Σόλοϊ: Ταχύς, τεχνίτης, απρόβλεπτος! (pics+vids)

Όταν το καλοκαίρι του 2010 ο ΑΠΟΕΛ έστελνε έμβασμα €750.000 στην Κοπεγχάγη για τον (τότε) 25χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό Αΐλτον Αλμέιδα, ουδείς φανταζόταν ή υποψιαζόταν πως επτά χρόνια αργότερα το ρεκόρ αποζημίωσης θα καταρριπτόταν για έναν 20χρονο Ούγγρο μεσοεπιθετικό ονόματι Ρόλαντ Σόλοϊ. Για ακόμη μια φορά, ωστόσο, η πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία… Αν στο πρόσωπο του Αλμέιδα οι «γαλαζοκίτρινοι» αποκτούσαν έναν ποδοσφαιριστή εγνωσμένων δυνατοτήτων, του οποίου την ποιότητα και αξία είχαν μάθει από πρώτο χέρι, στο αντίστοιχο του Σόλοϊ εντάσσουν στο δυναμικό τους έναν εξαιρετικά ταλαντούχο και υποσχόμενο ποδοσφαιριστή, του οποίου οι προοπτικές ανέλιξης υπερβαίνουν τις αντίστοιχες όλων των προκατόχων του.
 
Ποδοσφαιρικό dna
Η ενασχόληση του νέου άσου του ΑΠΟΕΛ με το ποδόσφαιρο ήταν γονιδιακά… αναπόφευκτη! Ο πατέρας του Τίμπορ ήταν ένας αμυντικός μέσος με ευυπόληπτη σταδιοδρομία σε Ουγγαρία και Ισραήλ, ενώ ο θείος του Σάντορ ένας εξαίρετος δεξιός μπακ, ο οποίος αγωνίστηκε σε Ντέμπρετσεν και Χόνβεντ, πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα και συμμετείχε με την εθνική Ουγγαρίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 (Ισπανία) και του 1986 (Μεξικό).

Τα πρώτα βήματα
Ξεκίνησε από τις ακαδημίες των Ντιόσγκιερ, Σιόφοκ και Βιντεότον, πριν καταλήξει στην ακαδημία Πούσκας. Έκανε το πρώτο ξεπέταγμά του στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή, όταν το 2013 σε ηλικία 16 ετών αγωνιζόμενος με την U17 του συλλόγου απέφυγε έναν αντίπαλο κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα από το κέντρο. Ένα χρόνο αργότερα, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στον Παναθηναϊκό, επανέλαβε το… κόλπο! Την 1η Αυγούστου 2014 ο προπονητής του τού χάρισε το επίσημο ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα, όταν έχοντας μόλις κλείσει τα 17 τον πέρασε στη θέση του τραυματία Γκάμπορ Μόκροϊ σε αγώνα απέναντι στην Πετς.
Ήδη τον είχαν στις λίστες τους πολλοί ανιχνευτές ταλέντων χάρη στις καλές εμφανίσεις τους στο UEFA Youth League, αλλά και στις πολυάριθμες συμμετοχές του στις μικρές εθνικές της Ουγγαρίας (αρχής γενομένης από τη U15). Στην εθνική ανδρών πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία 18 ετών, σε φιλικό απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού (20 Μαΐου 2015).

Στην πρώτη σεζόν του μέτρησε 16 παιχνίδια πρωταθλήματος, πέντε παρουσίες στο αρχικό σχήμα, δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ. Την περίοδο 2015/16 εξελίχθηκε σε βασικό γρανάζι αγωνιζόμενος στα 31 από τα 33 παιχνίδια πρωταθλήματος, σημειώνοντας ένα γκολ και μοιράζοντας τέσσερις ασίστ.
Παρά την κακή πορεία της ομάδας του στο εγχώριο πρωτάθλημα ο Σόλοϊ προσέλκυσε το ενδιαφέρον συλλόγων από προηγμένα πρωταθλήματα και εν τέλει παραχωρήθηκε δανεικός (έναντι €300.000) για ένα χρόνο στο Παλέρμο. Με τον ιταλικό σύλλογο μέτρησε 23 συμμετοχές (σε πρωτάθλημα και κύπελλο) κι ένα τέρμα. Ένεκα του υποβιβασμού του το Παλέρμο δεν ήταν σε θέση να δώσει τα συμφωνηθέντα 2,5 εκατ. για να τον αγοράσει αυτό το καλοκαίρι.
 
Θέση και αρετές
Ο 20χρονος άσος αισθάνεται πιο άνετα αγωνιζόμενος ως δεκάρι, πίσω από τον επιθετικό (ή τους επιθετικούς), ωστόσο μπορεί να παίξει με άνεση και ως εξτρέμ (δεξιά ή αριστερά) σε οποιοδήποτε σχηματισμό με επιθετική τριάδα (4-3-3, 3-4-3).
«Χαϊδεύει» την μπάλα, διαθέτει πολύ καλή τεχνική, αντοχή, δύναμη και συνδυάζει ταχύτητα-εκρηκτικότητα με κοφτερό ποδοσφαιρικό μυαλό. Επιδιώκει το «ένας εναντίον ενός», τροφοδοτεί αφειδώς τους συμπαίκτες του, ενώ η ιδιαίτερη αντίληψη της λανθασμένης τοποθέτησης των αντίπαλων τερματοφυλάκων συνοδεύεται από το αγωνιστικό θράσος να δοκιμάζει παράτολμα πράγματα.

Προφανώς στερείται εμπειρίας και δεν είναι έτοιμος ποδοσφαιριστής, ωστόσο με σωστή νοοτροπία (από τη δική του πλευρά) και κατάλληλη αντιμετώπιση-αξιοποίηση (από πλευράς του συλλόγου) είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά -εντός κι εκτός συνόρων.