Εμπεσίλιο: Από τα… ξενύχτια και τις βρισιές στην απογείωση

Η ημέρα που σημάδεψε (όχι απλώς την καριέρα, αλλά) τη ζωή του Λορέντσο Εμπεσίλιο ήταν η 27η Οκτωβρίου 2005. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά το χαμό του πατέρα του από ασθένεια, ο (τότε) 14χρονος Ολλανδός (με καταγωγή από το Σουρινάμ) υπέστη καρδιακό επεισόδιο που παρ’ ολίγον να οδηγήσει και τον ίδιο στο θάνατο.
 

«Ήμουν στο οδοντιατρείο και εντελώς ξαφνικά συνέβη… Το περίεργο είναι ότι δεν θυμάμαι παρά ελάχιστα από τη συγκεκριμένη μέρα. Η μόνη ανάμνησή μου είναι ότι με πήραν από το σχολείο και μαζί με τη γιαγιά μου, τη θεία και τον θείο μου πήγαμε στην πόλη να φάμε σάντουιτς. Μετά από αυτό υπάρχει κενό στη μνήμη μου. Ξύπνησα στο νοσοκομείο και σοκαρίστηκα, όταν άκουσα τι μου είχε συμβεί. Η μητέρα μου κοιμόταν μαζί μου στο νοσοκομείο. Δεν μπορείς να νιώσεις ό,τι νιώθει εκείνη. Έλαβα τεράστια υποστήριξη από αυτήν και την οικογένειά μου», αποκάλυψε το 2010 σε συνέντευξή του ο Εμπεσίλιο.
 
Επαναφορά με ηλεκτροσόκ
Όσα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα, αποκαλύπτει ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος… θείος του, Ρόλαντ Άλμπεργκ. «Μας είχαν αφήσει οι γονείς μας για την καθιερωμένη εξάμηνη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Εγώ μπήκα πρώτος και ο Λορέντσο έμεινε στην αίθουσα αναμονής. Μόλις είχα τελειώσει, όταν άκουσα τον Λορέντσο να με φωνάζει. Πήγα αμέσως και τον είδα να κείτεται στο πάτωμα. Οι γύρω είχαν πανικοβληθεί, αλλά εγώ είμαι εκ φύσεως ήρεμος τύπος και κάλεσα αμέσως τον οδοντίατρο.
 
Του κάναμε εναλλάξ καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και του δίναμε το φιλί της ζωής -στο μεσοδιάστημα είχαμε καλέσει τις πρώτες βοήθειες. Λίγο αργότερα τον πήραν στο νοσοκομείο, όπου του έκαναν ηλεκτροσόκ και τον επανέφεραν πλήρως. Ήμασταν ανέκαθεν δεμένοι, αλλά αυτό το συμβάν μας έδεσε ακόμη περισσότερο», εξιστορεί ο Άλμπεργκ, του οποίου η αδελφή είναι μητέρα του Λορέντσο.
 
«Είσαι νεαρός, υγιής και αθλητικός τύπος. Μια καρδιακή προσβολή είναι το τελευταίο που περνά από το μυαλό σου. Έρευνες κατέδειξαν ότι τα καρδιακά προβλήματα δεν υπάρχουν μέσα στην οικογένεια, συνεπώς δεν ήταν κάτι που μου κληροδοτήθηκε μέσα από τα γονίδια. Θα παραμείνει πάντα ένα μυστήριο», υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη ο Εμπεσίλιο.
«Ήταν ένα τρομερό συναίσθημα, φοβήθηκα ότι θα ήταν το τέλος της καριέρας μου. Αλλά πάτησα νοερά ένα κουμπί στο κεφάλι μου και δεν σκεπτόμουν τα αρνητικά σενάρια.
 
Μέσω αυτοϋποβολής έπεισα τον εαυτό μου ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Μετά από δίμηνη παύση μου επετράπη να προπονηθώ ξανά, ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα», αποκάλυψε ο Εμπεσίλιο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η απώλειας του πατέρα του και το καρδιακό επεισόδιο είχαν μεγάλο αντίκτυπο πάνω του: «Αν τόσο σημαντικά γεγονότα συμβούν τόσο γρήγορα, είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Τώρα μπορώ να μιλώ γι’ αυτά φυσιολογικά, αλλά τότε μου είχε πάρει αρκετό καιρό να τα επεξεργαστώ».
«Πόρτα» από Άλκμααρ
Την περίοδο του συμβάντος ο Εμπεσίλιο αγωνιζόταν στις ακαδημίες της Άλκμααρ, από την οποία έλαβε το επόμενο σοκ, καθώς του ζητήθηκε να αποχωρήσει από την ομάδα για λόγους υγείας.
«Φυσικά ήταν επιλογή και δικαίωμα της Άλκμααρ να μην με θέλει, επειδή φοβόταν μην επαναληφθεί παρόμοιο σκηνικό, ωστόσο ο τρόπος που συνέβη μ’ ενόχλησε. Ουδέποτε με πήγαν σε νοσοκομείο να ελέγξουν την καρδιά μου -μου είπαν αμέσως ότι πρέπει να φύγω. Είχαν προκαταλάβει ότι δεν θα περνούσα τις ιατρικές εξετάσεις. Ενώ μέχρι τότε ήταν πάντοτε θετικοί απέναντί μου, αίφνης είχα πολύ μικρή αξία γι’ αυτούς», διηγείται ο 25χρονος σήμερα άσος.
 
«Επέστρεψα στις ακαδημίες της Χολάντια, στην οποία με είδε κι έδειξε ενδιαφέρον ο Άγιαξ. Όταν το έμαθαν στην Άλκμααρ, επιχείρησαν να με πάρουν πίσω στην ομάδα τους. Έπειτα όμως απ’ ό,τι είχε συμβεί, δεν ήταν πλέον επιλογή για μένα. Έκτοτε, όποτε έπαιζα αντίπαλος με την Άλκμααρ, ήθελα πάση θυσία τη νίκη».
Τη συμπεριφορά της Άλκμααρ σχολίασε και ο Άλμπεργκ, ο οποίος το 2005 ευρισκόταν επίσης στις ακαδημίες του συλλόγου: «Η Άλκμααρ δεν ήθελε να ριψοκινδυνεύσει το παραμικρό, εξ ου και τον απομάκρυναν. Είπαν ότι δεν μπορούσαν να ξέρουν τι θα συμβεί. Ο Λορέντσο τους εξήγησε ότι πλέον δεν υπήρχε κίνδυνος, ωστόσο δεν τους έπεισε.
 
“Θα συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο, ακόμη κι αν πέσω νεκρός στο χορτάρι”, ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα. Ακολούθως έβαλε βηματοδότη και λίγα χρόνια μετά ήταν διεθνής με την Ολλανδία και πήρε μεταγραφή στον Άγιαξ. Νομίζω ότι η Άλκμααρ έχει μετανιώσει που τον έδιωξε ελαφρά τη καρδία. Το είδος του βηματοδότη που έχει, ρυθμίζει τα πάντα. Αν η καρδιά του σταματήσει για ένα δευτερόλεπτο, τη ρυθμίζει άμεσα ο απινιδωτής. Στην πραγματικότητα, ο Λορέντσο σε αυτό το θέμα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους».
Ποδόσφαιρο χάρη στον ICD
Το είδος του βηματοδότη, στο οποίο έκανε αναφορά ο Άλμπεργκ, ονομάζεται ICD. Είναι τα αρχικά του Implantable Cardioverter Defibrillator, ήτοι του εμφυτευόμενου καρδιομετατροπέα απινιδωτή, ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό. Αν ανιχνεύσει πρόβλημα που δεν είναι πολύ σοβαρό, χορηγεί μια σειρά από ανώδυνους ηλεκτρικούς παλμούς για τη διόρθωση του καρδιακού ρυθμού. Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα ή αν ανιχνευτεί πιο σοβαρό πρόβλημα, ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής χορηγεί ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ, γνωστό ως καρδιομετατροπή. Αν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα ή αν ανιχνευτεί πολύ σοβαρό πρόβλημα, η ιατρική συσκευή χορηγεί ένα ισχυρότερο σοκ στην καρδιά, γνωστό ως απινίδωση.
 
