γραφήματα)

Ο κύβος ερρίφθη. Οι όροι του παιχνιδιού τροποποιήθηκαν -για ακόμη μια φορά- προς όφελος των δυνατών και εις βάρος των αδυνατών. Υποκύπτοντας στις πιέσεις των «μεγάλων παικτών» (εκπροσωπούμενων μέσω της ECA, European Club Association) η UEFA ενέκρινε για την τριετία 2018-21 αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ, του οποίου η νέα μορφή θα παραπέμπει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε κλειστή λίγκα.
Τα βαριά ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έκριναν πως είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου να ελαχιστοποιηθούν (έως εκμηδενιστούν) τα περιθώρια στραβοπατημάτων και δυσάρεστων εκπλήξεων. Ήθελαν να εξαλείψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον παράγοντα του απρόβλεπτου και του απρόοπτου, που νομοτελειακά λειτουργούσε υπέρ των μικρών. Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ παρουσιάζει λεπτομερώς πώς το πέτυχαν:

1. Ίδιο φόρματ
Ο τρόπος διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ (και του Γιουρόπα Λιγκ) από τη φάση των ομίλων μέχρι και τον τελικό έμεινε ανέγγιχτος από την UEFA. Το συγκεκριμένο φόρματ έχει δοκιμαστεί κι αποδειχτεί επιτυχημένο (αγωνιστικά και οικονομικά), εξ ου και -τουλάχιστον για την ώρα- έμεινε εκτός των διαβουλεύσεων για αλλαγές.


 
2. Μόλις έξι κενές θέσεις στους ομίλους
Στον τρέχοντα τριετή κύκλο (2015-18) καπαρωμένη θέση στους ομίλους είχαν 22 ομάδες και οι άλλες δέκα προέκυπταν μέσα από την προκριματική φάση. Την τριετία 2018-2021 καπαρωμένη θέση θα έχουν 26 ομάδες και μέσα από τα προκριματικά θα παίρνουν εισιτήριο μόλις έξι.
Τα έξι εισιτήρια πηγαίνουν στην κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ (1 εισιτήριο), στους τέταρτους των τριών πρώτων χωρών στη βαθμολογία της UEFA (3 εισιτήρια), καθώς και στον τρίτο και στον τέταρτο της τέταρτης χώρας στη βαθμολογία της UEFA (2 εισιτήρια).
Για να προκύψουν αυτά τα εισιτήρια, οι πρωταθλητές της 11ης και της 12ης χώρας στη βαθμολογία της UEFA χάνουν την απ’ ευθείας είσοδο στους ομίλους (δύο εισιτήρια), από το δρόμο των πρωταθλητών θα προκρίνονται πλέον τέσσερις αντί για πέντε ομάδες (1 εισιτήριο) και από το δρόμο των μη πρωταθλητών θα περνούν δύο αντί για πέντε ομάδες (3 εισιτήρια).


Τι σημαίνει για την Κύπρο: θεωρητικά είναι η λιγότερο επώδυνη αλλαγή. Ο δρόμος των πρωταθλητών παραμένει ως έχει και απλώς χάνεται ένα από τα πέντε εισιτήρια, συνεπώς οι πιθανότητες εισόδου στους ομίλους μειώνονται κατά 20%. Στην πράξη η βαρύτητα της εν λόγω αλλαγής θα διαφανεί, όταν η UEFA αποφασίσει και ανακοινώσει (στα τέλη του τρέχοντος έτους) το νέο τρόπο διεξαγωγής των προκριματικών.
 
3. Συντελεστής βάσει πρότερων επιτυχιών
Ο συντελεστής της χώρας μένει απαράλλακτος. Αυτός του συλλόγου, ωστόσο, θα έχει νέο τρόπο υπολογισμού. Μέχρι τώρα προέκυπτε α) από τις επιδόσεις του την περασμένη πενταετία (δύο βαθμοί για τη νίκη, ένα για την ισοπαλία), β) από το μπόνους κάθε πρόκρισης την περασμένη πενταετία (τέσσερις βαθμοί για είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, 5 για την πρόκριση στους 16 και ένας για κάθε επόμενη πρόκριση) και γ) από το 20% του εθνικού συντελεστή την περασμένη πενταετία.
Από το 2018 ο συντελεστής μιας ομάδας θα προκύπτει α) από τις επιδόσεις του την περασμένη πενταετία (δύο βαθμοί για τη νίκη, ένα για την ισοπαλία), β) από το μπόνους κάθε πρόκρισης την περασμένη πενταετία (τέσσερις βαθμοί για είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, 5 για την πρόκριση στους 16 και ένας για κάθε επόμενη πρόκριση) και γ) από τους τίτλους του στις διοργανώσεις της UEFA (σ.σ. δεν έχει αποφασιστεί ακόμη με πόσους βαθμούς θα επιβραβεύεται το κάθε τρόπαιο). Αν ο συντελεστής ενός συλλόγου είναι μικρότερος από το 20% του εθνικού συντελεστή, τότε θα συνυπολογίζεται και ο εθνικός συντελεστής.


