Η κατάθεση ψυχής του Φρούσου για το έπος της Τραπεζούντας

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Αυγούστου 2005. 31 χρόνια μετά την βάναυση τουρκική εισβολή και το ξεριζωμό από την κατεχόμενη Αμμόχωστο η Ανόρθωση με παρακαταθήκη τη νίκη 3-1 στο ΓΣΠ αντιμετώπιζε στο «καζάνι» του «Αβνί Ακέρ» την Τραμπζονσπόρ.
 
Τα γκολ των Φρούσου, Νικολάου και Τσιταϊσβίλι έβαλαν σε θέση οδηγού την Ανόρθωση που ταξίδεψε στην Τραπεζούντα με τις ευχές ολόκληρου του ελληνισμού. Μαζί της στο αεροπλάνο και οπαδοί άλλων κυπριακών ομάδων, οι οποίοι βρήκαν τα κότσια να φορέσουν τις φανέλες του ΑΠΟΕΛ, της Ομόνοιας, της Σαλαμίνας, του Απόλλωνα και να ενώσουν τις φωνές τους με τους φίλους της «Κυρίας».
Από την ώρα που η αποστολή της Ανόρθωσης αφίχθηκε στην Τραπεζούντα, βίωσε την έχθρα των Τούρκων που έκαναν τα πάντα για να τρομοκρατήσουν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Μέχρι και τις κάλτσες τους έβαλαν να βγάλουν στην αίθουσα αφίξεων υπό τη συνοδεία ανιχνευτικών σκυλιών, ενώ «γκρίζοι λύκοι» (μέλη ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης) είχαν μαζευτεί έξω από το αεροδρόμιο και γιούχαραν την αποστολή.
Εκατοντάδες Τούρκοι περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο όπου κατέλυσε η αποστολή της Ανόρθωσης το μικρό πούλμαν που παραχωρήθηκε στην ομάδα, το οποίο ήταν στενόχωρο και περιορισμένων θέσεων με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές να στοιβαχτούν.
Βρισιές, φτύσιμο και αμέτρητες σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να κυματίζουν ήταν το σκηνικό τρομοκρατίας που έστησαν οι Τούρκοι. Τα μέλη της αποστολής και οι φίλοι της Ανόρθωσης που ταξίδεψαν στην Τραπεζούντα πέρασαν δύσκολες στιγμές.
 
 
 
Ο Τιμούρ Κετσπάγια και οι ποδοσφαιριστές του όμως όχι δεν φοβήθηκαν, αλλά πήραν ώθηση από τα αίσχη των Τούρκων.
 
Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ εντόπισε στην Ελλάδα έναν εκ των πρωταγωνιστών της επικής πρόκρισης στην Τραπεζούντα. Τον Νίκο Φρούσο. Ο Ελλαδίτης πρώην επιθετικός της Ανόρθωσης κάθε φορά που ακούει Τραπεζούντα γυλίζει το μάτι του.
«Όταν μιλάω για την Τραπεζούντα πάντα ανατριχιάζω. Όλα αυτά που έκαναν οι Τούρκοι από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας εκεί μας έκαναν να πεισμώσουμε. Ήμασταν συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και όταν ήρθε η ώρα μπήκαμε μέσα και είπαμε τέλος, εδώ είμαστε. Ευτυχώς πήγαν όλα όπως τα είχαμε σχεδιάσει κάναμε περήφανους τους οπαδούς μας και όλη την Κύπρο».
Υπήρχαν στιγμές που φοβηθήκατε;
«Εγώ προσωπικά δεν φοβήθηκα ούτε λεπτό. Ίσα-ίσα πείσμωσα και μου έδωσε περισσότερη δύναμη. Το εχθρικό κλίμα των Τούρκων μας έκανε καλό».
 
Τι σας είπε ο Τιμούρ στα αποδυτήρια πριν την έναρξη του αγώνα;
«Ότι και να μας έλεγε ο Τιμούρ εκείνη την ώρα ήταν περιττό. Ήμασταν όλοι από την αρχή ενωμένοι σαν μια γροθιά. Ξέραμε σε ποια ομάδα αγωνιζόμασταν. Παίζαμε για την Αμμόχωστο. Για την Κύπρο, την Ελλάδα, τον κυπριακό Ελληνισμό. 
Είχαμε πει ότι θα μπούμε στο γήπεδο και θα πεθάνουμε για την πρόκριση».
Τι είναι αυτό που σου έμεινε χαραγμένο από εκείνο το παιχνίδι;
«Για μένα η πρόκριση επί της Τραπεζούντας είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της καριέρας μου. Παίξαμε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, πήρα τίτλους με την Ανόρθωση, τον ΠΑΟΚ, όμως η Τραπεζούντα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Ήταν το σημαντικότερο παιχνίδι της ζωής μου. Όμως, άλλο να στο λέω και άλλο να το ζεις. Ότι και να πούμε, μόνο όσοι ήταν εκεί και έζησαν αυτό το πράγμα μπορούν να το αντιληφθούν».
 
Περίμενες τόσες χιλιάδες κόσμου στο αεροδρόμιο να σας υποδεχθούν κατά την επιστροφή;
«Μας είχε ενημερώσει ο πιλότος ότι περίμενε κόσμος στο αεροδρόμιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε αυτό που έγινε. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Πήγε σχεδόν 4 τα ξημερώματα να επιστρέψουμε και όμως υπήρχαν χιλιάδες οπαδοί εκεί. Ήταν απίστευτο. Έβλεπες ανθρώπους κάθε ηλικίας, όλων των ομάδων με σημαίες κυπριακές και ελληνικές να κλαίνε από χαρά. Το λέω και ανατριχιάζω. Ενώθηκε όλη η Κύπρος πραγματικά…»
 
 
Πόσο επηρεάζει την Ανόρθωση η αποχή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πάνε εννιά χρόνια…
«Είναι πλήγμα μεγάλο για την ομάδα αυτό. Πρέπει να μπουν οι βάσεις και η Ανόρθωση να επιστρέψει στην Ευρώπη και στους τίτλους. Δεν γίνεται να μένει η Ανόρθωση χωρίς τίτλος οκτώ χρόνια. Είναι δύσκολο να το συνηθίσουμε αυτό και η ομάδα χρειάζεται πάρα πολύ έναν τίτλο. Εύχομαι με τις μεταγραφές που έγιναν μέχρι στιγμής και θα γίνουν η Ανόρθωση να ενισχυθεί και να τα καταφέρει να πάρει έναν τίτλο».