Η πορεία του «Βαζέχα» από τα τσικό της «Οlimpico» μέχρι τον Αρχάγγελο

O Aνδρέας Μακρής επανέρχεται στην Κύπρο, αυτή τη φορά για να φορέσει τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ.

Ένας ποδοσφαιριστής που έκανε τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία «Οlimpico» στην Πάφο, έφτιαξε το όνομά του στην Ανόρθωση, πήρ μεταγραφή στο εξωτερικό (Γοόσλολ) και πλέον επιστρέφει στην Κύπρο για να αγωνιστεί με τους γαλαζοκίτρινους.

 

 

Με αφορμή τη μεταγραφή του 22χρονου (27/11/1995) επιθετικού στον ΑΠΟΕΛ κάνουμε ένα μίνι αφιέρωμα στην πορεία του από την Πάφο μέχρι να ντυθεί στα γαλαζοκίτρινα του ΑΠΟΕΛ.

 

Η φουρνιά της Arsenal
Όταν ο Ανδρέας Μακρής μεγάλωσε μέσα στο ποδόσφαιρο, αφού ο πατέρας του, Τάσος, ήταν τεχνικός διευθυντής στην ακαδημία «Αtletico». Μέσω της ακαδημίας αυτής ξεφύτρωσε και ο Ανδρέας. Ήταν τυχερός γιατί μεγάλωσε ποδοσφαιρικά την περίοδο όπου η ακαδημία στην Πάφο είχε συνεργασία με την «Αrsenal Soccer School Cyprus». Μέσω αυτού του προγράμματος αναδείχθηκαν, επίσης, οι Γιώργος Εφραίμ – ο οποίος πήρε μεταγραφή για την Άρσεναλ -, Φύτος Κυριάκου, Βαλεντίνος και Γιώργος Σιέλης, Γιώργος Χριστοδούλου και Νικόλας Ιωάννου.
 
Η πορεία του
Ο Ανδρέας Μακρής φαινόταν από μικρός ότι ήταν παίκτης που είχε την ευχέρεια στο σκοράρισμα. Κυνηγούσε το γκολ και γι’ αυτό ο πρώην Έλληνας διεθνής Παύλος Παπαϊωάννου (προπονητής του Μακρή στις ακαδημίες) τον είχε βαφτίσει «Βαζέχα».


Επιβεβαίωσε την επαφή του με τα δίχτυα και κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Ατρόμητο στις ηλικιακές κατηγορίες U13 και U15, καθώς πετύχαινε 15 γκολ σε κάθε σεζόν. Μετά φόρεσε τη φανέλα της Πάφου και από τα 16 του αγωνίστηκε στην U21 και με 21 γκολ ήταν πρώτος σκόρερ. Η ανάληψη της α’ ομάδας από τον Γιαννάκη Γιαγκουδάκη έφερε την προώθηση του Ανδρέα Μακρή.

Το τηλεφώνημα από την Ομόνοια
Στις 24 Νοεμβρίου 2012 (11η αγων.) έκανε το ντεμπούτο του με την ΑΕΠ σε αγώνα της πρώτης κατηγορίας. Αγωνίστηκε για 37’ στο παιχνίδι με την Ομόνοια στο ΓΣΠ (4-2). Όσα πρόλαβε να δείξει ο Μακρής φαίνεται ότι εντυπωσίασαν τον τότε προπονητή των πρασίνων, Τόνι Σαβέφσκι, και το ίδιο βράδυ άνθρωπος της Ομόνοιας πήρε τηλέφωνο την οικογένεια του Μακρή για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον. Το «φλερτ» με την Ομόνοια, όμως, δεν προχώρησε ποτέ, καθώς οι πράσινοι απαιτούσαν από τον ίδιο τον παίκτη να ελευθερωθεί από το συμβόλαιό του με την παφιακή ομάδα. Στις 9 Δεκεμβρίου (13η αγων.) ο Μακρής πετύχαινε και το παρθενικό του γκολ στην Α’ κατηγορία στην ήττα 3-1 από τον Ολυμπιακό στο ΓΣΠ.


