Ο «άγνωστος» Γιώργος Κούμας

Ο πολύς κόσμος τον γνωρίζει από την εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο και δη ως αναπληρωτή προέδρου του ΔΣ της ΚΟΠ, ενώ ο κόσμος των επιχειρήσεων και της τηλεόρασης λόγω της επιχειρηματικής του δράσης.
 
Ο Γιώργος Κούμας αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας- τουλάχιστον ως πριν κάποιο διάστημα- όπως ο διάβολος το λιβάνι, ακόμη κι όταν οι φήμες γύρω από το όνομά του κυρίως για τον ρόλο στο ποδόσφαιρο φουντώνουν. Είναι άνθρωπος που κτίζει ισχυρές φιλίες σε όλα τα επίπεδα οι οποίες για τον ίδιο είναι ιερές, ενώ βέβαια έχει και πολλούς εχθρούς.
 
Ο Κούμας πάντως, έχει καταφέρει από το μηδέν να κτίσει έναν όμιλο παραγωγής, εξασφάλισης και πώλησης τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω συνεργασιών με κολοσσούς του εξωτερικού. Η ΚΟΠ ανακοίνωσε σήμερα (21/4) τον διορισμό του Αναπληρωτή Πρόεδρου της στα Διοικητικά Συμβούλια δύο εταιρειών που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του μάρκετινγκ και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των διοργανώσεων της UEFA τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Κούμας έχει διοριστεί από την UEFA στο Διοικητικό Συμβούλιο της Team AG που είναι υπεύθυνη για το μάρκετινγκ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League, του Europa League και του Champions League Γυναικών καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο της CAA Eleven που είναι υπεύθυνη για το μάρκετινγκ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων των Εθνικών Ομάδων.

Ζωή σαν ταινία
Η ζωή του Κούμα η οποία μοιάζει με σενάριο ταινίας. Ο ίδιος πολλές φορές –ευγενικά- αρνήθηκε κάθε πρόταση για συνέντευξη, ωστόσο, κάθε φορά εμφανίζεται έτοιμος για συζήτηση, καφέ ή ακόμη και ένα γεύμα αλλά μακριά από το προσκήνιο της δημοσιότητας. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της κυπριακής κοινωνίας.
 
Έξυπνος, ικανός και διορατικός είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που όσοι τον συναναστρέφονται, αποδίδουν στον Γιώργο Κούμα. Είναι ο επιχειρηματίας από το Παραλίμνι και ασχολείται με το ποδόσφαιρο, ο σιωπηλός -όταν εμφανίζεται δημόσια- τύπος ή η «φαλακρή δύναμη», όπως τα ποδοσφαιρικά πηγαδάκια τον χαρακτηρίζουν.  
 
Φτωχόπαιδο από το Παραλίμνι
Παιδί οικογένειας βιοπαλαιστών από το Παραλίμνι, έμαθε από νωρίς τι πάει να πει μεροκάματο και δουλειά για να εξασφαλιστούν τα προς το ζην. Ο πατέρας του Γιώργου Κούμα ήταν πελεκάνος, ενώ η μητέρα ήταν γνωστή στην περιοχή για τα ψωμιά που έκανε και πουλούσε. Πιτσιρικάς, όπως πολλοί νεαροί στην περιοχή, περνούσε τα καλοκαίρια δουλεύοντας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια ως γκαρσόνι.
Μάλιστα, μέχρι σήμερα με φίλους και γνωστούς όταν βρίσκεται σε κάποιο γεύμα ή δείπνο δεν διστάζει να μαζέψει στο ένα του χέρι αρκετά πιάτα από το τραπέζι, δείχνοντας ότι η «τέχνη» δεν ξεχνιέται.
 
Οι σπουδές στη Γερμανία και τα πρώτα βήματα ως ξεναγός
Η τριβή του στην τουριστική βιομηχανία τον οδήγησε στη Γερμανία για σπουδές και πιο συγκεκριμένα στα ξενοδοχειακά. Έμαθε άπταιστα τη γλώσσα, ενώ όσο σπούδαζε εργαζόταν.
 
Πρώτα ξεναγός κι έπειτα επιχειρηματίας
Με την επιστροφή του στην Κύπρο περί τα μέσα της δεκαετίας του ’80 εργάστηκε αρχικά ως ξεναγός –κυρίως- Γερμανών τουριστών και στη συνέχεια έστησε τη δική του επιχείρηση, φέρνοντας αρχικά τουρίστες στην Κύπρο κι έπειτα αθλητικές ομάδες. Συγκαταλέγεται ανάμεσε στους πρώτους που ασχολήθηκαν με το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού στην Κύπρο, αρχές της δεκαετίας του ’90 και πιο ειδικά με τον ποδηλατικό.
 
Μέχρι σήμερα διατηρεί τουριστικό γραφείο υπό την επωνυμία Koumas Travel, το οποίο λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90.
 
Πάντως, έπειτα από χρόνια επαφής με τον τουρισμό, επέλεξε να εμπλακεί με έναν τομέα που κανείς άλλος με βάση την Κύπρο, δεν ασχολείτο μέχρι τότε.
 
