Το ρεντίκολο για τα σώβρακα, ο«Σκούλος» και το σπρέι του Αυγουστή

Για άλλη μια φορά τα ντέρμπι Απόλλωνα-Ανόρθωσης στιγματίζονται με έντονο απόηχο, νεύρα, λογομαχίες και εκατέρωθεν κατηγορίες για τρόπους συμπεριφοράς. Η κίνηση πανηγυρισμού του Παπουλή βρέθηκε στο στόχαστρο του Ρόνι Λέβι, ο οποίος κατηγορείται από τη διοίκηση του Απόλλωνα για υποτίμηση του Σωφρόνη Αυγουστή. 
 
Στο παρελθόν οι αγώνες των δύο ομάδων έμειναν στην ιστορία για τα όσα έγιναν εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και δεν αφορούσαν το αγωνιστικό μέρος. 
 
«Ρεντίκολο  για έντεκα σώβρακα». Με αυτό τον τίτλο ο «Φιλελεύθερος» περιγράφει ανάγλυφα τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 1992 τα γεγονότα που ματαίωσαν το δεύτερο ημιτελικό Κυπέλλου Coca Cola Ανόρθωση – Απόλλωνας, ο οποίος θα γινόταν στο «Αντώνης Παπαδόπουλος».
 
Μάλλον για πρώτη –και τελευταία- φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αγώνας ματαιώθηκε επειδή οι δύο ομάδες φορούσαν  εμφανίσεις ίδιου χρώματος.
 
Είκοσι λεπτά πριν  τη σέντρα ο διαιτητής Χρίστος Σκαπούλλης, παρατήρησε ότι τα χρώματα των δύο ομάδων ήταν όμοια, έτσι ζήτησε από τους φιλοξενούμενους να αλλάξουν φανέλες. Έτσι έγινε. Μετά είδε ότι και τα παντελονάκια ήταν ίδια, όμως οι Λεμεσιανοί δεν είχαν μαζί τους άλλου χρώματος παντελονάκια. Ζήτησαν να τους δανείσει η Ανόρθωση, αλλά είπε ότι δεν είχε. Στις 20:50, σχεδόν μια ώρα από τον προκαθορισμένο χρόνο έναρξης, ο διαιτητής ανακοίνωσε την ακύρωση του αγώνα, ενώ λίγο μετά ο Απόλλωνας βρήκε παντελονάκια (δανεικά από τον Ερμή Αραδίππου). Οι δύο ομάδες ζήτησαν να κατακυρωθεί το παιχνίδι υπέρ τους, όμως η Δικαστική όρισε τον αγώνα μια εβδομάδα μετά, ρίχνοντας την ευθύνη της μη διεξαγωγής στον διαιτητή που «ενήργησε πλημμελώς και βεβιασμένα», όπως αποφάνθηκε το δικαστικό σώμα. Ο Απόλλωνας κέρδισε 1-0 με γκολ του Πτακ και πέρασε στον τελικό, ενώ η Ανόρθωση έχασε πέναλτι στο 72’ - ο Χριστοφή απέκρουσε εκτέλεση του Κασσιανού.
 
 
Αίμα και άμμος στο Τσίρειο
Το παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία ως «η μάχη για τα σώβρακα» ήταν συνέχεια του αγώνα του Τσιρείου, στις 22 Φεβρουαρίου 1992. Ένα επεισοδιακό παιχνίδι με δύο αποβολές (απευθείας κόκκινες), που κρίθηκε στο 89’ υπέρ του Απόλλωνα, με γκολ του Γιώργου Ιωσηφίδη, μάλλον από θέση οφσάιντ. Μετά το γκολ το ματς διεκόπη για αρκετά λεπτά, με τον Τύπο της εποχής να μιλά για «ομαδική επίθεση του πάγκου και των παικτών της Ανόρθωσης στον επόπτη Γεωργίου». Πάντως ο επόπτης είπε αρχικά ότι δεν είδε ποιοι τον κτύπησαν, ενώ κατόπιν κατήγγειλε μόνο τον προπονητή της Ανόρθωσης Άνχελ Ιορντανέσκου. Ο αγώνας συνεχίστηκε και αμαυρώθηκε από το εν ψυχρώ κτύπημα του Καστάνα στον Χρ. Ιωσηφίδη, ένα από τα πιο σκληρά φάουλ που έγιναν ποτέ στα κυπριακά γήπεδα - το βίντεο υπάρχει στο Youtube. Το κτύπημα στο στήθος σήμανε και τη λήξη του ματς, για να ακολουθήσει πόλεμος μέσα και έξω από το γήπεδο,  με έξι τραυματίες αστυνομικούς. Τα επεισόδια είχαν συνταράξει την κοινή γνώμη και αποτέλεσαν αφορμή για συσκέψεις για αντιμετώπιση της βίας, ενώ παρενέβη ακόμα και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βενιαμίν.
 
