Ανακαινίζεται ο «Αρχάγγελος»

Σε ολική ανακαίνιση των προπονητικών εγκαταστάσεων του ΑΠΟΕΛ στον Αρχάγγελο προσανατολίζεται η διοίκηση των «γαλαζοκιτρίνων». Η σκέψη ανέγερσης νέου αθλητικού χώρου εκγύμνασης στην Κοκκινοτριμιθιά εγκαταλείπεται, προς το παρών, και σύντομα θ’ αρχίσουν τα έργα αναβάθμισης του «Αρχαγγέλου». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρεπόρτερ» η απόφαση είναι ειλημμένη και οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά ώστε να μην χρειαστεί να «ξενιτευτεί» το ποδοσφαιρικό τμήμα. Με βάση το πλάνο που τέθηκε η ανακαίνιση θα αφορά σχεδόν όλα τα τμήματα του προπονητικού κέντρου του ΑΠΟΕΛ πλην των δύο γηπέδων, τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, με απώτερο σκοπό ο «Αρχάγγελος» να μετατραπεί στον πιο σύγχρονο αθλητικό χώρο προπόνησης στην Κύπρο.
 

Αναζήτηση χορηγού
Η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ προτίθεται να ξοδέψει σημαντικό κονδύλι για αναβάθμιση των προπονητικών εγκαταστάσεων της ομάδας. Καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μεγάλου χορηγού, ο οποίος θα ενισχύσει οικονομικά και θ’ αναλάβει την αποπεράτωση του έργου, όπως έγινε το 2008 με την εταιρία CYFAST. Οι εργασίες για ανακατασκευή του «Αρχαγγέλου» ενδέχεται ν’ αρχίσουν πριν το τέλος της φετινής περιόδου και στόχος είναι να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν.
 

Επένδυση πέραν του μισού εκατομμυρίου
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύτηκαν από τον Οκτώβρη του 1983 μέχρι σήμερα για τη δημιουργία και τη συντήρηση του «Αρχαγγέλου». Η έκταση του προπονητικού κέντρου παραχωρήθηκε το 1971 στον ΑΠΟΕΛ από την Ιερά Μονή Κύκκου. Ο σύλλογος επένδυσε 25.000 λίρες στον χώρο, για την ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου ποδοσφαίρου και γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και κολυμβητηρίου. Τις 15.000 λίρες πρόσφερε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού της Ελλάδας και το υπόλοιπο ποσό προήλθε από την πώληση δύο οικοπέδων του ΑΠΟΕΛ, στη Μακεδονίτισσα, τα οποία είχε δωρίσει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
 

«Πατέρας» του Αρχαγγέλου ο Μάρκοβιτς
Η απόφαση για δημιουργία χλοοτάπητα στο γήπεδο που είχε δημιουργηθεί πριν το 1974, ελήφθη από το Δ.Σ. το 1977, όμως υλοποιήθηκε το 1982. Από το Νοέμβριο του ίδιου έτους η ομάδα προπονείται στον «Αρχάγγελο», όμως η δημιουργία εγκαταστάσεων (αποδυτήρια, ντους, αίθουσα διδασκαλίας, κερκίδες) επιβλήθηκε από τον Πάνο Μάρκοβιτς, τον «πατέρα» του Αρχαγγέλου, με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1983. Ο αείμνηστος Μιχαλάκης Ζιβανάρης υλοποίησε άμεσα την επιθυμία του προπονητή. Ο Μάρκοβιτς εγκαινίασε τον «Αρχάγγελο» στις 25 Οκτωβρίου 1983. Σύντομα προστέθηκε δεύτερο γήπεδο προπόνησης, ενώ ουσιαστική ανακαίνιση έγινε επί Ευγένιου Γκέραρντ το 2002, όταν προστέθηκαν αίθουσες για σάουνα, μασάζ και τζακούζι.
Την τελευταία πενταετία επενδύθηκαν πολλά χρήματα για ανακαίνιση και συντήρηση των προπονητικών εγκαταστάσεων της ομάδας. Σημαδιακή για τον «Αρχάγγελο» ήταν η περίοδος 2008-09, οπόταν «έκλεισε» για αρκετούς μήνες, ώστε να υποβληθεί σε ριζική ανανέωση. Οι εμπειρίες που απεκόμισαν άπαντες στον ΑΠΟΕΛ με την μετέπειτα παρουσία της ομάδας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά και οι υποδείξεις των Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Σάββα Παρασκευά (πρώην προπονητή φυσικής κατάστασης) έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση του εξοπλισμού.  
 

 

 

Ξενάγηση στον «Αρχάγγελο»
Μικρές πισίνες με κρύο και ζεστό νερό, περίεργα μηχανήματα εκγύμνασης με λάστιχα και μεγάλες μπάλες, τζακούζι και έναν επαγγελματικό καταψύκτη περιλαμβάνει το γυμναστήριο-φυσιοθεραπευτήριο του «Αρχαγγέλου». Κάθε παίκτης έχει το ντουλάπι του, το οποίο μάλιστα κλειδώνει και σε κάθε θέση υπάρχει καρτέλα με το όνομα και τον αριθμό του παίκτη. Αποδυτήρια πρώτης και δεύτερης ομάδας, γραφεία προπονητή, βοηθού και αρχηγού ποδοσφαιρικού τμήματος, αίθουσα διδασκαλίας-συνεντεύξεων Τύπου, καφετέρια, αποθηκευτικούς χώρους, δύο γήπεδα προπόνησης (105 Χ 55) και ένα γήπεδο (60 Χ 40) – για τις ανάγκες των τμημάτων ακαδημίας, συνθέτουν το παζλ των εγκαταστάσεων του ΑΠΟΕΛ στον «Αρχάγγελο» που αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ομάδας.

 

 
Η ελιά του Ιβάν
Λίγα βήματα πριν την κύρια είσοδο των κτηριακών εγκαταστάσεων του «Αρχαγγέλου» βρίσκεται σε περίοπτη θέση η ελιά των… οκτώ. Η ιδέα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για να κλαδευτεί η ελιά σε οκτώ μπάλες, συμβολίζοντας την επική πορεία του ΑΠΟΕΛ μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, υλοποιήθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα διατηρητέα για να θυμίζει στους ένοικους του «Αρχαγγέλου» τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ομάδας και του κυπριακού ποδοσφαίρου.  
 

«Βασιλιάς» του «Αρχαγγέλου»
Υπηρετεί ακούραστα τον ΑΠΟΕΛ από το 1972. «Ο Αρχάγγελος είναι το σπίτι μου», ανέφερε πολλάκις ο Αντώνης Λουκά. Ο κύριος Αντωνάκης, έτσι τον φωνάζουν ποδοσφαιριστές, προπονητές υπαλληλικό προσωπικό και κόσμος του ΑΠΟΕΛ, μεγάλωσε γενιές και γενιές στο προπονητικό κέντρο των «γαλαζοκιτρίνων».
Πανηγύρισε τεράστιες επιτυχίες και έκλαψε όπως μαρτυρά πολλές φορές στις επιτυχίες. Διαμένει μόνιμα στον «Αρχάγγελο» παρέα με τις αγαπημένες του γάτες. Το ξύλινο σπιτάκι του (εκεί στεγάζονταν παλιά τα αποδυτήρια του ΑΠΟΕΛ) είναι διακοσμημένο με αφίσες που απεικονίζουν τις επιτυχίες που βίωσε στο πέρασμα των 43 χρόνων που υπηρετεί τον ΑΠΟΕΛ. 
 

 
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία