Όταν έδωσαν στον… γέρο Γκόγκα «χασίς» και «κόκα» (vid+pics)

 Το ημερολόγιο έδειχνε Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 1997 όταν η Ανόρθωση απέρριπτε προσφορά του Ολυμπιακού Πειραιώς ύψους 75.000 λιρών, για δανεισμό του Σίνισα Γκόγκιτς μέχρι το τέλος της περιόδου 1996-97. Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος στην Ελλάδα έπαιρνε παράταση μερικών ωρών, η οποία απεδείχθη πολύτιμη και για τα τρία εμπλεκόμενα μέρη: τον Ολυμπιακό που απέκτησε έναν επιθετικό ο οποίος τον βοήθησε τα μέγιστα, την Ανόρθωση που έβαλε στο ταμείο 375.000 λίρες και τον Γκόγκιτς που σε ηλικία 33 χρόνων είχε την ευκαιρία να παίξει στο Champions League.
 

Δύσκολη απόφαση
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, 1 Φεβρουαρίου είχαν όλα τελειώσει. Η Ανόρθωση φιλοξενούσε τον Άρη και ο Γκόγκιτς, αντί για προθέρμανση, βγήκε για ν’ αποχαιρετήσει τον κόσμο. Λίγο πριν απ’ τα μεγάφωνα είχε ανακοινωθεί πως «ο Σίνισα Γκόγκιτς δεν είναι στην εντεκάδα της ομάδας μας, επειδή μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς». Στο άκουσα της ανακοίνωσης ο κόσμος γιούχαρε, μετά όμως χειροκρότησε τον Σερβοκύπριο. Στο τέλος του αγώνα, ενώ το σκορ έμεινε στο 1-1, ξέσπασε θύελλα διαμαρτυριών, όπως περιγράφει ο Τύπος, με την Ανόρθωση να εκδίδει μακροσκελή ανακοίνωση, αναλύοντας τους λόγους της απόφασης.
 

Δείτε στο 1:00 του βίντεο την αποθέωση που γνώρισε από τους φίλους της Ανόρθωσης στο ημίχρονο του αγώνα με τον Άρη 

 
Οι διοικούντες την «Κυρία» βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς η ομάδα προηγείτο στη βαθμολογία και όδευε για το δεύτερο πρωτάθλημα σε τρία χρόνια – τα πρώτα πρωταθλήματα μετά από 32 χρόνια ξηρασίας. Ο προπονητής Μιτόσεβιτς είχε χάσει τον Βέσκο Μιχάιλοβιτς, που θα έμενε εκτός μέχρι το τέλος της σεζόν, οπότε, με την πώληση του Γκόγκιτς, που έβαλε 14 γκολ στον α’ γύρο, έμενε χωρίς δύο βασικότατα δημιουργικά στελέχη (εναπομείναντες ξένοι ήταν ο 22χρονος  Σάσα Γιοβάνοβιτς και ο Άρσεν Μιχάιλοβιτς).
 
Πήγε ως… ομογενής
Την περίοδο 1996-97 ο Ολυμπιακός Πειραιώς πήγαινε για το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια. Χρειαζόταν όμως έναν ακόμη επιθετικό, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Ίλια Ίβιτς. Δεν είχε δικαίωμα να πάρει ξένο, έτσι  έψαχνε κοινοτικό. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τις αρνητικές απαντήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, τότε προπονητής των ερυθρόλευκων, παίρνει τηλέφωνο τον Γκόγκιτς, ως λύση ανάγκης, για μερικούς μήνες. Ο «Γκόγκα» ήταν Κύπριος και οι Κύπριοι ανέκαθεν έπαιζαν ως ομογενείς στην Ελλάδα.
 
Μετρώντας επτά σεζόν στην  Κύπρο, ο Γκόγκιτς βλέπει το τηλεφώνημα του Μπάγεβιτς ως ευκαιρία ζωής, αλλά ξέρει πως πρέπει να συναινέσει και η Ανόρθωση, η οποία απορρίπτει την προοπτική δανεισμού. Τα νέα «όχι» που εισέπραξαν οι Πειραιώτες, τους ωθούν να στείλουν πρόταση 357.000 λιρών στην «Κυρία» γύρω στα μεσάνυκτα, με τους διοικούντες την ομάδα της Αμμοχώστου να μην πιστεύουν στα μάτια τους όταν βλέπουν το ποσό. Για την ιστορία, η πληρωμή έγινε σε δολάρια, περίπου 750.000.
 
Τα λόγια του Τιμούρ
«Φθάσαμε σε ένα σημείο που δεν είχαμε άλλες επιλογές» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάγεβιτς, ενώ στον Γκόγκιτς πίστευε ο Τιμούρ Κετσπάγια, που τότε έπαιζε στην ΑΕΚ και μίλησε στην εφημερίδα «Φως των Σπορ». Ο Γεωργιανός, που αποκάλυπτε ότι και τα προηγούμενα χρόνια ο Γκόγκιτς ήταν  κοντά στο να πάρει μεταγραφή από την Κύπρο, είπε πως «νομίζετε ότι κάνω πλάνα, αλλά τέτοιος επιθετικός δεν υπάρχει στην Ελλάδα» ενώ σε ερώτηση για την ηλικία του ανέφερε ότι «είναι τέτοιο το κορμί του, που πιστεύω ότι μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο δύο – τρία χρόνια ακόμα». Πράγματι, ο… γέρο «Γκόγκα», όπως τον βάφτισε η εξέδρα, φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακό μέχρι το 2000 και κρέμασε τα παπούτσια στα τέλη του 2002, έχοντας συμπληρώσει τα 39.
 
Ο Γκόγκιτς υπέγραψε για 2.5 χρόνια έναντι 750.000 λιρών, συνολικά, αν και όταν ρωτήθηκε για την οικονομική πτυχή είπε ότι «δεν ήξερα τίποτα και ούτε με ενδιέφερε». Μιλώντας στον Τύπο είπε πως «όταν μου ανακοινώθηκε η μεταγραφή, το πήρα για αστείο, αφού το βράδυ της Παρασκευής πίστεψα πως όλα είχαν τελειώσει». Μάλιστα αποκάλυψε πως «είχα κάνει και το θεωρητικό μάθημα για το παιχνίδι με τον Άρη και μου είπαν ότι προσωπικός μου αντίπαλος θα είναι ο Βασιλείου». Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Μπάγεβιτς ήθελε τον Γκόγκιτς από την εποχή που ήταν προπονητής στην ΑΕΚ, όμως τότε δεν είχε προχωρήσει η υπόθεση.
 
 

Το σύνθημα "Ο παππούς πίνει χασίς και κόκα, γεια σου Γκόγκα, γεια σου Γκόγκα", δονούσε κάθε βδομάδα το ΟΑΚΑ για χάρη του Σίνισα Γκόγκιτς.