Οι πρώτες αποφάσεις, η απονομή στον Ράουφμαν και η ομάδα που αντέδρασε

Κατακρίθηκε από πολλούς. Διάφορες ομάδες ζητούσαν κατά καιρούς την παραίτησή του. Η ιστορία, όμως, έγραψε ότι ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης σε επτά διαδοχικές εκλογικές διαδικασίας εκλέχθηκε χωρίς ανθυποψήφιο.
 
Έχασε το προεδρικό του αξίωμα μονάχα νικημένος από την επάρατη νόσο. Ο 62χρονος παράγοντας έγινε ο πρώτος που υπήρξε πρόεδρος της ΚΟΠ ως την τελευταία μέρα, την τελευταία στιγμή, την τελευταία πνοή της ζωής του.
 

Γεννημένος στις 5 Μαΐου 1956 στον Καραβά, εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδία στις 23 Νοεμβρίου ως εκπρόσωπος του ΑΠΟΕΛ και στις 9 Δεκεμβρίου πήρε τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου και ταυτόχρονα στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικών ομάδων.
 
Εξελέγη πρόεδρος της ΚΟΠ, χωρίς ανθυποψήφιο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2001, μετά την αποχώρηση του Μάριου Λευκαρίτη ο οποίος είχε κερδίσει εκλογή στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.

 
«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι και σε 2-3 χρόνια θα πρέπει να καταφέρουμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα ταλανίζουν και φθείρουν το ποδόσφαιρό μας. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Κάνω έκκληση για συνεργασία όλων, ώστε να καταφέρουμε να ισοζυγίσουμε τα οικονομικά των σωματείων μας» είπε στις πρώτες του δηλώσεις, στις οποίος τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η μείωση της βίας και ο ισοσκελισμός των οικονομικών των σωματείων.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ημέρες πριν να αναλάβει την προεδρία της Ομοσπονδίας, ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης έκανε απονομή τροπαίου δίνοντας το τίτλο του Σούπερ Καπ στον τότε αρχηγό της Ομόνοιας, Ράινερ Ράουφμαν, μετά τη νίκη 1-0 επί του Απόλλωνα. Αυτή ήταν η πρώτη του απονομή μετά τη γνωστοποίηση ότι θα αναλάμβανε τον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδία, έστω και αν επίσημα αυτό έγινε δύο ημέρες αργότερα.

 Τα πρώτα θέματα
Στη Συνέλευση της 10ης Σεπτεμβρίου τέθηκαν στο τραπέζι τα πρώτα θέματα υπό την προεδρία του Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

-Δεν πέρασε η εισήγηση για μείωση των ομάδων από 14 σε 12, με οκτώ ψήφους υπέρ και εφτά κατά. «Ήταν κάτι που δεν ανάμενα μετά τις συνεχείς επαφές που είχαμε με αρκετά σωματεία. Οι μικροσωματειακές σκοπιμότητες φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Νομίζω παραμένουμε στο θέμα αυτό στάσιμοι και θα έχουμε πρόβλημα σ’ ότι αφορά την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

-Συζητήθηκε το άρθρο 17.8, το οποίο αφορά παίκτες που γυρίζουν από το εξωτερικό – με αφορμή αντιπαραθέσεις που προέκυψαν στις περιπτώσεις Γκόγκιτς, Ιακώβου και Αγαθοκλέους. Όπως αποφασίσθηκε τότε, ο παίκτης δικαιούται να πάει σε όποια ομάδα θέλει, αλλά η προηγούμενη του ομάδα στην Κύπρο θα έπρεπε να πάρει αποζημίωση βάσει ορισμένων συντελεστών.

-Καθόρισε τη χρονική διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου – η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη σεζόν – από την 1η του χρόνου μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

-Σχετικά με τις κίτρινες κάρτες επανάφερε τις τέσσερις για τιμωρία ενός παίκτη. Στις έξι κίτρινες κάθε παίκτης δεχόταν τιμωρία για δύο αγωνιστικές, ενώ διατηρήθηκε η τιμωρία για μίαν αγωνιστική για παίκτη που αποβαλλόταν με δεύτερη κίτρινη στο ίδιο παιχνίδι.
 
Οι κατηγορίες της ΑΕΚ
Ενόψει του καταρτισμού σε συμβούλιο της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης έκρινε ορθό να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για τους συνεργάτες του.
 
Πρότεινε λοιπόν τους: Ανδρέα Ακκελίδης (αναπληρωτής πρόεδρος), Τάσο Κατσικίδη (Α’ αντιπρόεδρος), Γιώργο Κωμοδρόμο (Β’ αντιπρόεδρος), Χρίστο Γεωργιάδη (Γ.Γ.), Γιώργος Φαντάρο (Β.Γ.Γ.) και Θεόδωρο Κίζη (Ταμίας). «Οι πιο πάνω επιλογές μου έχουν γίνει μακριά από σωματειακές τοποθετήσεις και επηρεασμούς με μόνο γνώμονα την καλύτερη λειτουργία της εν λόγω επιτροπής» ανάφερε σε ανακοίνωσή του.


Στην ενέργειά του αυτή αντίδρασε η ΑΕΚ η οποία με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της για τη θέση του γραμματέα δια του εκπροσώπου της Λάμπρου Αδάμου και ταυτόχρονα κατηγορεί τον πρόεδρο της ΚΟΠ για αντιδεοντολογική ενέργεια και για παρασκηνιακές ζυμώσεις.
 
«Έκρινα ότι είχα δικαίωμα να δημοσιοποιήσω την επιθυμία μου σχετικά με τους συνεργάτες μου. Μπορεί αυτό να μην ξαναέγινε, όμως θεωρώ ορθή την ενέργειά μου γιατί δεν ήθελα να εμπλακώ σε παρασκήνια. Θεωρώ ότι τα άτομα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη λειτουργία της Επιτροπής. Στο κάτω-κάτω ας τα αφήσουν να δουλέψουν και ας τους κρίνουν μετά από μία διετία. Δε θέλω σε καμία περίπτωση την περίπτωση με την ΑΕΚ και επαναλαμβάνω ότι η απόφασή μου λήφθηκε με βάση το συμφέρον της Ομοσπονδίας και όχι το σωματειακό» απάντησε σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο ο πρόεδρος της ΚΟΠ.