Ιστορίες που συγκλόνισαν το κυπριακό ποδόσφαιρο

Ο Αλ Πατσίνο είπε ότι: «η μπάλα δεν είναι δα και η ζωή. Είναι κάτι πολύ περισσότερο». Ο Μπιλ Σάνκλι, μεγάλη μορφή του αγγλικού ποδοσφαίρου και αναμορφωτής της Λίβερπουλ το προχώρησε ακόμα παραπέρα λέγοντας πως: «το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι κάτι πολύ ανώτερο».
 
Για τους λάτρεις του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο οι πιο πάνω φράσεις δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Πιο ρεαλιστική, όμως, είναι η προσέγγιση του Γάλλου αναλυτή Κριστιάν Μπρομπερζέ: «το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό ασήμαντο πράγμα του κόσμου».
 
Εκατομμύρια κόσμου σε όλο τον πλανήτη αφιερώνει πολλές ώρες της καθημερινότητας του συζητώντας, τσακώνοντας, διαφωνώντας για το ποδόσφαιρο. Οικογένειες «μοιράζονται» στα δύο πολλές φορές για χάρη του ποδοσφαίρου.
Είναι στιγμές που τα πάντα ανατρέπονται και τα λόγια του Κριστιάν Μπρομπερζέ αποδεικνύονται σοφά. Που το ποδόσφαιρο μοιάζει τόσο μικρό και περνά σε δεύτερη μοίρα. Στιγμές που συγκλονίζουν και ενώνουν ποδοσφαιριστές, διοικήσεις, ακόμα και τους πιο φανατικούς φιλάθλους των ομάδων.
 
 
Τέτοιες στιγμές βίωσε και το ποδόσφαιρο. Ανθρώπινες ιστορίες που συγκλόνισαν τον κόσμο του ποδοσφαίρου της Κύπρου. Με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του Χαμάντ Ντικουμάνα σε ηλικία 39 ετών, ο REPORTER καταγράφει τα περιστατικά που  «πάγωσαν» τον χρόνο και απέδειξαν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι. 
 
Γκάμπορ Ζαβάνσκι
Ήταν 6 Ιανουαρίου 2006, όταν ο Ζαβάνσκι εντοπίστηκε νεκρός στο κρεβάτι του στο διαμέρισμα του στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας.

Από την αυτοψία που ακολούθησε, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Σημειώνεται πως ο Ζαβάνσκι τέθηκε εκτός αποστολής για τον αγώνα με το ΘΟΙ λόγω θλάσης στο δεξί πόδι.

O Γκάμπορ Ζαβάντσκι ήταν το χαμογελαστό παιδί του Απόλλωνα. Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα τον Ιανουάριο του 2005.
 
Πέταρ Μιλοζέφσκι
Συγκλονισμό προκάλεσε στην οικογένεια της Ένωσης και του κυπριακού ποδοσφαίρου ο θάνατος του Πέταρ Μιλοζέφσκι σε ηλικία 41 ετών μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Μάρτη του 2014.
 
Η ανακοίνωση της Ένωσης
«Είναι πολύ δύσκολο να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους! Ο αγαπητός σε όλους μας Petar Milosevski, ο άνθρωπος με τη μεγάλη καρδιά και το χαμόγελο στα χείλη, ο άνθρωπος που αγάπησε αληθινά την ομάδα μας και καθημερινά επικοινωνούσε μαζί μας για να μάθει τα νέα της ομάδας και να δώσει θάρρος για συνέχιση των προσδοκιών μας, έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή και άφησε το ποδόσφαιρο ορφανό.

Η Ένωσις Νέων Παραλιμνίου, εκφράζει τη βαθιά θλίψη για τον άδικο χαμό του επί σειρά ετών τερματοφύλακα της ομάδας μας και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Καλό Ταξίδι φίλε Petar»

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει».
 
Γκαουσού Φοφανά
Τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορεί να βιώσει γονιός περνά από τον Ιούνιο του 2014 ο Γκαουσού Φοφανά, καθώς ο επτάχρονος γιος του άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε διακομιστεί ένεκα προβλημάτων υγείας (ελονοσία).

Η θλιβερή είδηση σκόρπισε ανείπωτη θλίψη στον Ιβοριανό άσο, την οικογένεια του, την ομάδα του Ομόνοια αλλά και όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρου που στάθηκε στο πλευρό του ποδοσφαιριστή.

 
Η ανακοίνωση της Ομόνοιας
Η ΟΜΟΝΟΙΑ με απέραντη θλίψη και στεναχώρια ανακοινώνει πως απεβίωσε ο 7χρονος γιός του ποδοσφαιριστή της ομάδας μας, Γκαουσού Φοφανά.Η μεγάλη οικογένεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στον ποδοσφαιριστή μας και στην οικογένειά του και συμπαρίσταται με όλες της τις δυνάμεις, στο ανείπωτο δράμα τους, παραμένει στο πλευρό τους και τους παρέχει κάθε δυνατή στήριξη.
 
Γιώργος Μικελλίδης
Συγκλονισμό και απέραντη θλίψη σκόρπισε στην ποδοσφαιρική Κύπρο ο αδόκητος θάνατος του νεαρού ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ, Γιώργου Μικελλίδη, σε ηλικία μόλις 15 ετών.
 
Η ζωή τον έφερε μπροστά στον πιο δύσκολο αγώνα της καριέρας του: τον αγώνα με αντίπαλο τη λευχαιμία. Πάλεψε σαν μαχητής μέχρι το τέλος και έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων με το κεφάλι ψηλά. Σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος και η ομάδα της καρδιάς του ΑΕΛ, τον αποχαιρέτησαν με τιμές.
 
Η επίσημη ανακοίνωση της ΑΕΛ
«Ο πρόεδρος Ανδρέας Σοφοκλέους, το Δ.Σ. αλλά και όλα τα τμήματα του Σωματείου ΑΕΛ εκφράζουν την απέραντη θλίψη τους για το χαμό του νεαρού Γιώργου Μικελλίδη.
 
Ο Γιώργος μας, ένα αγόρι που μεγάλωσε μέσα στη οικογένεια της ΑΕΛ, ήταν ένα παιδί με ήθος, αρχές και πάνω απ’ όλα είχε πάθος για την ομάδα του.
 
Κουράγιο στην οικογένεια και τους οικείους του.
 
Καλό Παράδεισο Γιώργο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
 
Χρίστος Κοντής
Σοκ στον ΑΠΟΕΛ και το κυπριακό ποδόσφαιρο προκάλεσε το επεισόδιο καρδίας που υπέστη ο Χρίστος Κόντης, ο οποίος αναγκάστηκε να βάλει πρόωρο τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα τον Αύγουστο του 2011.
Ο Ελλαδίτης αμυντικός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην εντατική το βράδυ και αφού προηγουμένως είχε αγωνιστεί σε αγώνα του ΑΠΟΕΛ με την ΑΕΚ, έχοντας έντονους πόνους στο στήθος.
 
Η ανακοίνωση του καρδιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου
«Ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ Χρήστος Κόντης προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πριν από τα μεσάνυχτα παραπονούμενος για θωρακικό πόνο. Υποβλήθηκε σε διάφορες καρδιολογικές εξετάσεις και του χορηγήθηκε η πρέπουσα φαρμακευτική αγωγή.
 
Ακολούθως, σήμερα υποβλήθηκε σε διαγνωστική στεφανιογραφία και επιτυχή αγγειοπλαστική στεφανιαίας αρτηρίας. Η όλη περιεπεμβατική πορεία εξελίχτηκε ομαλά, χωρίς επιπλοκές. Ο κος Κόντης εμφανίζεται ήδη βελτιωμένος. Θα παραμείνει στο Νοσοκομείο τα επόμενα 24ώρα. Οι επισκέψεις στην παρούσα φάση απαγορεύονται αυστηρά»
 
Γουίλιαμ Μποαβεντούρα
Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2012, γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους στην καριέρα του Γουίλιαμ Μποαβεντούρα, ο οποίος υπέστη μικρή αγγειακή βλάβη στην καρδιά, λίγους μήνες μετά τη μεταγραφή του στην Ανόρθωση.
 