«Αυτό το εμφύτευμα είναι ο λόγος που μπορώ να παίζω ακόμη ποδόσφαιρο. Μετά την επέμβαση έπρεπε να το συνηθίσω. Είχα άγχος, φοβόμουν ότι θα υποστώ ξανά καρδιακό επεισόδιο. Τώρα σκέπτομαι ότι δεν πρόκειται να μου συμβεί ποτέ. Εμπιστεύομαι το σώμα μου, την καρδιά μου, το βηματοδότη μου. Δεν μιλώ γι’ αυτό, αλλά συνειδητοποιώ ότι είναι κομμάτι μου»», παραδέχεται ο Ολλανδός άσος, ο οποίος πέντε χρόνια μετά το καρδιακό επεισόδιο -και δη στις 12 Δεκεμβρίου 2010- πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία στο 1-0 του Άγιαξ επί της Φιτέσε.
 
Τα ξενύχτια, η αμφισβήτηση και η αναγέννηση
Τέλη Ιανουαρίου και ο ΑΠΟΕΛ μετά από ενδελεχή ιατρικές εξετάσεις προσάπτει συμφωνία με τον Λορέντσο Εμπεσίλιο.
 
Στο πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του στον «Αρχάγγελο» η ανετοιμότητα ήταν φανερή στις κινήσεις του αν και η τεχνική του κατάρτιση ήταν ευδιάκριτη κάθε φορά που γινόταν κάτοχος της μπάλας.
 
Πολλά ακούστηκαν για τα εξωγηπεδική του ζωή στην Κύπρο. Άπαντες περίμεναν την καλοκαιρινή προετοιμασία με την ελπίδα ότι η δουλειά θα τον βοηθήσει να φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα απόδοσης.
 
Ο Μάριο Μπέιν τον καθιερώνει στη θέση του δεξιού εξτρέμ. Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός ήταν έξω από τα νερά του και δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον είχαν τελειωμένο. Η έλευση του Γιώργου Δώνη και η μετατόπιση του Εμπεσίλιο στη θέση του επιτελικού μέσου αποτελεί σταθμό στην καριέρα του Εμπεσίλιο.
 
Ο Ολλανδός καθιερώνεται ως το νέο δεκάρι του ΑΠΟΕΛ και εντυπωσιάζει στα παιχνίδια με Βιτορούλ, Σλάβια, Σαλαμίνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Από τον προθάλαμο της εξόδου, κορυφαίος στο «Μπερναμπέου», ενώ το τελευταίο δίμηνο σκοράρει συνεχώς, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα "γρανάζια" της γαλαζοκίτρινης μηχανής στην προσπάθεια για επίτευξη του ιστορικού στόχου των έξι συνεχόμενων πρωταθλημάτων και αποστόμωσε όσους τον έβριζαν (και δεν ήταν λίγοι) στο ξεκίνημα της περιόδου.
Μέχρι το 2019 χωρίς ρήτρα
Στον ΑΠΟΕΛ πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στο ταλέντο του Εμπεσίλιο και γι’ αυτό υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2,5 χρόνων, δηλαδή μέχρι το Μάη του 2019.
 
Στη Μαδρίτη δεν ήταν λίγοι αυτοί που ρώτησαν για τον Ολλανδό, ο οποίος δεν έχει ρήτρα αγοράς στο συμβόλαιο του. Κόντρα σε ομάδες όπως η Ρεάλ, η Ντόρντμουντ και η Τότεναμ οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν την τιμή τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και ο Εμπεσίλιο άρχισε (από το Μπερναμπέου) να το κάνει.
 
Με την αναγέννηση του Εμπεσίλιο, ο οποίος βρήκε τη χαμένη διάθεση του για ποδόσφαιρο, ο ΑΠΟΕΛ έχει άλλο ένα ποδοσφαιριστή σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία (26 χρόνων) με μεγάλη μεταπωλητική αξία.