Οι ευρωπρεμιέρες των κυπριακών γηπέδων (pics+vds)

Η ΑΕΚ υποδέχεται (20:00) την Λίνκολν από το Γιβραλτάρ στο πλαίσιο του α’ προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ. Η αναμέτρηση είναι ιστορική, καθώς θα καταγραφεί ως η πρώτη της νεόκτιστης «ΑΕΚ Αρένα» σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
 
Το γήπεδο της Λάρνακας είναι το ενδέκατο στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου που χρησιμοποιείται για παιχνίδι της Ευρώπης. το τρίτο ιδιόκτητο και πρώτο μη προσφυσικής ομάδας. 

Προηγήθηκαν το Γ.Σ.Ε, το Στάδιο Γ.Σ.Ζ, το Στάδιο Γ.Σ.Π,  το Μακάρειο, το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου, το Τσίρειο, το Νέο Στάδιο Γ.Σ.Ζ, το «Αντώνης Παπαδόπουλος», το «Δασάκι της Άχνας» και το Νέο Γ.Σ.Π.
 
Στις ευρωπρεμιέρες των κυπριακών γηπέδων ο απολογισμός είναι πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες.
 
Ο REPORTER γυρίζει τον χρόνο πίσω και καταγράφει τις προηγούμενες εννέα πρεμιέρες των κυπριακών γηπέδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ιστορικά παιχνίδια, όπως η νίκη του ΑΠΟΕΛ επί της Τζιόβικ Λιν με 6-0 που ήταν η πρώτη νίκη κυπριακής και ελλαδικής ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα και η εντός έδρας ισοπαλία 1-1 του Απόλλωνα με την Μπαρσελόνα του Ντιέγκο Μαραντόνα.
 
ΣΤΑΔΙΟ ΓΣΠ - 8/9/1963
Θεατές
: 7.100
ΑΠΟΕΛ-Τζιόβικ Λιν 6-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων)
 
Ο ΑΠΟΕΛ ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα που έπαιξε σ’ ευρωπαϊκό αγώνα. Την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 1963, αντιμετώπισε στο Στάδιο Γ.Σ.Π, την κυπελλούχο Νορβηγίας Τζιόβικ Λιν. Οι «γαλαζοκίτρινοι» της Λευκωσίας θριάμβευσαν με 6-0 και έγραψαν την πρώτη χρυσή σελίδα στην ιστορία τους και του κυπριακού ποδοσφαίρου, καθώς έγιναν η πρώτη ομάδα ανά το Πανελλήνιο που κερδίζει ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε 1-0 με τέρμα του Χαϊλή στο 15’, σκορ που παρέμεινε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο οι «γαλαζοκίτρινοι» ήταν καταιγιστικοί και με γκολ των Τασουρή 60’, Αγαθοκλέους 67’, Χαϊλή 78’, 80’ και Αγαθοκλέους 85’.
 
Ενδεκάδα ΑΠΟΕΛ: Μαυρουδής, Ναθαναήλ «Ασσιώτης», Χαριτάκης, Δημήτρης Χιώτης, Σάββας Παρτάκκης, Παντελής Κωνσταντινίδης, Νίκος Καντζιλιέρης «Νικάκης», Τάκης Χαϊλής, Νίκος Αγαθοκλέους «Νίκαρος», Ανδρέας Τασουρής, Ανδρέας Στυλιανού.
 
Ο Τάκης ΧαΪλης του ΑΠΟΕΛ πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ κυπριακής ομάδας

 

ΣΤΑΔΙΟ Γ.Σ.Ε - 1/10/1963
Θεατές: 6.245
Ανόρθωση-Παρτιζάν 1-3 (Κύπελλο Πρωταθλητριών)

Την ημέρα της ανεξαρτησίας, την 1η Οκτωβρίου, η Ανόρθωση έδωσε το πρώτο και τελευταίο  ευρωπαϊκό της παιχνίδι στην Αμμόχωστο και Γ.Σ.Ε. Κόντρα στην Παρτίζαν η Ανόρθωση προηγήθηκε στο σκορ, με τέρμα του Κοκκινή στο 22΄, ήταν ισόπαλη στο ημίχρονο και έχασε τελικά στην επανάληψη με 3-1.
 
Το γκολ του Κοκκινή μέσα στο Γ.Σ.Ε. 
 
