83 χρόνια από το πρώτο επίσημο τέρμα του ΑΠΟΕΛ

07 Νοεμβρίου 1934. Η ημερομηνία που γράφτηκε στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ, αφού έτυχε να είναι η ημέρα που οι γαλαζοκίτρινοι πανηγύρισαν το πρώτο επίσημο τέρμα στην ιστορία τους.

Ήταν η σεζόν 1934-35, η πρώτη επίσημη διοργάνωση μετά την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου – είχαν προηγηθεί τρεις ανεπίσημες διοργανώσεις πρωταθλήματος.
 
 
Σαν σήμερα, λοιπόν, 83 χρόνια πριν ο Πάμπος Αβρααμίδης έστελνε την μπάλα στα δίχτυα για να γραφτεί στην ιστορία ως ο πρώτος παίκτης που πετύχαινε τέρμα για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ σε επίσημο αγώνα.

Σε εκείνον τον αγώνα, η ομάδα της Λευκωσίας κέρδισε εκτός έδρας με 1-0 την ΕΠΑ.

Ποιος ήταν ο Πάμπος Αβραμίδης
Ο Γιόζεφ Κιούνσλερ τον εντόπισε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και τον πήρε στον ΑΠΟΕΛ, όπου έπαιξε σε όλη την καριέρα του και πανηγύρισε οκτώ πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Διετέλεσε αρχηγός της ομάδας της Λευκωσίας από το 1941 και έπειτα. Το 1950 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα.

Αρχικά κοούτσαρε την ΑΫΜΑ και το 1952 ανέλαβε και τον ΑΠΟΕΛ (πήρε άδεια να προπονεί και τις δύο ομάδες), στον οποίο δούλεψε επίσης τις περιόδους 1967-68 και 1968-69 κερδίζοντας δύο κύπελλα.

Μετά την ενοποίηση του ποδοσφαίρου ανέλαβε προπονητής της Ομόνοιας, ενώ υπηρέτησε σε δύο θητείες ως προπονητής στην Εθνική ομάδα. Σε αυτό το διάστημα η Εθνική κατέγραψε τις δύο πρώτες επίσημες νίκες της με αντιπάλους την Εθνική Ελβετίας (2-1) και τη Βόρειο Ιρλανδία (1-0).

Στην προπονητική πέρασε ένδοξες στιγμές στον Ολυμπιακό Λευκωσίας (1956-1962, 1963-1967), τον οποίο οδήγησε στον πρώτο του τίτλο το 1967. Επιτέλεσε έργο, επίσης, στις Ομόνοια, Πεζοπορικό, Νέα Σαλαμίνα, Ευαγόρα, Χαλκάνορα και Ορφέα.

Παράλληλα έγινε ο πρώτος Κύπριος διεθνής διαιτητής και ακολούθως καθηγητής διαιτησίας. Υπήρξε αθλητικός αρθρογράφος και σχολιαστής, μέλος της οργάνωσης των αθλητικών συντακτών.