 
Αγορά από την Ανόρθωση
Πέραν της Ομόνοιας, ο παίκτης μπήκε στο στόχαστρο και της Ανόρθωσης. Ο σκάουτερ της «Κυρίας» Κώστας Κωνσταντίνου και ο Φραγκέσκος Χατζημιχαήλ είχαν υπό στενή παρακολούθηση τον νεαρό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το καλοκαίρι του 2013 η διοίκηση της Ανόρθωσης, υπό την προεδρία του Σάββα Κάκου, έδινε τα λεφτά που ζητούσε (πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 χιλιάδες η ΑΕΠ και έντυνε τον παίκτη με τη φανέλα της. Πρώτος μισθός του Ανδρέα Μακρή στην ομάδα της Αμμοχώστου ήταν 1000 ευρώ. Φυσικά, δεν τον ασχολήθηκε πολύ με το μισθό του. Ήθελε να πάει στην Ανόρθωση και αυτό του έφθανε.
 
Άνοιξε η πόρτα της Εθνικής
Στα αρχικά στάδια της θητείας του στην Ανόρθωση ο Ανδρέας Μακρής ήταν στη β’ ομάδα, όμως με τη μεταγραφή του στην Ανόρθωση άνοιξε και η πόρτα των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων. Ενώ προηγουμένως δεν πέρασε από τις μικρότερες εθνικές ομάδες, τον Οκτώβριο του 2012 κλήθηκε στην εθνική Νέων U19. Διέπρεψε σε τουρνουά στην Τσεχία πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ σε τρεις αγώνες, μήνυμα που στάλθηκε και στα στέκια της Ανόρθωσης. Την επόμενη χρονιά ήρθε και η κλήση για την Εθνική Ανδρών.


Η πορεία στην Ανόρθωση
Στις 30 Νοεμβρίου 2013 έκανε το ντεμπούτο του με την Ανόρθωση, επί Ζόρζε Κόστα, παίζοντας για 12 λεπτά στη νίκη 3-0 επί της Νέας Σαλαμίνας. Το πρώτο του τέρμα με την «Κυρία» ήρθε στις 12 Ιανουαρίου 2014 στο νικηφόρο παιχνίδι (3-1) με την Αλκή για την 16η αγωνιστική. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πέτυχε άλλα δύο τέρματα. Μάλιστα, βραβεύθηκε ως ο κορυφαίος νέος ποδοσφαιριστής.

 


Η πιο παραγωγική σεζόν για τον Μακρή ήταν την  περίοδο 2014-15. Ο Αντρέ Πάους τον εμπιστευόταν απόλυτα και έτσι κατέγραψε 30 εμφανίσεις – 25 στην ενδεκάδα -, πετυχαίνοντας 13 τέρματα, γεγονός που τον ανάγκασαν να κουρέψει το μαλλί του αφού αυτό είχε στοιχηματίσει σε περίπτωση που ξεπερνούσε τα 11 γκολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το ποδόσφαιρο έκανε τη στρατιωτική του θητεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε. Η σεζόν 2015-16 δεν ήταν στα ίδια ψηλά επίπεδα όπως η προηγούμενη. Παρόλα αυτά και πάλι, όσες φορές κλήθηκε, έδειχνε ότι είναι από καλή πάστα φτιαγμένος. Συνολικά χρησιμοποιήθηκε σε 27 αγώνες πρωταθλήματος – 16 στην ενδεκάδα – και πέτυχε τρία τέρματα.