Ενδεκάδα Ανόρθωσης: Πάπυρος, Π. Χαραλάμπους, Ττοφής, Σιαήλης, Κ. Πιερής, Άντης, Καράς, Ιακώβου, Άσπρου, Κοκκινής, Θωμάς. Και σε αυτό το παιχνίδι ο διαιτητής ήταν από την Τουρκία. Η Παρτίζαν έφτασε στα προημιτελικά του πρωταθλητριών όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα τροπαιούχο Ίντερ.
 
ΣΤΑΔΙΟ ΓΣΖ - 30/9/1970
Θεατές:
2.100
Πεζοπορικός-Κάρντιφ Σίτι 0-0 (Κύπελλου Κυπελλούχων)
 
Ο Πεζοπορικός υποχρέωσε σε ισοπαλία 0-0 την Κάρντιφ μέσα στο ξερό Γ.Σ.Ζ. Αυτή ήταν και η πρώτη κυπριακή επιτυχία από την περίοδο 1965-66, όταν η Ομόνοια υποχρέωσε μέσα στο «Καραϊσκάκη» τον Ολυμπιακό Πειραιώς σε ισοπαλία 1-1. Στον επαναληπτικό της ήττας με 8-0 η Κάρντιφ έπαιξε συγκρατημένα, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός πως η ομάδα της Ουαλίας έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
 
Ενδεκάδα Πεζοπορικού: Τάκης Παλμύρης, Γιάννης Πέτρου, Γιάννης Παρίδης, Καλλής Κωνσταντίνου, Στέλιος Κυριάκου, Μενέλαος Άσπρου «Μελής», Γιώργος Κουννίδης, Αντώνης Καραπίττας, Χάρης Λοΐζου, Γρηγόρης Φιλιαστίδης, Σταυρινός Κωνσταντίνου.
 
ΜΑΚΑΡΕΙΟ - 13/9/1978
Θεατές:
16.000
Ομόνοια-Μποέμιανς 2-1 (Κύπελλο Πρωταθλητριών)
 
Η Ομόνοια κέρδισε 2-1 την Μποέμιανς, αποτέλεσμα που αδικεί τους «πράσινους» που έχασαν σωρεία ευκαιριών για περισσότερα τέρματα. Το «τριφύλλι» προηγήθηκε στο σκορ με γκολ του Μαυρή στο 20’. Οι Ιρλανδοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν 1-1 με τον Ο’ Κόνορ στο 44’, όμως το «τριφύλλι» προηγήθηκε εκ νέου με τέρμα του Φίλιππου στο 51’. Στο 80’ ο Σωτήρης Καϊάφας έχασε τεράστια ευκαιρία όταν βρέθηκε μόνος απέναντι στον Ιρλανδό τερματοφύλακα και η Ομόνοια πλήρωσε την αστοχία της καθώς στον επαναληπτικό έχασε 1-0 και αποκλείστηκε.
 
Ενδεκάδα Ομόνοιας: Δήμος Ελευθεριάδης, Νίκος Πατίκκης, Άντωνας Παρασκευά, Τάκης Μιαμηλιώτης, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Γκρέγκορι Σάββα, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Φίλιππος Δημητρίου, Σωτήρης Καΐάφας, Κυριάκος Ερωτοκρίτου, Ανδρέας Κανάρης.
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ - 16/9/1981
Θεατές:
3.000
Ε.Ν.Π.-Βάζας 1-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων)
Το εντυπωσιακό Παραλίμνι νίκησε 1-0 τη Βάζας σε μια νίκη που προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη. Η πρώτη νίκη της Ένωσης στα ευρωπαϊκά κύπελλα πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους φίλους της ομάδας που κατέκλυσαν το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου. Το γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Μιχάλης Γούμενος στο 58΄ύστερα από σέντρα του «Κούδα». Ήταν μια σπουδαία επιτυχία που προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη. Στον επαναληπτικό η Ένωση υπέκυψε στην ανωτερότητα των Ούγγρων που επικράτησαν εύκολα με 8-0.
 