Τι σημαίνει για την Κύπρο: ο συντελεστής των ομάδων μας θα μειωθεί, αφού το μερίδιο του εθνικού συντελεστή απαλείφεται προς όφελος του μπόνους ιστορικότητας (βλέπε κατακτήσεις τροπαίων στην Ευρώπη). Συνεπώς, ενδέχεται να έρθει στιγμή που στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ο πρωταθλητής μας δεν θα μπει στους ισχυρούς, αλλά στους ανίσχυρους, επειδή θα έχει ίδιες αγωνιστικές επιδόσεις την περασμένη πενταετία με έναν ξεπεσμένο παραδοσιακό σύλλογο (π.χ. Άγιαξ), αλλά εκείνος θα έχει καλύτερο συντελεστή χάρη στους βαθμούς μπόνους για ευρωπαϊκούς τίτλους που είχε κατακτήσει δεκαετίες πριν…
 
4. Νέος τρόπος διανομής των χρημάτων
Επί του παρόντος τα χρήματα της UEFA σ’ ένα σύλλογο είναι το άθροισμα τριών παραμέτρων: του αρχικού ποσού (ποσοστό 30%), των αγωνιστικών επιδόσεών του (ποσοστό 30%) και του market pool (ποσοστό 40%).
Από την περίοδο 2018/19 οι παράμετροι γίνονται τέσσερις: το αρχικό ποσό (ποσοστό 25%), οι αγωνιστικές επιδόσεις (ποσοστό 30%), ο συντελεστής του συλλόγου (30%) και το market pool (ποσοστό 15%).


Τι σημαίνει για την Κύπρο: εξαιρουμένης της περιόδου 2011/12 με την πορεία του ΑΠΟΕΛ ως τα προημιτελικά, η κύρια φάση του Τσάμπιονς Λιγκ δεν προσφέρεται για αθρόα συγκομιδή βαθμών από τις ομάδες μας, τις οποίες βόλευε ότι το 70% των εσόδων τους από την UEFA ήταν εγγυημένα (30% το εναρκτήριο ποσό και 40% το market pool). Από την περίοδο 2018/19, οι αγωνιστικές επιδόσεις εξακολουθούν να εκπροσωπούν το 30% των εσόδων από την UEFA, ωστόσο το ποσοστό του εναρκτήριου ποσού μειώνεται στο 25% και το αντίστοιχο του market pool στο 15%. Οι ομάδες μας συνεπώς θα υποστούν μείωση στα εγγυημένα έσοδα της τάξης του 30%. Πού πάει αυτό το ποσοστό; Στο συντελεστή της ομάδας, ο οποίος όπως αναλύσαμε προηγουμένως θα εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τις επιδόσεις της την περασμένη πενταετία.
 
Συμπερασματικά: το νέο Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι πασπαλισμένο με ακόμη περισσότερη χρυσόσκονη (βλέπε χρήματα), αλλά αυτή προορίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα για τους παραδοσιακά επιτυχημένους και οικονομικά κραταιούς συλλόγους που ερίζουν για τους ευρωπαϊκούς τίτλους. Για τον εκάστοτε πρωταθλητή Κύπρου ο δρόμος προς τους χρυσοφόρους ομίλους γίνεται πιο στενός (αφαίρεση ενός εισιτηρίου), πιο δύσκολος (ασθενέστερος συντελεστής ομάδας) και λιγότερο προσοδοφόρος (μείωση του ποσοστού των εγγυημένων εσόδων κατά 30%). Η λάμψη των αστεριών ξεθωριάζει (επικίνδυνα) από το μεθεπόμενο καλοκαίρι…