Ο αμυντικός της «Κυρίας» ένιωσε ενοχλήσεις στο στήθος και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρνακας, όπου υποβλήθηκε σε καρδιολογικές εξετάσεις.

Η ανακοίνωση της Ανόρθωσης
«Ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας Γουίλιαμ Μποαβεντούρα μετά από ενοχλήσεις που ένιωσε, υποβλήθηκε σε εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα έγινε καθετηριασμός όπου καταδείχθηκε μικρή αγγειακή βλάβη. Ο ποδοσφαιριστής μας έλαβε και λαμβάνει την δέουσα θεραπεία. Τις επόμενες μέρες θα γίνει ο δέοντας έλεγχος που θα καταδείξει την πορεία αποκατάστασης της υγείας του.

Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός που συγκλόνισε και συγκίνησε ολόκληρη την οικογένεια της Ανόρθωσης, η οποία εύχεται ταχεία ανάρρωση στον Γουίλιαμ Μποαβεντούρα και να είναι σίγουρος πως όλοι θα βρισκόμαστε στο πλευρό του».
 
Άμπραχαμ Γκίε
Η καρδία «πρόδωσε» και τον Άμπραχαμ Γκίε τον Απρίλη του 2017. Ο Ιβοριανός επιθετικός του Απόλλωνα διαγνώστηκε με  μυοκαρδίτιδα, ένα είδος καρδιακής νόσου στην οποία η καρδιά είναι διευρυμένη και θα πρέπει να προσεχθεί.
 
Αποχώρησε από την Κύπρο και προσπάθησε να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ορλεάνη Γαλλίας, εντούτοις λίγους μήνες αργότερα ανακοινώθηκε ότι σταματά το ποδόσφαιρο λόγω προβλημάτων υγείας.
 
Η ανακοίνωση της Ορλεάνης
Ο σύλλογος λυπάται να ανακοινώσει ότι ο επιθετικός Άμπραχαμ Γκιέ Γκιέ πρέπει να τερματίσει την επαγγελματική του καριέρα ως ποδοσφαιριστής λόγω προβλημάτων υγείας.
 
Η ετήσια έκθεση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών αποκάλυψε καρδιακές ανωμαλίες που έχουν καταστεί ασυμβίβαστες με την ασφαλή άσκηση μιας καριέρας ενός κορυφαίου αθλητή.
 
Η γνώμη αυτή δόθηκε από την καρδιαγγειακή επιτροπή του FFF υπό το πρίσμα των σημερινών γνώσεων και μετά από εκτεταμένες εξετάσεις.
 
Ο σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Άμπραχαμ Γκιέ Γκιέ για τον επαγγελματισμό και την άριστη κατάστασή του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ορλεάνη.
 
Όλος ο σύλλογος του εύχεται καλή συνέχεια και ταχεία ανάρρωση. Πάντα θα είναι ευπρόσδεκτος στην Ορλεάνη».
 

Βαλεντίνος Σιέλης-Αντρίγια Καλουντζέροβιτς

Το παρελθόν δίδαξε αρκετές φορές πως παρά την αντιπαλότητα στο γήπεδο και τις εξέδρες η ανθρωπιά υπερισχύει όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ενός αθλητή.
 
Μια τέτοια στιγμή εκτυλίχθητε τον Απρίλη του 2014. Σε παιχνίδι ΑΕΛ-Ανόρθωση στο Τσίρειο ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, Αντρίγια Καλουντζέροβιτς σωριάστηκε στο έδαφος και κατάπιε τη γλώσσα του μετά από σύγκρουση με τον αμυντικό της Ανόρθωσης, Πάουλο Ζορζ.
 
Αμηχανία και κρύος ιδρώτας έλουσε ποδοσφαιριστές και φίλαθλους. Τότε ήταν που ο ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης τότε, Βαλεντίνος Σιέλης έβαλε το χέρι του στο στόμα του Καλουντζέροβιτς και επανέφερε τη γλώσσα στη θέση της.