Ενδεκάδα Ε.Ν.Π.: Αντώνης Κλέφτης, Λουκής Λουκά, Μιχάλης Καφετζιής, Ανδρέας Κίττος, Γιώργος Κέζος, Γιώργος Οικονόμου, Νίκος Κρασιάς, Μιχάλης Γούμενος, Δημήτρης Οικονόμου «Κούδας», Κώστας Τερκέζος, Πιέρακης Μαρκουλλής.
 
ΤΣΙΡΕΙΟ - 29/9/1982
Θεατές
: 15.000
 
Απόλλων-Μπαρσελόνα 1-1 (Κύπελλο Κυπελλούχων)


Ισόπαλος 1-1 αναδείχθηκε ο Απόλλωνας με την Μπαρσελόνα τη σεζόν 1982-83 για το Κύπελλο Κυπελλούχων στην τρίτη συμμετοχή της λεμεσιανής ομάδας στη διοργάνωση. Στο πρώτο παιχνίδι οι «γαλάζιοι» έχασαν με το ευρύ 8-0 (τρία τέρματα πέτυχε ο Μαραντόνα), όμως στον επαναληπτικό του Τσιρείου απέσπασαν ισοπαλία 1-1 απέναντι στη φημισμένη αντίπαλό τους. 15 χιλιάδες φίλοι του Απόλλωνα κατέκλυσαν το Στάδιο της Λεμεσού, αν και η Μπαρσελόνα αγωνίστηκε χωρίς τ’ αστέρια της και κυρίως τον Ντιέγο Μαραντόνα, ο οποίος πέτυχα χατ-τρικ στον πρώτο αγώνα που έγινε στη Βαρκελώνη. Ο Μορατάλλα στο 38’ άνοιξε το σκορ για τους Καταλανούς, όμως στο 55’ μετά από σέντρα του Γιαγκουδάκη ο Χριστοδούλου με κεφαλιά κάρφωσε την μπάλα στα δίκτυα του Αμαδόρ και το 1-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος σ’ ένα ιστορικό παιχνίδι για τους «γαλάζιους» της Λεμεσού.
 
Ενδεκάδα Απόλλωνα: Θράσος Κονιώτης, Αντώνης Ηλία «Αντρελλής», Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Κυριάκος Κυριάκου, Γιώργος Τέμπλαρ, Γιάννης Γιαγκουδάκης, Γιάννης Ιωάννου, Ανδρέας Εφραίμ, Ανδρέας Χριστοδούλου, Δημήτρης Αγάς, Τεντ Στόρντεϊ.

Ο μεγάλος Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα κόντρα στον Απόλλωνα στον αγώνα που έγινε στη Βαρκελώνη 

 
ΝΕΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΣΖ - 7/9/1988
Θεατές:
5.500
Πεζοπορικός-Γκέτενμποργκ 1-2 (Κύπελλο Πρωταθλητριών)
 
Ο πρωταθλητής Πεζοπορικός, στην πρώτη του συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αντιμετώπισε στο Νέο ΓΣΖ τη σουηδική Γκέτενμποργκ. Το παιχνίδι έγινε απόγευμα, αλλά δυστυχώς για τους Λαρνακείς οι Σουηδοί άντεξαν στη ζέστη και πήραν τη νίκη με 2-1. Στο 17’ έγινε μακρινό σουτ από τον Έρικσον η μπάλα κτύπησε στο πόδι του Χαραλάμπους και ξεγέλασε τον Κούη.  Ο Πεζοπορικός αντέδρασε και τέσσερα λεπτά αργότερα ισοφάρισε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Λιβαθηνού. Την παράβαση κέρδισε ο Γερμανός επιθετικός, Μπίαλον. Από κόντρα προήλθε και το δεύτερο τέρμα της Γκέτενμποργκ, όταν το σουτ του Ραβέλι μέσα από την περιοχή κτύπησε στο πόδι του Κωνσταντίνου αλλάζοντας πορεία στην μπάλα που κατέληξε στα δίκτυα του Κουή.
 
Το γκολ του Λιβαθηνού
 
Ενδεκάδα Πεζοπορικού: Κυριάκος Κουή, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Χρίστος Χαΐλης, Μάριος Κωνσταντίνου, Σταύρος Παπαδόπουλος, Ελεονόδωρος «Λένος» Κίττος, Νεόφυτος Λάρκου, Κύπρος Δαμιανού, Ούβε Μπίαλον, Νίκος Προκόπη, Σπύρος Λιβαθηνός.
 
«ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ» - 18/9/1991
Θεατές:
12.000
Ανόρθωση-Στεάουα 1-2 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)
 
Η επιστροφή της Ανόρθωσης στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ δεν συνοδεύτηκε με επιτυχία. Η ομάδα της Αμμοχώστου στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα που έγινε ποτέ στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» έπαιξε στα ίσα την Στεάουα, αλλά στάθηκε άτυχη. Δέχθηκε δύο γκολ σε καθοριστικά σημεία του αγώνα και ηττήθηκε 2-1. Στο 44’ η Στεάουα άνοιξε το σκορ με ψηλοκρεμαστό σουτ του Ίλιε Σταν έξω από την περιοχή. Με την έναρξη της επανάληψης ο μετέπειτα προπονητής του Απόλλωνα, Ίλιε Ντουμιτρέσκου με σουτ από πλάγια νίκησε τον Νίκο Παναγιώτου για το 2-0 της Στεάουα. Η Ανόρθωση κατάφερε να μειώσει 2-1 με γκολ του Μάικ Ομπίκου από το σημείο του πέναλτι.
 
Ενδεκάδα Ανόρθωσης: Νίκος Παναγιώτου, Ανδρέας Παναγιώτου, Ανδρέας Ιωάννου, Σπύρος Καστάνας, Γιώργος «Κόκος» Παναγή, Βάσος Μιχαήλ «Τσαγγάρης», Πανίκος Πούνας, Μάικ Ομπίκου, Τιμούρ Κετσπάγια, Χρίστος Χρίστου «Κίττος», Κώστας Χριστοφόρου «Ρίζος».
 
ΝΕΟ ΣΤΑΔΙΟ Γ.Σ.Π. - 2/8/2000
Θεατές
: 5.652
Ανόρθωση-Άντερλεχτ 0-0 (Τσάμπιονς Λιγκ)
Η Ανόρθωση υποδέχθηκε την Άντερλεχτ στο νεόκτιστο Γ.Σ.Π. έχοντας ν’ ανατρέψει την ήττα με 4-2 στις Βρυξέλλες. Η «Κυρία» δεν κατάφερε να σκοράρει και έτσι είδε να χάνεται γι’ άλλη μια φορά το όνειρο Η ομάδα της Αμμοχώστου έχασε τεράστια διπλή ευκαιρία στο 8’ όταν η μπάλα κτύπησε στο δοκάρι και στην εξέλιξη της φάσης ο Μάριος Νεοφύτου δεν μπόρεσε προ κενής εστίας να την στείλει στα δίκτυα. Η Ανόρθωση ολοκλήρωσε τον αγώνα με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Χαραλάμπους.
 
Ενδεκάδα Ανόρθωσης: Νίκος Παναγιώτου, Γιώργος Ιωσηφίδης, Χρίστος Κοτσώνης, Βάσος Μελαναρκίτης, Πανίκος Πούνας, Ζόραν Μιλίνκοβιτς,. Μάριος Νεοφύτου, Ντέγιαν Πάβλοβιτς, Νίκκι Παπαβασιλείου, Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς.
 
ΔΑΣΑΚΙ - 17/6/2006
Εθνικός-Παρτιζάνι Τιράνων 4-2 (Ιντερτότο)

 
Η εντυπωσιακή πορεία του Εθνικού Άχνας στο Κύπελλο Ιντερότο είχε αρχή την εντυπωσιακή νίκη με 4-2 επί της Παρτιζάνι Τιράνων στο «Δασάκι». Η ομάδα της Άχνας με δύο γκολ του Μάρκο Κμέτετς και από ένα των Ζόραν Στεπάνοβιτς και Ίπαβετς κέρδισε 4-2 και έθεσε γερές βάσεις πρόκρισης στον επόμενο γύρο. Το οδοιπορικό του Εθνικού στην Ευρώπη, μέσω του Ιντερτότο, ξεκίνησε το 1998. Η τέταρτη συμμετοχή του, το 2006-2007, ήταν η κορυφαία αφού έδωσε έξι αγώνες στο Ιντερτότο και τέσσερις στο ΟΥΕΦΑ, φτάνοντας μια ανάσα από τους ομίλους.
  
 
**Πληροφορίες από το βιβλίο "40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη" του Γιώργου Στεφανίδη