 
Χαλ και Γουόλσολ
Δεν είναι τυχαίο ότι, πέραν της νέας του ομάδας, στο παρελθόν ενδιαφέρθηκαν και άλλες αγγλικές ομάδες. Το περιβάλλον του Ανδρέα Μακρή θέλοντας να προστατέψει τον παίκτη δεν συνεργάστηκε ποτέ με μάνατζερ και προσπάθησε, επίσης, να τον κρατήσει όσο γινόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εξάλλου, η μόνη του έγνοια θα έπρεπε να είναι το ποδόσφαιρο.
Εδώ και χρόνια υπάρχει συνεργασία με τον εταιρεία «Strata Sports» και τον μάνατζερ Faisal M. Kashmiri. Αυτός είναι και ο άνθρωπος που προωθεί τον Ανδρέα Μακρή στις αγγλικές ομάδες.
Το καλοκαίρι του 2015 η Ανόρθωση αρνήθηκε πρόταση από την Χαλ, η οποία έδινε 200 χιλιάδες για δανεισμό του παίκτη και άλλες 500 χιλιάδες για να τον αποκτήσει την επόμενη σεζόν. Η Χαλ συνέχισε να παρακολουθεί τον παίκτη μέχρι την απομάκρυνση του προπονητή Στιβ Μπρους.
Στο τέλος της περασμένης σεζόν ξεκίνησαν οι επαφές με την Γουόλσολ, η οποία προηγουμένως παρακολουθούσε τα παιχνίδια του Ανδρέα Μακρή. Ο πρόεδρος της ομάδας της League 1 ήρθε στην Κύπρο προκειμένου να μιλήσει στον Αντρέα και να διαπιστώσει το ποιόν του χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του.


 
Τα ποσά της μεταγραφής
Στην πρώτη επαφή της Γουόλσολ με την Ανόρθωση δεν πρόσφερε ποσά. Απλά ρώτησε τους ιθύνοντες της «Κυρίας» πόσα ζητούν και η απάντηση ήταν 300 χιλιάδες. Η Γουόλσολ ετοίμασε πρόταση 150 χιλιάδων, η Ανόρθωση αντιπρότεινε 250 και το deal έκλεισε στις 200 χιλιάδες. Η ομάδα της Αμμοχώστου θα επωφεληθεί και διαφορετικά. Η συμφωνία ήταν ότι σε περίπτωση μεταπώλησης του παίκτη η Ανόρθωση θα πάρει μερίδιο 20%, ενώ αν ο Μακρής συμπλήρωσνε 100 παιχνίδια με την Γουόλσολ η «Κυρία» θα έπαιρνε άλλες 50 χιλιάδες. Το ίδιο ποσό θα είσρεε στα ταμεία της Ανόρθωσης εφόσον ανεβεί κατηγορία η Γουόλσολ, ενώ σε περίπτωση ανόδου στην Premier League το μπόνους θα έφθανε το ένα εκατ. ευρώ.  Για ολοκλήρωση της μεταγραφής του ταξίδεψε στην Αγγλία μαζί με τον αδελφό του Χρίστο, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε αγωνιστεί εναντίον της Γουόλσολ με την Ντάνλεϊ.

Η Γουόλσολ έμεινε τελικά στα μισά της βαθμολογίας, ο Μακρής έπαιξε σε 32 παιχνίδια πρωταθλήματος (17 βασικός, 15 αλλαγή) πετυχαίνοντας ένα τέρμα. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής δεν σκεφτόταν την επιστροφή στο νησί, μέχρι που έσκασε η πρόταση από τον ΑΠΟΕΛ.
 

Προτού απαντήσει στους γαλαζοκίτρινους ο 21χρονος επιθετικός, επικοινώνησε με την Ανόρθωση όμως του διαβιβάστηκε ότι η ομάδα της Αμμοχώστου δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τα λεφτά που ζητούσε η Γουόλσολ για να τον αφήσει ελεύθερο. 

Έτσι, ο παίκτης απάντησε θετικά στον ΑΠΟΕΛ, που έδωσε στην αγγλική ομάδα περίπου 200.000 ευρώ, όσα κόστισε και στην Γουόλσολ για να τον πάρει από την Ανόρθωση. Από την πλευράς της Ανόρθωσης υποστηρίζουν ότι δικαιούνται το 20% ως ποσοστό μεταπώλησης.

 

Το απόγευμα της Τρίτης (13/06) ο Ανδρέας Μακρής έβαλε για πρώτη φορά τα γαλαζοκίτρινα για τους σκοπούς των φωτογραφιών που συνόδεψαν την επίσημη ανακοίνωση της ένταξής του στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ για τα επόμενα τρία χρόνια.