Οι 20 «τράμπες» ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ

Έντονο «χρώμα» ΑΠΟΕΛ έχει η ΑΕΚ, καθώς τρεις ποδοσφαιριστές της προέρχονται ή αγωνίστηκαν στο παρελθόν στον ΑΠΟΕΛ. 
 
Πρόκειται για τους Ιβάν Τριτσκόφσκι, Μάριο Αντωνιάδη και Κωσταντίνο Χαραλαμπίδη, ενώ στην ομάδα της Λάρνακας ανήκει και ο Ραφαήλ Αναστασίου που παραχωρήθηκε δανεικός στην Αναγέννηση Δερύνειας. Ο Χαραλαμπίδης είναι σε "καραντίνα" καθώς του παραχωρήθηκε υποχρεωτική άδεια λόγω της παρουσίας του σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης. 
 
Για πρώτη φορά αντιμέτωπος του ΑΠΟΕΛ θα τεθεί ο Μάριος Αντωνιάδης που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον "Αρχάγγελο". 
 
 
 
Τη αντίθετη διαδρομή, δηλαδή από τη Λάρνακα στον «Αρχάγγελο» έκανε το καλοκαίρι του 2015 ο Βάντερ Βιέιρα, ενώ το καλοκαίρι του 2016 ο Τόμας Κρίστιανσεν άφησε στα… κρύα του λουτρού την ΑΕΚ για να πάει στον ΑΠΟΕΛ. 
 
Στα 23 χρόνια παράλληλου βίου ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ, άλλοι 15 ποδοσφαιριστές, έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων.
 
Από τον Αρχάγγελο στη Λάρνακα
Ο Μάριος Νεοφύτου δεν ήταν γέννημα θρέμμα του ΑΠΟΕΛ, ωστόσο, την τριετία 2004-07 σκόραρε με συχνότητα 1 γκολ ανά δύο παιχνίδια με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα. Το καλοκαίρι του 2007 βρέθηκε στην ΑΕΚ, όπου έκατσε μόλις έναν χρόνο.
 
Περίπτωση παρόμοια με του Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη είναι αυτή του Δημήτρη Δασκαλάκη. Παίζοντας στον ΑΠΟΕΛ από το 2000 έως και το 2008, βρέθηκε κατόπιν στην ΑΕΚ για ένα εξάμηνο και μόλις έξι συμμετοχές.
 
Από την ΑΕΚ έχει περάσει και ο επί δεκαετία ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ Άριστος Αριστοκλέους, παίζοντας μάλιστα στην ομάδα της Λάρνακας για 2.5 χρόνια (2003-05).
 
Δυο ΑΕΚτζήδες στον ΑΠΟΕΛ
Ο Άγγελος Μισός και ο Κλήμης Αλεξάνδρου υπήρξαν σημαντικά στελέχη της ΑΕΚ, παίρνοντας μεταγραφή στον ΑΠΟΕΛ προς τα τέλη της καριέρας τους - ο πρώτος το 1999 και το δεύτερος το 2002.
 
Οι άλλες περιπτώσεις
Υπάρχουν φυσικά και άλλες περιπτώσεις. Όπως του Γκόραν Πετκόφσκι που το 2000 ήρθε στο νησί μας για λογαριασμό της ΑΕΚ, με την οποία αγωνίστηκε δύο χρόνια. Το 2003 πήγε στον ΑΠΟΕΛ, κλείνοντας την καριέρα του ως πρωταθλητής.
 
Επίσης το 2000 ο ΑΠΟΕΛ πήρε τον Σέρτζιο Χόνι από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Ο Καμερουνέζος έπαιξε μόνο στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια και ακολούθως βρέθηκε στην ΑΕΚ. Για τον ΑΠΟΕΛ είχε έρθει στην Κύπρο το 2000 o Γκόραν Λαζαρέφσκι. Έκατσε έναν χρόνο, ενώ το 2004 βρέθηκε στην ΑΕΚ.
 
Ο Παρασκευά Χρίστου που το 2008 μεταγράφηκε από την ΑΕΚ στον ΑΠΟΕΛ, χωρίς ωστόσο να ευδοκιμήσει στον Αρχάγγελο. Πριν φορέσει τα γαλαζοκίτρινα (2011-14) ο Άλντο Αντόρνο έπαιξε στην ΑΕΚ (2007-09), την ομάδα που αποτέλεσε το δεύτερο σταθμό του στο νησί. Ο Παουλίστα είχε βρει στέγη για έναν χρόνο στην ΑΕΚ, μετά από δύο σεζόν στον  ΑΠΟΕΛ (2008-10). Αλλά και ο Γιασεμάκης, που πήρε μεταγραφή από τον ΑΠΟΕΛ στον ΠΑΟΚ και επιστρέφοντας στην Κύπρο έκλεισε την καριέρα του στην ΑΕΚ.
 
Ο Δημήτρης Κυριάκου, παιδί των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ, έχει γράψει στο βιογραφικό του πέρασμα από την ΑΕΚ, όπως και δύο πρώην τερματοφύλακες της ΑΕΚ, ο Παναγιώτης Κυθραιώτης και Παντελής  Χατζηπιερής, που φεύγοντας από τη Λάρνακα πέρασαν το κατώφλι του Αρχαγγέλου.