Ο Γκόγκιτς, ο Σάμπουριτς και ο Ιούνιος του ‘93

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ACTIVE ο πρώην πρόεδρος  του ΑΠΟΕΛ (τόσο του Σωματείου όσο και της Εταιρείας), Μιχαλάκης Ιωαννίδης, γύρισε το χρόνο σχεδόν 25 χρόνια πίσω, για να θυμηθεί την υπόθεση Γκόγκιτς – Σάμπουριτς και τον ταραγμένο Ιούνιο του 1993. Μια υπόθεση που πρωτίστως σημάδεψε τον ίδιο, την Ανόρθωση η οποία πάνω στους Σέρβους στήριξε την επιστροφή στους τίτλους μετά από 32 χρόνια, αλλά και τον ΑΠΟΕΛ.

Οι Γκόγκιτς – Σάμπουριτς αφίχθηκαν καλοκαίρι του 1989, με στόχο να διαδεχτούν το δίδυμο Μακ Ντέρμοτ – Μουρς (1985-87), το ισχυρότερο δίδυμο ξένων που είχε έως τότε ο ΑΠΟΕΛ. Την εποχή εκείνη  οι ομάδες δικαιούνταν δύο ξένους και συνήθως επέλεγαν έναν χαφ και έναν επιθετικό. Ο Τόζα ήταν χαφ και ο Γκόγκιτς γκολτζής.

Τους Σέρβους έφερε στον ΑΠΟΕΛ ο Αντρέας Παπαέλληνας, με προπονητή τον Μαντζουράκη. Ο Σάμπουριτς, 29 χρόνων, ήταν το μεγάλο όνομα καθότι μόλις είχε στεφθεί πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας με τη Βοϊβόντινα. Ο Γκόγκιτς ήταν 25.5 και έπαιζε στη Ραντ Βελιγραδίου. Αμφότεροι είχαν ως στόχο να αγωνιστούν και να διακριθούν με τον ΑΠΟΕΛ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο
Με τους Σέρβους ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε το πρωτάθλημα του ’90 και του ’92. Το καλοκαίρι του 1992 έπαιξε στα ίσα την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς (1-1, 2-2), δύο βήματα πριν τους Ομίλους του νεοσύστατου Champions League. Με τους Σέρβους κέρδισε επίσης το Κύπελλο του 1993, επικρατώντας 4-1 του Απόλλωνα στον τελικό του ΓΣΖ – ο Σάμπουριτς είχε ανοίξει το σκορ με πέναλτι, δύο γκολ έβαλε μετά ο Γιάννος Ιωάννου.

 

Οι πανηγυρισμοί στιγματίστηκαν από τις διαμαρτυρίες για την αποχώρηση των  Σέρβων, η οποία ανεπισήμως ήταν γνωστή πριν τον αγώνα.

Τα συμβόλαια  των Σέρβων ολοκληρώνονταν τότε με τον ΑΠΟΕΛ να διατηρεί οψιόν ανανέωσης, την οποία δεν είχε χρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές να φτάσουν στην εξώπορτα της Ομόνοιας και εν τέλει να υπογράψουν στην Ανόρθωση, καθώς ο Κίκης Κωνσταντίνου ξεπρόβαλε από την εξωτερική. Ο τότε προπονητής του ΑΠΟΕΛ Γιάτσεκ Γκμοχ είχε εισηγηθεί την αποχώρηση του Σάμπουριτς, ο οποίος πήρε μαζί και τον Γκόγκιτς.

Έφυγε κυνηγημένος 
Το πρόβλημα για τον Μάικ Ιωαννίδη ήταν πως μερικές βδομάδες μετά την απώλεια της οψιόν στα συμβόλαια των Σέρβων, απέλυσε τον Γκμοχ, έτσι στον τελικό Κυπέλλου το ’93 την ομάδα οδήγησε ο Τάκης Αντωνίου, που είχε αφιχθεί άρον – άρον από την Ομόνοια Αραδίππου.

Ο Ιωαννίδης έφυγε κυνηγημένος  στην κυριολεξία, μετά τον ημιτελικό Κυπέλλου το 1994 ΑΠΟΕΛ – Ανόρθωση στο Μακάρειο. Ήταν ο εμπνευστής της εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ και ο πρώτος της πρόεδρος το 1997. Η θητεία του ολοκληρώθηκε και πάλι άδοξα έναν χρόνο αργότερα.

Οι Σέρβοι γύρισαν στον ΑΠΟΕΛ
Το δίδυμο Σάμπουριτς – Γκόγκιτς πανηγύρισε με την Ανόρθωση το πρωτάθλημα του 1995. Παρ’ ολίγο να πανηγυρίσει και εκείνο του ’94, όμως ο Σπόλιαριτς είχε άλλη γνώμη. Το δίδυμο έσπασε το 1995 όταν οι Σέρβοι πήραν την κυπριακή υπηκοότητα, υπό τον άτυπο όρο του Υπουργικού Συμβουλίου να μην παίζουν στην ίδια ομάδα. Ο Σάμπουριτς ζήτησε να πάει στον ΑΠΟΕΛ για να κλείσει την καριέρα του και ο Κίκης Κωνσταντίνου τον έδωσε – έκτοτε ο Τόζα όπου βρεθεί και όπου σταθεί λέει πόσο κύριος ήταν ο τότε πρόεδρος της Ανόρθωσης- παρότι γνώριζε ότι ενίσχυε τον μεγαλύτερό του ανταγωνιστή.

Πράγματι, ο ρόλος του Τόζα, παίζοντας ως λίμπερο, ήταν καθοριστικός στο νταμπλ του ΑΠΟΕΛ το 1996, καθώς ήταν ουσιαστικά ο τέταρτος ξένος – είχε ήδη αλλάξει ο κανονισμός και οι ομάδες δικαιούνταν τρεις ξένους, που για τον ΑΠΟΕΛ  ήταν τότε οι Κίπριχ, Κόβατς και Κόσμα. Ο Τόζα αποχώρησε το 1996, στα 36 του, νταμπλούχος.

Η συμβολή του Γκόγκιτς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ανόρθωση το 1997 ήταν σημαντική, έστω και αν στα τέλη Ιανουαρίου του ίδιου έτους είχε πωληθεί στον Ολυμπιακό. Με τους ερυθρόλευκους ο γέρο «Γκόγκα» έπαιξε και σκόραρε στους «8» του Champions League, τον έμαθε όλη η Ευρώπη, έφτασε μια ανάσα από τα ημιτελικά.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 2000 και γύρω από το πρόσωπό του ξέσπασε μεγάλη δικαστική διαμάχη Ανόρθωσης – ΑΠΟΕΛ, με την «Κυρία» να υποστηρίζει πως ο Σέρβος με την επιστροφή του έπρεπε να γυρίσει το  «Αντώνης Παπαδόπουλος». Όμως, δικαιώθηκε ο Γκόγκιτς που έπαιξε μια διετία στον ΑΠΟΕΛ, κερδίζοντας το πρωτάθλημα του 2002. Συνέχισε στον Ολυμπιακό του Χριστόφορου Τορναρίτη, όπου έπαιξε μερικούς μήνες με τη θητεία του να ολοκληρώνεται άδοξα λόγω τραυματισμού (εξάρθρωση ωμοπλάτης), στα 39 του χρόνια.

Τόσο ο Σάμπουριτς όσο και ο Γκόγκιτς έγιναν προπονητές. Ο Τόζα είναι σήμερα Διευθυντής Ποδοσφαίρου στον ΑΠΟΕΛ.