Πελέ vs Μπανκς: Η κορυφαία επέμβαση στην ιστορία του ποδοσφαίρου (pics, vids)

Σαν σήμερα, πριν από 47 χρόνια, η Βραζιλία του Πελέ συνάντησε την Αγγλία του Μπανκς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού και οι 70.000 τυχεροί θεατές στo «Χαλίσκο» της Γουαδαλαχάρα έγιναν μάρτυρες της κορυφαίας επέμβασης στην Ιστορία του ποδοσφαίρου...
 
Ο τόπος και ο χρόνος: Το Στάδιο «Χαλίσκο» της πανέμορφης Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, την 7η Ιουνίου του 1970, σε μια εξαιρετικά ζεστή αλλά και «ζεστή» λόγω φιλάθλων ατμόσφαιρα, για τη φάση των ομίλων του 9ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.
 
Οι αντίπαλοι: Το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, η υπερηχητική Βραζιλία του Μάριο Ζαγκάλο με τους Πελέ, Ζαϊρζίνιο, Ριβελίνο, Τοστάο, Ζέρσον, Κάρλος Αλμπέρτο μεταξύ άλλων στο δυναμικό της και η κάτοχος του τροπαίου Αγγλία του Σερ Αλφ Ράμσεϊ, η οποία θα προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε στα δικά της γήπεδα το 1966.
Οι πρωταγωνιστές: Ο μοναδικός Πελέ, στα 30 του πλέον αλλά ήδη δύο φορές πρωταθλητής Κόσμου (1958, 1962) και έτοιμος να μαγέψει ξανά όλη την ανθρωπότητα στα μεξικανικά γήπεδα, και ο Γκόρντον Μπανκς, o έμπειρος τερματοφύλακας της Στόουκ Σίτι, σοβαρός και με εξαιρετικά αντανακλαστικά.
Η στιγμή: Στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα στην Βραζιλία και την Αγγλία, ο Κάρλος Αλμπέρτο τροφοδότησε τον Ζαϊρζίνιο από τα δεξιά, αυτός απέφυγε τον Τέρι Κούπερ και σέντραρε ακριβώς πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή του άουτ. O Πελέ πάτησε δυνατά, σηκώθηκε και έπιασε την τέλεια κεφαλιά, δυνατή, σκαστή και χαμηλά στη δεξιά γωνία της αγγλικής εστίας, φωνάζοντας παράλληλα «γκολ», την ώρα που οι Μεξικάνοι και Λατινοαμερικανοί φίλαθλοι στις εξέδρες του «Χαλίσκο» σηκώνονταν από τις θέσεις τους για να πανηγυρίσουν. Όλοι πίστεψαν στο 1-0, όλοι εκτός από τον Γκόρντον Μπανκς, ο οποίος αντέδρασε ΕΤΣΙ:
Ο διάλογος μετά την επέμβαση: «Νόμιζα ότι ήταν γκολ» (Πελέ). «Κι εγώ το ίδιο νόμιζα» (Μπανκς). «Έχεις αρχίσει να γερνάς Μπάνκσι, κάποτε τα μπλόκαρες αυτά» (Μπόμπι Μουρ, ο φλεγματικός κεντρικός αμυντικός και αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας).
Το τελικό αποτέλεσμα και το τέλειο τάκλιν: Μετά από ένα υπέροχο παιχνίδι με υψηλό ρυθμό και χαμένες ευκαιρίες μέχρι τη λήξη του, η Βραζιλία επικράτησε τελικά με 1-0, χάρη σε τέρμα του αέρινου Ζαϊρζίνιο στο δεύτερο ημίχρονο, και εξασφάλισε ουσιαστικά την πρώτη θέση του 3ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο 64', o Μπόμπι Μουρ πραγματοποίησε το τέλειο τάκλιν πάνω στην μπάλα προκειμένου να σταματήσει μια επέλαση του σκόρερ.
Μετά τη λήξη του αγώνα: Πελέ και Μπόμπι Μουρ αντάλλαξαν εμφανίσεις και αγκαλιάστηκαν, ο Μάριο Ζαγκάλο αποθέωσε την προσπάθεια των Άγγλων εναντίων της ομάδας του, ενώ οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές, εντυπωσιασμένοι από την επέμβαση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του συμπαίκτη τους, ρωτούσαν τους δημοσιογράφους αν ο 32χρονος πρώην πορτιέρε της Λέστερ ασχολείται με τις... πολεμικές τέχνες.
Είπαν αργότερα: «Ήταν μια μεγάλη στιγμή της καριέρας μου, κόντρα στην ομάδα που θεωρώ την καλύτερη όλων των εποχών και κόντρα στον Πελέ, τον οποίο θεωρώ τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχω δει. Όταν φύγω από τη ζωή, θα με θυμούνται για αυτή την επέμβαση, όχι για το ότι κατέκτησα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 (Μπανκς), «ήμουν σίγουρος ότι έχω σκοράρει από τη στιγμή που έπιασα την κεφαλιά, είχα ξεκινήσει ήδη να πανηγυρίζω το γκολ μου και μετά κοίταξα πίσω μου και είδα ότι η μπάλα δεν είχε πάει μέσα τελικά. Πέτυχα πάνω από 1.000 τέρματα στην καριέρα μου, αλλά πάντα θα με ρωτάνε για το ένα που δεν μπήκε» (Πελέ).
Στη συνέχεια του Μουντιάλ: Η Αγγλία προκρίθηκε ως δεύτερη και αντιμετώπισε στα προημιτελικά την Δυτική Γερμανία, αντίπαλο της στον τελικό του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Χωρίς τον άρρωστο Μπανκς, θα προηγηθεί με 2-0 στο 60', αλλά θα ηττηθεί τελικά με σκορ 3-2 και θα αποκλειστεί, κυρίως λόγω των λαθών του αντικαταστάτη του, Πίτερ Μπονέτι. Η Βραζιλία του Πελέ απέκλεισε Περού (4-2) και Ουρουγουάη (3-1), για να κατανικήσει στον τελικό της διοργάνωσης την ισχυρή Ιταλία με 4-1 μετά από μια αξεπέραστη μέχρι σήμερα ποδοσφαιρική παράσταση, με την οποία όχι μόνο κατέκτησε το τρόπαιο που δικαιούταν στον υπερθετικό βαθμό, αλλά πέρασε μια για πάντα στην Ιστορία του αθλητισμού (και μαζί της η απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ, την 7η Ιουνίου του 1970) ως η κορυφαία Εθνική ομάδα που εμφανίστηκε ποτέ σε Μουντιάλ...
  
 
 

 

Πηγή: sdna.gr