Αφιέρωμα: Η μικρή λίστα με τους εννιά Κύπριους Ολυμπιονίκες

Μπορεί οι τρεις πρώτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες να παίρνουν  μετάλλιο, ωστόσο, είθισται οι οκτώ πρώτοι ενός αγωνίσματος να θεωρούνται Ολυμπιονίκες – μάλιστα υπάρχει και σχετική πρόνοια πριμ τους πρώτους οκτώ. Ο αριθμός οκτώ προκύπτει, προφανώς, από τον αριθμό των διαγωνιζόμενων στους τελικούς των σπριντ (τα 100μ θεωρούνται το σημαντικότερο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων) και της πισίνας. Σύμφωνα με μια άποψη, όλοι οι διαγωνιζόμενοι σε έναν τελικό, είναι Ολυμπιονίκες.

Σε έναν τελικό όμως μπορούν να αγωνιστούν πχ 24 αθλητές όμως στο σύνθετο ατομικό της Ενόργανης ή 15 αθλητές, όπως στο Άλμα εις Ύψος ανδρών στο Ρίο, ή δέκα αθλητές, όπως συμβαίνει στην ιστιοπλοΐα ή έξι, όπως γίνεται στη σκοποβολή.  Υπάρχουν αγωνίσματα, όπως η Άρση Βαρών, όπου δεν υπάρχει τελικός, αλλά απλά τελική κατάταξη.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ας περιοριστούμε στην 8αδα. Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ελάχιστοι Κύπριοι αθλητές έχουν μπει στην 8αδα. Να τους δούμε αναλυτικά.
 

Θέση     Ολυμπιονίκης                   Έτος       Πόλη                     Αγώνισμα / Άθλημα
2η           Παύλος Κοντίδης             2012       Λονδίνο               Laser (Ιστιοπλοΐα)
4η           Αντώνης Νικολαΐδης      2008       Πεκίνο                  Σκιτ (Σκοποβολή)
5η           Γιώργος Αχιλλέως            2008       Πεκίνο                  Σκιτ (Σκοποβολή)
6η           Σταύρος Τζιωρτζής          1972       Μόναχο               400μ με εμπόδια
7η           Αντώνης Ανδρέου           1996       Ατλάντα               Σκιτ (Σκοποβολή)
7η           Άντρη Ελευθερίου          2008       Πεκίνο                  Σκιτ (Σκοποβολή)
7η           Παύλος Κοντίδης             2016       Ρίο ντε Τζανέιρο  Laser (Ιστιοπλοΐα)
7η           Κυριάκος Ιωάννου          2016       Ρίο ντε Τζανέιρο   Άλμα εις Ύψος
7η           Μίλαν Τράικοβιτς           2016       Ρίο ντε Τζανέιρο   110μ με εμπόδια
8η           Αντώνης Ανδρέου           2000       Σύδνεϋ                  Σκιτ (Σκοποβολή)
8η           Απόστολος Παρέλλης    2016       Ρίο ντε Τζανέιρο   Δισκοβολία

Οι δύο «χρυσοί» του 1896
Θα ήταν άδικο εάν δεν αναφέραμε ακόμα δύο ονόματα. Πρόκειται για τους Κύπριους που κέρδισε Χρυσό μετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα το 1896, έστω και αν ο βαθμός δυσκολίας της κατάκτησης ενός Ολυμπιακού μεταλλίου τότε, δεν είχε καμιά σχέση με αυτόν που υπάρχει από το 1908 και εντεύθεν.

Πρόκειται για τους Ιωάννη Φραγκούδη και Αριστείδη Κωνσταντινίδη. Ο Φραγκούδης πήρε το χρυσό στα 25μ πιστολιού ταχείας βολής,  το αργυρό στα 300μ τουφέκι και το χάλκινο στα 30μ ελεύθερου πιστολιού. Στα 87χλμ της ποδηλασίας ο Κωνσταντινίδη τερμάτισε πρώτος. Έως και το 1976 οι Κύπριοι αθλητές αγωνίζονταν με τα χρώματα της Ελλάδας, αφού η Κύπρος δεν μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι αθλητές Στίβου της Κύπρου πήγαν με τα χρώματα της Ελλάδας και το 1980 στη Μόσχα.

Εννιά αθλητές
Στη λίστα με τα έντεκα πλασαρίσματα Κυπρίων στην 8αδα, υπάρχουν εννιά αθλητές, καθώς οι Κοντίδης και Ανδρέου μπήκαν δύο φορές. Ο Κοντίδης είναι ο μοναδικός που κέρδισε μετάλλιο. Υπάρχει μόνο μια γυναίκα, η Άντρη Ελευθερίου.

Πέντε από τις έντεκα θέσεις κατέχει το Σκιτ. Η Σκοποβολή άλλωστε έχει μακρά παράδοση στην Κύπρο. Άλλες δύο η Ιστιοπλοΐα, χάρη στον Κοντίδη. Και τις υπόλοιπες τέσσερις ο Στίβος. Από αυτές, οι τρεις καταγράφηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην πιο πετυχημένη παρουσία του κυπριακού στίβου, όχι μόνο από το 1984 όπου μετέχει υπό την κυπριακή σημαία, αλλά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι τελικοί του Στίβου
Πέραν των πιο πάνω, ο Κυριάκος Ιωάννου ήταν και στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όπου ήταν 13ος. Στον τελικό του Ύψους στο Ρίο ντε Τζανέιρο μετείχε και ο Δημήτρης Χονδροκούκης και ήταν 12ος. Δεν υπάρχουν άλλοι Κύπριοι αθλητές Στίβου που να έχουν αγωνιστεί σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων, είτε υπό τη σημαία της Κύπρου, είτε υπό τη σημαία της Ελλάδας.

Το πλέον σημαντικό είναι πως τώρα η Κύπρος δεν πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με στόχο μια αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά σχεδόν όλοι οι αθλητές έχουν αγωνιστικούς στόχους, θέλοντας συμμετοχή στον τελικό του αγωνίσματός τους.