Οι 12+1 αλλοδαποί που τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο

Ο Ούρκο Πάρντο έκανε ντεμπούτο με την Εθνική Κύπρου στον φιλικό αγώνα με την Αρμενία και έγινε ο 13ος ξένος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
 
 
Όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι ποδοσφαιριστές που πήραν την κυπριακή υπηκοότητα και φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο πρόσφεραν αρκετά στο κυπριακό ποδόσφαιρο και μερικοί εξ αυτών έγιναν «θρύλοι» στις ομάδες που αγωνίστηκαν.
 
Από το 1960, οπότε αναγνωρίστηκε η Εθνική Κύπρου με την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος έως σήμερα 12 ξένοι ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
 
 
Ο πρώτος μη Eλληνοκύπριος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε παιχνίδι της Κύπρου ήταν ο Αρμένιος, Άρα Πετροσιάν (ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακός).  Έπαιξε δύο φορές στην Εθνική την περίοδο 1987-88.
 
Ακολούθησαν ιερά τέρατα που έγραψαν χρυσές σελίδες στo κυπριακό ποδόσφαιρο.
 
Μιλένκο Σπόλιαριτς (Σέρβος)
Ο κορυφαίος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Απόλλωνα. Οι φίλοι της λεμεσιανής ομάδας πίνουν νερό στ’ όνομα του Σέρβου μέσου, ο οποίος αγωνίστηκε 250 φορές και πέτυχε 78 γκολ με τη φανέλα των «γαλάζιων». Στην Εθνική ο Σπόλιαριτς έπαιξε 28 παιχνίδια και πανηγύρισε οκτώ τέρματα.
Σίνισα Γκόγκιτς (Σέρβος)
Από τους κορυφαίους επιθετικούς που πάτησαν το πόδι τους στην Κύπρο και τίμησε με την παρουσία του το κυπριακό ποδόσφαιρο αγωνιζόμενος σε ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση. Κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Κύπρου από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη το 1994 και μέτρησε συνολικά 8 γκολ σε 37 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος.
Βλάνταν Τόμιτς (Σέρβος)
Ο αείμνηστος ψιλόλιγνος Σέρβος αγαπήθηκε όσο λίγοι στην Κύπρο. Έπαιξε σε Άρη, Ανόρθωση και ΑΕΛ και ήταν υπόδειγμα επαγγελματία και σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκε πέντε φορές στην Εθνική Κύπρου.
Μπόρτζιε Τζούρεφ (Σκοπιανός)
Συνέδεσε το όνομα του με τον Εθνικό Άχνας τη φανέλα του οποίου τίμησε από το 1993 μέχρι το 2007 και παρέμεινε πιστός αν και τον φλέρταραν μεγάλες κυπριακές ομάδες. Είχε την τιμή ν’ αγωνιστεί τρεις φορές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, χωρίς να καταφέρει να χριστεί σκόρερ.
Ράινερ Ράουφμαν (Γερμανός)
Ένα όνομα, μια ιστορία. Ο Γερμανός δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου με 236 γκολ. Δίκτυα βρήκε και με τη φανέλα της Εθνικής Κύπρου τρεις φορές στις μόλις πέντε συμμετοχές του.
Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς (Μαυροβούνιος)
Αγωνίστηκε στο κυπριακό πρωτάθλημα για εννέα συναπτά έτη (2000-2009) σε Απόλλωνα, Διγενη, Ομόνοια και Ανόρθωση), ενώ ακολούθως όταν επέστρεψε από την Ελλάδα (Καβάλα) φόρεσε τη φανέλα της Αλκής. Στα τελειώματα της καριέρας του αγωνίστηκε και στη Νέα Σαλαμίνα, ενώ οι 25 συμμετοχές (1 γκολ) με την Εθνική Κύπρου, αποτελούν παράσημο στην καριέρα του Μαυροβούνιο ποδοσφαιριστή.
 
Σάββας Πουρσαϊτίδης (Ελλαδίτης)
Από τους κορυφαίους ακραίους μπακ που έπαιξαν μπάλα στα κυπριακά γήπεδα. Πανηγύρισε τίτλους σε Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ, ήταν μέλος της ιστορικής πρόκρισης της «Κυρίας» επί της Τραπεζούντας και της επικής πορείας του ΑΠΟΕΛ στους 8 του Τσάμπονς Λιγκ το 2011/12. Αν και πήρε την κυπριακή υπηκοότητα το 2009 έπαιξε πρώτη φορά στην Εθνική το 2010, και μέτρησε συνολικά 12 συμμετοχές.
 
Νίκος Κατσαβάκης (Ελλαδίτης)
Εκ των πρωταγωνιστών της πρόκρισης της Ανόρθωσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008 έμεινε μια εξαετία στην ομάδα της Αμμοχώστου της οποίας διετέλεσε και αρχηγός προτού μετακομίσει στον Απόλλωνα το καλοκαίρι του 2010. Την χρονιά εκείνη κλήθηκε από τον Άγγελο Αναστασιάδη στην Εθνική Κύπρου και αγωνίστηκε κόντρα στη Δανία για τα προκριματικά του Γιουρο 2012.
Ντόσα Τζούνιορ (Πορτογάλος) - Βινσεντ Λαμπάν (Γάλλος) 
Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών οι Ντόσα Τζούνιορ και Βίνσεντ Λαμπάν πήραν κυπριακή υπηκοότητα το καλοκαίρι του 2012 και κλήθηκαν από τον Νίκο Νιόπλια. Εκ τότε είναι βασικά γρανάζια της Εθνικής και είναι μόνιμα στις κλήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ο Λαμπάν αγωνίστηκε σε 18 παιχνίδια και πέτυχε δύο γκολ, ενώ ο αμυντικός της ΑΕΛ έπαιξε 20 αγώνες και πέτυχε ένα τέρμα.
Αλεξάντερ Νέγκρι (Βραζιλιάνος)
Πήρε την κυπριακή υπηκοότητα, κλήθηκε στην Εθνική για τον αγώνα με την Ανδόρα τον Ιούνη του 2015 αλλά δεν έπαιξε ποτέ με τα γάντια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
 
Ρενάτο Μαργκάσα (Πορτογάλος)
Ήρθε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2008 για λογαριασμό της Δόξας. Το 2010 μετακόμισε στην ΑΕΚ και ένα χρόνο αργότερα η Ομόνοια αγόρασε τα δικαιώματα του. Από το 2011 βρίσκεται στο "Ηλίας Πούλλος" και σήμερα είναι εκ των αρχηγών των ¨πρασίνων". Άπαντες αναγνωρίζουν ότι δίνει το 100% των δυνάμεων του σε κάθε παιχνίδι και το 2017 πήρε για πρώτη φορά κλήση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κύπρου. 

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία