«Λεφτά, δώρα, κορίτσια από τον ΑΠΟΕΛ στους διαιτητές»

17 Σεπτεμβρίου 1989 - O Τόμι Κάσιντι, ο οποίος διετέλεσε ποδοσφαιριστής (1983-85) και προπονητής (1985-1989) του ΑΠΟΕΛ, σε δηλώσεις του στην αγγλική εφημερίδα «People» άφηνε υπονοούμενα ότι η διοίκηση της ομάδας πρόσφερε γυναίκες, λεφτά και δώρα σε διαιτητές, καθώς ισχυρίστηκε ότι ο διαιτητής του αγώνα με την Ελσίνκι δωροδοκήθηκε, με αποτέλεσμα να κερδίσει η κυπριακή ομάδα με 1-0 – ο αγώνας έγινε 18 Σεπτεμβρίου 1986.

«Οι δωροδοκίες και η διαφθορά είναι κοινά πράγματα στην Κύπρο. Είναι κάτι που βρίσκεται στο αίμα τους (των Κυπρίων) σ’ όλους τους τομείς της ζωής. Ήταν κάτι που διαπίστωσα πολύ γρήγορα» ήταν η αρχική τοποθέτηση του Ιρλανδού αφήνοντας σκιές τόσο για τον ΑΠΟΕΛ, αλλά γενικότερα και για το κυπριακό ποδόσφαιρο.
 
«Οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές δωροδοκούνται συνεχώς. Αλλά συγκλονίστηκα όταν με απάτη προχωρήσαμε στο πρωτάθλημα Ευρώπης. Το σωματείο (ΑΠΟΕΛ) ολοφάνερα ψυχαγώγησε τον διαιτητή και τους επόπτες γραμμών το βράδυ πριν τον αγώνα με την φινλανδική ομάδα» ανάφερε στις δηλώσεις του στην αγγλική εφημερίδα.
 
Μάλιστα, ο Τόμι Κάσιντι προχώρησε και σε περαιτέρω αποκαλύψεις: «Μέλος της επιτροπής του Σωματείου, ένας από τους καλύτερους μου φίλους στο Σωματείο έδωσε στον διαιτητή 600 λίρες. Δεν μπορώ ν’ αποκαλύψω τ’ όνομα του φίλου μου γιατί είναι ακόμη στο σωματείο και αν αποκαλυφθεί η αλήθεια θα τον φέρω σε δύσκολη θέση».

* Η αναδημοσίευση της συνέντευξης στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος"

* Η αναδημοσίευση της συνέντευξης στην εφημερίδα "Σημερινή"

«Μας ευνοούσε διαβολικά ο διαιτητής»
Όπως υποστήριξε ο Τόμι Κάσιντι: «Στον αγώνα ο διαιτητής μας έδωσε ένα ανύπαρκτο πέναλτι που χτύπησε και σκόραρε ο Τέρι Μακντέρμοτ. Μας ευνοούσε διαβολικά σ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού με αποτέλεσμα ο προπονητής της φινλανδικής ομάδας να διαμαρτυρηθεί σε εμένα μετά τον αγώνα. Και είχε δίκαιο».
 
Διαιτητής αυτής της αναμέτρησης ήταν ο Βούλγαρος Τόντορ Κόλεφ με βοηθούς δύο συμπατριώτες του (Μπαρζούλωφ, Ταχταντζίεφ). Ο Κάσιντι, πάντως, δήλωσε ότι ο ίδιος το έμαθε την επόμενη του αγώνα. «Διαπίστωσα για τη δωροδοκία την επομένη του αγώνα αλλά μου είπαν ότι αυτό είναι αποδεκτό στην Κύπρο, αφού το κάνουν και μεγάλες ποδοσφαιρικές χώρες».
 
Προσθέτει, επίσης, ότι - σύμφωνα με όσα άκουσε - ο διαιτητής της αναμέτρησης ζήτησε από τους ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ να του στείλουν τη νύχτα μετά τον αγώνα ξανά την ίδια γυναίκα που του είχαν στείλει παραμονές του παιχνιδιού.

 

«Σημαντική η Πέμπτη γιατί μαθαίναμε τον διαιτητή»
Ο Κάσιντι είπε πώς η πιο σημαντική ημέρα της εβδομάδας ήταν η Πέμπτη καθώς μάθαιναν τον διαιτητή της αναμέτρησης. «Μπορούσαμε να πούμε αν θα ευνοούσε την ομάδα ή τους αντιπάλους μας όταν μαθαίναμε το όνομά του».
 
Απαντώντας σε ερωτήματα φίλων του γιατί δεν αποχώρησε από την Κύπρο βλέποντας αυτή τη διαφθορά σημείωσε: «Νόμισα ότι ήταν κάτι που θα ήταν εύκολο για μένα να το σταματήσω στο σωματείο που εργαζόμουν. Είπα: αν δεν αναμειχθώ, δεν με αφορά. Στο τέλος δεν μπορούσα να το αγνοήσω».
 
«Θύμα δωροδοκίας και ο ΑΠΟΕΛ»
Πάντως, ο Τόμι Κάσιντι ανάφερε ότι θύμα δωροδοκίαs έπεσε και ο ΑΠΟΕΛ όταν είχε αποκλειστεί από τη Λοκομοτίβ Σόφιας τον προηγούμενο χρόνο (2 Οκτωβρίου 1985) σε αγώνα που έγινε στη Σόφια για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. «Στον αγώνα της Σόφιας μας ακυρώθηκε ένα καθαρώτατο τέρμα με αποτέλεσμα να αποκλειστούμε. Την προηγούμενη του αγώνα πήγα σ’ ένα εστιατόριο και είδα τον Μαλτέζο διαιτητή μαζί με τους συμπατριώτες του επόπτες γραμμών παρέα με τρία πολύ όμορφα κορίτσια. Αργότερα έξω από το γήπεδο είδα το διαιτητή και τους δύο επόπτες μαζί με τα ίδια κορίτσια».
 

Οι δεξιές ομάδες και η επιβεβαίωση από τον Μακντέρμοντ
Όσον αφορά τη διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο, ο Κάσιντι είπε: «Είναι βασισμένη πάνω στα πολιτικά πράγματα. Το σωματείο μου ΑΠΟΕΛ είναι δεξιό. Όταν δεξιές ομάδες παίζουν μεταξύ τους θα παίξουν για ένα αποτέλεσμα που θα είναι μειονεκτικό για τις αριστερές ομάδες».

Τις κατηγορίες του Ιρλανδού επιβεβαίωσε σύμφωνα με το δημοσίευμα του «People» και ο πρώην παίκτης του ΑΠΟΕΛ, Τέρι Μακντέρμοντ.

 
«Λυπούμαι που εργοδοτούσαμε τόσα χρόνια τον Κάσιντι»
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Ανδρέας Παπαέλληνας – όταν έγινε το παιχνίδι στην προεδρία ήταν ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης – απάντησε σε όσα υποστήριξε ο Κάσιντι. «Θα κινήσουμε αγωγή στον Κάσιντι» είπε και πρόσθεσε: «Στην αρχή έχουμε παραδώσει το κείμενο της συνέντευξης στο δικηγορικό γραφείο του κ. Χρίστου Τριανταφυλλίδη και δώσαμε ήδη εντολές να κινηθεί η διαδικασία μήνυσης του Κάσιντυγιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει λίβελλος. Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις τόσο από τον Κάσιντυ όσο και από την εφημερίδα που φιλοξένησε τις δηλώσεις του. Η συνέντευξη αυτή θίγει το γόητρο του ΑΠΟΕΛ και πραγματικά λυπούμαστε γιατί εργοδοτούσαμε για τόσα χρόνια τον Τόμι Κάσιντι. Αν θυμάμαι καλά ήταν κι αυτός περήφανος που κερδίσαμε την Ελσίνκι. Πώς τώρα έρχεται να δηλώνει πράγματα που είναι ανυπόστατα;».
 

Στην πειθαρχική επιτροπή
Μετά από αυτές τις δηλώσεις, η ΟΥΕΦΑ ξεκίνησε διερεύνηση των όσων λέχθηκαν και κάλεσε τον Κάσιντι, τον ΑΠΟΕΛ και τους διαιτητές των παιχνιδιών με Ελσίνκι και Λοκομοτίβ για ακρόαση. Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ, Ρούντι Ρούντενμπολερ, ανάφερε: «Για την ώρα δεν υπάρχει κανένας κατηγορούμενος. Η ΟΥΕΦΑ άνοιξε το φάκελο στην υπόθεση αυτή και γι΄ αυτό κάλεσε στην ακρόαση τα ενδιαφερόμενα μέρη». Από πλευράς ΑΠΟΕΛ, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου, Αντώνης Μιχαηλίδης, δήλωνε: «Το ΑΠΟΕΛ με ανακούφιση πληροφορήθηκε την πρόθεση της ΟΥΕΦΑ να διερευνήσει το θέμα που ηγέρθηκε γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι η επικείμενη διερεύνηση του από την ΟΥΕΦΑ θα καταδείξει το αβάσιμο και αναληθές των ισχυρισμών του κ. Κάσιντι με αποτέλεσμα τη δικαίωση του Σωματείου». Η ακρόαση ορίστηκε για τις 18 Ιανουαρίου 1990.


 
Η ΟΥΕΦΑ απέρριψε τους ισχυρισμούς Κάσιντυ
Τον ΑΠΟΕΛ στη συνέλευση της Ζυρίχης εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Α. Παπαέλληνας και τα μέλη του συμβουλίου Αντώνης Μιχαηλίδης, Δημοσθένης Σεβέρης και Κώστας Ιντιάνος, ο οποίος ήταν και ο νομικός σύμβουλος του ΑΠΟΕΛ. Την διαδικασία παρακολούθησε σαν παρατηρητής και ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Χρήστος Τριανταφυλλίδης. Μαζί με την αποστολή του ΑΠΟΕΛ – στηριζόμενοι στις πληροφορίες του Φιλελεύθερου - ήταν και «ο διαιτητής Κωστάκης Καψός ο οποίος ήταν τότε συνοδός των τριών Βούλγαρων διαιτητών του παιχνιδιού με την Ελσίνκι, όμως τελικά δεν χρειάστηκε να καταθέσει».

 

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ κήρυξε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του Ιρλανδού, καταλήγοντας στα εξής: 1)Κήρυξε τους ισχυρισμούς Κάσιντι σαν πλήρως ανυπόστατους και 2)Κήρυξε τον Κάσιντι σαν πρόσωπο μη επιθυμητό για την ΟΥΕΦΑ.
 
«Ταπεινώθηκε ο Κάσιντυ – συντετριμμένος στο μπαρ»
Όπως δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος, ο Τόμι Κάσιντι «σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΠΟΕΛ ταπεινώθηκε γιατί αποδείχθηκε όλα όσα ισχυρίστηκε ήταν ψέμα». Η διαδικασία της ακρόασης κράτησε για τρεις ώρες, στη συνέχεια η Πειθαρχική Επιτροπή αποσύρθηκε και ένα 20λεπτο μετά εξέδωσε την ομόφωνη απόφασή της.
 
«Μετά την έκδοση της απόφασης ο Κάσιντι θεάθηκε - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΠΟΕΛ – στο μπαρ του ξενοδοχείου πολύ στεναχωρημένος και συντετριμμένος» αναφέρει σε άλλο σημείο η εφημερίδα.

Αγωγές ο ΑΠΟΕΛ
Μετά την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ ο ΑΠΟΕΛ κίνησε αγωγές τόσο εναντίον του Ιρλανδού προπονητή όσο και εναντίον της αγγλικής εφημερίδας «People» που δημοσίευσε τις δηλώσεις του. «Σαν ΑΠΟΕΛ περιμέναμε ότι αυτή θα ήταν η απόφαση γιατί είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι οι δηλώσεις Κάσιντι ξεκινούσαν από εκδικητικούς λόγους και δεν είχαν καμία υπόσταση» δήλωσε στον «Φ» ο τότε Γ.Γ. του ΑΠΟΕΛ, Πάμπος Παλαντζής και συνέχισε: «επομένως δεν ανησυχούσαμε, αλλά περιμέναμε αυτή την ακρόαση πρώτα απ’ όλα για να ξεκαθαρίσει το όνομα του ΑΠΟΕΛ και κατ’ επέκταση του κυπριακού ποδοσφαίρου γιατί ο κ. Κάσιντι δεν κατηγόρησε μόνο το σωματείο μας, αλλά και το κυπριακό ποδόσφαιρο».