Flashback: 5+1 χειμερινές πωλήσεις κυπριακών ομάδων που συζητήθηκαν

Μπορεί για τα καταστήματα ο Ιανουάριος να είναι μήνας εκπτώσεων, όμως στο ποδοσφαιρικό παζάρι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός η προσφορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη αφού όλοι οι ποδοσφαιριστές δεσμεύονται με συμβόλαια, αφετέρου η ζήτηση είναι μεγάλη καθώς οι ομάδες πληρώνουν αδρά για να μπαλώσουν τρύπες και να πετύχουν το στόχο τους. Για χρόνια οι ομάδες της Ελλάδας αναζητούσαν στην Κύπρο δοκιμασμένες λύσεις τις οποίες ενίοτε χρυσοπλήρωσαν. Ας όψεται η ανάγκη…
 
1. Σίνισα Γκόγκιτς (Ανόρθωση → Ολυμπιακός Π.)
Τον Ιανουάριο του 1996 ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται στο δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια, όμως από τη μηχανή λείπει ένα σημαντικό γρανάζι: ο σέντερ φορ. Οι συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες απόκτησης επιθετικών, καθιστούν την επιλογή του Γκόγκιτς μονόδρομο. Οι ερυθρόλευκοι πληρώνουν όσο – όσο για τον επιθετικό της Ανόρθωσης, η οποία ρισκάρει την απώλεια του πρωταθλήματος με την παραχώρησή του – τότε δεν υπήρχε χειμερινή μεταγραφική περίοδος στην Κύπρο για να καλυφθεί το κενό. Τελικώς τόσο οι Πειραιώτες όσο και η Ανόρθωση πανηγύρισαν το πρωτάθλημα τον Μάιο του 1997.
 
2. Μάριος Αγαθοκλέους (ΑΕΛ → Αθηναϊκός)
Ο «Ρομάριο» του κυπριακού ποδοσφαίρου έφυγε το Γενάρη του 1997 από την ΑΕΛ παίρνοντας μεταγραφή για τον Αθηναϊκό. Δώδεκα μήνες αργότερα  ΑΕΚ και Άρης «σφάχτηκαν» στα πόδια του, με τον Αγαθοκλέους να ανηφορίζει τελικά στη Θεσσαλονίκη, σε μια μεταγραφή που κόστισε περίπου 400.000 λίρες.
 
3. Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς (Ανόρθωση → ΠΑΟΚ)
Και αφού πέτυχε ο Γκόγκιτς, γιατί να μην πετύχει και ο διάδοχός του στην Ανόρθωση του μακαριστού Μιτόσεβιτς, ο Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς. Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και τον Γενάρη του 1999 αγόρασαν τον Κρισμάρεβιτς από την «Κυρία». H πορεία δεν ήταν ανάλογη του «Γκόγκα» και η επόμενη σεζόν βρήκε τον Μπόμπαν στον Πανιώνιο.
 
4. Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης (ΑΠΟΕΛ → Παναθηναϊκός)
Τη σεζόν 2004-05 ο Χαραλαμπίδης βρισκόταν στα φόρτε του. Διανύοντας το 24ο έτος της ηλικίας ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο της Κύπρου που δεν είχε ακόμα μεταπηδήσει στην Ελλάδα. Την υπογραφή του απέσπασε τον Ιανουάριο του 2005 ο Παναθηναϊκός, στον οποίο έμεινε 1.5 χρόνο με πολλές συμμετοχές και γκολ, ενώ αγωνίστηκε και στους Ομίλους του Champions League. Τον στερήθηκε όμως ο ΑΠΟΕΛ ο οποίος έχασε το πρωτάθλημα της σεζόν 2004-05.
 
5. Νόρντιν Βόουτερ (Ανόρθωση → Παναθηναϊκός)
Τον Ιανουάριος του 2005 ο Παναθηναϊκός αποδυνάμωσε και την άλλη διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, την Ανόρθωση, παίρνοντάς της τον Ολλανδό σταρ Νόρντιν Βόουτερ, ο οποίος μετρούσε μόλις μερικούς μήνες στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ο Ολλανδός έπαιξε στο «τριφύλλι» λιγότερο απ’ ότι ο «Μπίδης» και παροπλίστηκε δώδεκα μήνες μετά τη μεταγραφή. Η Ανόρθωση  του Κετσπάγια είχε ήδη βρει τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Γκεόργκι Κινκλάντζε ο οποίος φορμαρίστηκε το Δεκέμβριο και μαζί με τον Τιμούρ οδήγησαν την  Ανόρθωση στο πρωτάθλημα.
 
6. Ρικάρντο Φερναντές (ΑΠΟΕΛ → Μέταλουργκ Ντόνετσκ)
Σε μια εποχή όπου αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η πώληση του Ρικάρντο Φερνάντες στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ, το Φεβρουάριο του 2008, βοήθησε τον ΑΠΟΕΛ οικονομικά. Αγωνιστικά η ομάδα δεν επηρεάστηκε αφού με την επιστροφή των Γιοβάνοβιτς – Χαραλαμπίδη, τις προσθήκες των Μιροσάβλιεβιτς, Μπρούρσε και Χατζί και την ενεργοποίηση του Μοράις, έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου του 2008.
 
- Σημαντικές πωλήσεις των τελευταίων χρόνων ήταν και αυτές του Αμπουρτζάνια (Ανόρθωση → Ταραγόνα) τον Ιανουάριο του 2016 και του Καρλάο (ΑΠΟΕΛ → Τορίνο) πριν από έναν χρόνο.
 
- Δεν αναφέρεται η μεταγραφή του Μαλέκκου στον Παναθηναϊκό, καθώς αφορούσε δανεισμό. Διαβάστε εδώ την ιστορία μεταγραφής του Κώστα Μαλέκκο που πήγε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή και κατέληξε στον Παναθηναϊκό