Έχοντας επαφή με άτομα και οργανισμούς του εξωτερικού εισήλθε στον χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της διάθεσής τους σε τοπικές αγορές. Από το 2000 και για περισσότερο από δέκα χρόνια ασχολήθηκε έντονα με την εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μεγάλων οργανισμών του εξωτερικό για περιεχόμενο που αφορούσε ποδοσφαιρικούς αγώνες και ταινίες, μέχρι καρτούν και τηλεοπτικές σειρές. Πελάτες του Γιώργου Κούμα ήταν όλα σχεδόν τα κανάλια της Κύπρου, αλλά και συνδρομητικές πλατφόρμες όπως η LTV και η Cytavision.
 
Το μεγάλο βήμα με την Triple AAA
Από το «τηλεοπτικό εμπόριο» –σταδιακά- εισήλθε στις τηλεοπτικές παραγωγές δημιουργώντας την εταιρεία Triple AAA.
 
Επένδυσε σε αγορά OB vans (οχήματα για εξωτερικές παραγωγές), ενέταξε στο δυναμικό της Triple AAA επαγγελματίες από τον χώρο και κατάφερε να στήσει μια από τις μεγαλύτερες –πλέον- εταιρείες στην Κύπρο.
 
Σήμερα η εταιρεία πραγματοποιεί παραγωγές για ποδοσφαιρικούς αγώνες, τηλεοπτικές σειρές και ψυχαγωγικά προγράμματα..
 
Η αγορά των εγκαταστάσεων της LTV
Η μεγάλη αλλαγή στο τηλεοπτικό σκηνικό σε επίπεδο παραγωγών καταγράφηκε το καλοκαίρι του 2014, όταν η LTV υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων της προχώρησε σε αποξένωση των μεγάλων εγκαταστάσεων που διατηρούσε στα Πυργά. Οι μεγαλύτεροι χώροι για τηλεοπτικές παραγωγές στην Κύπρο (στούντιο, εξοπλισμός, δέκτες και πομποί καθώς και ανθρώπινο δυναμικό) περιήλθαν στη δικαιοδοσία του Γιώργου Κούμα.
 
Πλέον η Triple ΑΑΑ παράγει το τηλεοπτικό προϊόν ποδοσφαιρικών αγώνων του κυπριακού πρωταθλήματος, ενώ έχει την ευθύνη για τη ροή προγράμματος της ψηφιακής πλατφόρμας Velister, του τηλεοπτικού σταθμού Plus αλλά και του θεματικού, συνδρομητικού καναλιού Greek Cinema. Ακόμη και η τηλεοπτική παραγωγή του κυπριακού Ιπποδρόμου υλοποιείται από την Triple AAA.
 
«Παίκτης» εντός και εκτός συνόρων
Την ίδια ώρα διατηρεί σειρά συνεργασιών με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού, όπως το Sport Five, το ABC, την IMG, το MP&Silva και το Rai Italia, για εξασφάλιση και διάθεση τηλεοπτικού περιεχομένου. Η παρουσία της εταιρείας του απλώνεται κυρίως στα Βαλκάνια, ενώ οι διασυνδέσεις του σε επίπεδο ομίλων τηλεοπτικού περιεχομένου εκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Σημειώνεται παράλληλα, ότι ο μεγαλύτερος όγκος του τζίρου των εταιρειών του, προέρχεται κυρίως από τις εργασίες που πραγματοποιεί εκτός Κύπρου.
 
Ταξιδεύει σχεδόν κάθε εβδομάδα για επαγγελματικούς σκοπούς, ενώ πολλές φορές συνδυάζει τα επαγγελματικά ταξίδια με τις υποχρεώσεις που έχει ως διεθνής παρατηρητής της UEFA. Μάλιστα, ο Γιώργος Κούμας είναι μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας Γηπέδων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου από το 2009.
 
Από το Παραλίμνι στην ΚΟΠ μέσω Εθνικού  
Ανέκαθεν ήταν ποδοσφαιρόφιλος και έχει, μάλιστα, διατελέσει πρόεδρος του σωματείου της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Στη συνέχεια κι έπειτα από άτυπη συνεννόηση των συλλόγων της ΕΝΠ και του Εθνικού Άχνας, προτάθηκε από το προσφυγικό σωματείο για εκπροσώπησή του στην ΚΟΠ. Κατέχει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΣ της Ομοσπονδίας εδώ και εννιά χρόνια.
 
Η σχέση με τον Αβέρωφ που χρονολογείται
Είναι γνωστή, σε πολλούς, η φιλική σχέση που διατηρεί ο Γιώργος Κούμας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι δύο τους γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια λόγω της εμπλοκής τους στη νεολαία του ΔΗΣΥ. Έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία και μεγάλωσαν μαζί ως στελέχη του ΔΗΣΥ, ο μεν από την Πάφο και ο δε από το Παραλίμνι.

Η φιλία τους κρατά μέχρι σήμερα, ενώ κατά καιρούς αποδίδονται κατηγορίες κατά του προέδρου ΔΗΣΥ, ότι επιδιώκει εμπλοκή και έλεγχο του κυπριακού ποδοσφαίρου μέσω του φίλου του, Γιώργου Κούμα.
 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα inbusinessnews.com τον Οκτώβρη του 2015. Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα