Ανόρθωση: «Παλιά μου τέχνη κόσκινο»

Για μια ομάδα που παραπαίει αγωνιστικά τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια επιτυχία οι συνεχόμενες πωλήσεις παικτών.
 
Τα «χρυσά» μεταγραφικά deal της Ανόρθωσης τους τελευταίους μήνες βάζουν μπόλικο χρήμα στο ταμείο της ομάδας σε μια δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά της εταιρείας και δίνουν ανάσες στον μεγαλομέτοχο Χρίστο Πουλλαΐδη, ο οποίος επωμίζεται εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ
Οι πωλήσεις των Ίσμα Γκονσάλβες (300 χιλιάδες ευρώ), Γκεόργκι Αμπορτζάνια (60 χιλιάδες ευρώ+150 χιλιάδες ευρώ μπόνους μεταπώλησης), Κωνσταντίνου Λαΐφη (500 χιλιάδες ευρώ), Ανδρέα Μακρή (200 χιλιάδες ευρώ) και η προδιαγραφόμενη μεταγραφή του Ντίνο Ντλοβού (υπολογίζεται ότι το deal θα κλείσει κοντά στις 300 χιλιάδες ευρώ) αποφέρουν στο ταμείο της Ανόρθωσης ένα ποσό κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Πουλάει ή ξεπουλάει;
Στο ερώτημα πουλάει ή ξεπουλάει η Ανόρθωση η απάντηση θα έρθει αναλόγως της ενίσχυσης που θα γίνει. Οι συμφωνίες που έγιναν για παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών ήταν όλες επικερδείς.

 
Οι προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές αποκτήθηκαν από την Ανόρθωση είτε ως ελεύθεροι είτε με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα πουλήθηκαν και πλέον η ομάδα της Αμμοχώστου έχοντας χρήμα να διαχειριστεί καλείται να τους αναπληρώσει.

Οι «χρυσές πωλήσεις»
Η μεταγραφή του Μάικ Ομπίκου από την Ανόρθωση στην Φέγενορντ το καλοκαίρι του 1992 έναντι 400 χιλιάδων δολαρίων ήταν η πρώτη μεγάλη συμφωνία για την Ανόρθωση. Για τα δεδομένα της εποχής το ποσό ήταν τεράστιο και υπερκάλυπτε τον προϋπολογισμό της ομάδας για την επόμενη πενταετία.

Η Ανόρθωση, για 200.000 λίρες πώλησε τους Τιμούρ Κετσπάγια και Ίλιαν Κυριάκοφ στις ΑΕΚ (1994) και Αμπερτίν (1996) αντίστοιχα.
Το 1997 η Ανόρθωση έδωσε στον Ολυμπιακό Πειραιώς τον Σίνισα Γκόγκιτς, με αντίτιμο 750.000 δολάρια. Εκείνη τη χρονιά δόθηκε και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου από την Ένωση στον Ηρακλή. Από τις ξεχωριστές περιπτώσεις παικτών που μεταπήδησαν στην Ελλάδα ήταν οι Γιαννάκης Οκκάς και Γιώτης Εγκωμίτης, οι οποίοι δόθηκαν το 2001 ως «πακέτο» στον ΠΑΟΚ έναντι περισσότερων από 1,5 εκατ. λιρών.
Το 2004, ο Νόρτιν Βόουτερ έγινε κάτοικος Παιανίας (συμπαίκτης με τον Χαραλαμπίδη στον Παναθηναϊκό) με την Ανόρθωση να εισπράττει 130 χιλιάδες λίρες. 
Η πιο συμφέρουσα πώληση στην ιστορία της Ανόρθωσης και δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου επιτεύχθηκε το 2013 με την ομάδα της Αμμοχώστου να κάνει δεκτή τη δελεαστική πρόταση των 1,6 εκατ. ευρώ για τον Ρικάρντο Λαβόρδε, τον οποίο παραχώρησε στη ρωσική Κρασνοντάρ.