 
Ο Σύνδεσμος Διαιτητών απείλησε με απεργία, ενώ ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών καταδίκασε ενέργειες των μελών του. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν τα ΜΜΕ με τον Απόλλωνα να κατηγορεί το ΡΙΚ ότι λανθασμένα μετέδωσε πως το νικητήριο γκολ ήταν οφσάιντ, ενώ η Ανόρθωση απαγόρευσε στο Ράδιο Πρώτο να μεταδίδει αγώνες από το «Αντ. Παπαδόπουλος», κρίνοντας τη μετάδοση του επίμαχου αγώνα ως «μεροληπτική, παραπλανητική, αντιανορθωσιάτικη και αντιδεοντολογική», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της.
 


Μεταγραφή 290.000 λιρών
Τον Ιανουάριο του 1996 το ζευγάρι Απόλλωνας – Ανόρθωσης βρέθηκε στο επίκεντρο άλλης μιας διαμάχης, μεταγραφικής αυτή τη φορά. Η Ανόρθωση πλήρωσε 240.000 λίρες στον  Απόλλωνα για τον καλύτερο Κύπριο αμυντικός  της εποχής, τον Δημήτρη Ιωάννου. Στη συμφωνία μπήκε ρήτρα 50.000 λιρών, εάν ο Ιωάννου έπαιζε σε κάποιο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, τη σεζόν 1995-96. Αιφνιδίως η Ανόρθωση τον χρησιμοποίησε στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου (τον είχε κρατήσει εκτός τόσο σε ματς πρωταθλήματος όσο και στο πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου), εκτοξεύοντας το κόστος μεταγραφής στις 290.000 λίρες – κάπου μισό εκατ. σημερινά ευρώ. Ο Απόλλωνας προκρίθηκε, με τους διοικούντες να υπόσχονται να χρησιμοποιήσουν το έξτρα ποσό για την… ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου.

 

Ο Αυγουστή και το… φαρμακευτικό σπρέι
Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ανόρθωσης και Απόλλωνα σημειώθηκε και τον Μάρτιο του 2005, στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος με την Ανόρθωση πρωτοπόρο (+5 από τον ΑΠΟΕΛ), το ματς διεκόπη στο 39’ λόγω ρίψης αντικειμένων που τραυμάτισαν τον τερματοφύλακα του Απόλλωνα Σοφρώνη Αυγουστή, ενώ η «Κυρία» κέρδιζε με 2-0. Το ματς κατακυρώθηκε υπέρ του Απόλλωνα, με την προσφυγική ομάδα να υποστηρίζει ότι ο Αυγουστή παραπλάνησε τον διαιτητή Τράττο και πως το πόδι του δεν είχε αίμα αλλά… φαρμακευτικό σπρέι. Η τελευταία μαύρη σελίδα σε αναμετρήσεις Ανόρθωση – Απόλλωνας, πριν από αυτήν της περασμένης Κυριακής, γράφτηκε το καλοκαίρι του 2013, όταν φιλικός - κατά τ΄ άλλα- αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων στη Λάρνακα, σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και τον τραυματισμό ενός 20χρονου, ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα καθώς άρπαξε φωτιά από ρίψη φωτοβολίδας.