Ανόρθωση: 106 χρόνια ιστορίας σε μια αίθουσα

Η πορεία της Ανόρθωσης στα αθλητικά, εθνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, ανοίγοντας την πόρτα του Μουσείο της «Κυρίας», που από τον Μάιο του 2010 κοσμεί το «Αντώνης Παπαδόπουλος» στο κάτω μέρος της Νότιας κερκίδας. Από τα πρώτα έγγραφα της ίδρυσής της, μέχρι την ιστορική συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Οι θρυλικές μορφές του σωματείου, οι μάχες με τους αποικιοκράτες, η προσφυγιά και φυσικά τα πολλά τρόπαια ξεπροβάλλουν και αναδεικνύουν το μεγαλείο της «Μεγάλης Κυρίας». Το ιστορικό κύπελλο της περιόδου 1974-75, το πρώτο μετά τον ξεριζωμό από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο Μουσείο.
 
Υπάρχουν τέσσερα τμήματα στα οποία είναι χωρισμένο το Μουσείο. Το αθλητικό τμήμα, η Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο, το τμήμα που αντανακλά την εθνική συνεισφορά του συλλόγου και η Αμμόχωστος.
Στο αθλητικό τμήμα, φιλοξενούνται οι διακρίσεις του σωματείου. Δεκάδες τρόπαια, μετάλλια, αναμνηστικά από διοργανώσεις ή αγώνες που έλαβε μέρος η Ανόρθωση, ιστορικές φανέλες, φόρμες προπόνησης των αθλητών και λάβαρα αντιπάλων.
 
Στις 23 Νοεμβρίου το 1912, ο τότε πρωθυπουργός και αναμορφωτής της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, απηύθυνε επιστολή προς την Ανόρθωση με τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμβολή του σωματείου στον πανεθνικό έρανο. 
 
Η επιστολή του Ελευθέριου Βενιζέλου με τις ευχαριστίες προς την Ανόρθωση για τη συμμετοχή της στον Εθνικό Έρανο, η Ανόρθωση στα Οκτωβριανά του 1931, τα ονόματα των μελών του συλλόγου που συμμετείχαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Ανόρθωση στην ΕΟΚΑ, η ανατίναξη του οικήματος από τους αποικιοκράτες και η ιστορική ρήση του Αναστάσιου Οικονομίδη, είναι μερικοί από τους σταθμούς στην ιστορία της Ανόρθωσης. Μεγάλο αφιέρωμα υπάρχει στους Εθνικούς
Ήρωες, Αντώνη Παπαδόπουλο, Γρηγόρη Αυξεντίου και Κυριάκο Μάτση.
 
Σε ένα ιδιαίτερο δωμάτιο εντός του Μουσείου, φιλοξενείται το Αναγνωστήριο. Ένας χώρος με παλαιά και νέα βιβλία, ο οποίος δημιουργήθηκε εις μνήμην των ιδρυτών του συλλόγου και προς τιμήν των ιδρυτικών ιδεωδών της Ανορθώσης.
Το Μουσείο «ευωδιάζει» Αμμόχωστο. Εικόνες από την πόλη του Ευαγόρα πριν την προσφυγιά το 1974 και φωτογραφίες από την σύγχρονη κατάσταση της πόλης, βουβής και έρημης να περιμένει καρτερικά την απελευθέρωση και επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της.
 

 

Οι ευεργέτες
Το Μουσείο της Ανόρθωσης είναι το μοναδικό κυπριακής ομάδας, και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνα των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Άνοιξε τις πύλες του το 2010, ενώ τα έξοδα κατασκευής του ανέλαβαν προσωπικά ο πρώην πρόεδρος της ομάδας Αντώνης Δημητρίου με τον στενό του φίλο Τέντι Σάκι. Ο Ιρλανδός επιχειρηματίας «γνώρισε» την Ανόρθωση μέσω του κ. Δημητρίου το 2008 και από τότε συνδέθηκε με την ομάδα της Αμμοχώστου. Προσφέρθηκε να συνεισφέρει οικονομικά στην υλοποίηση της κατασκευής του Μουσείου, ενώ όποτε του επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του έρχεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει αγώνες της Ανόρθωσης.
 

Τουριστικός προορισμός
Χιλιάδες φίλοι της Ανόρθωσης, και όχι μόνο, έχουν σήμερα την ευκαιρία να δουν από κοντά το Μουσείο της ομάδας το οποίο οι διοικούντες προτίθενται να αξιοποιήσουν καλύτερα στο άμεσο μέλλον. Μέχρι τώρα λειτουργούσε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και όχι στα πρότυπα επισκεπτηρίου. Το «σπίτι» της Ανόρθωσης θα αποτελεί μέρος προσέλκυσης μαθητικών εκδρομών, ενώ σκοπός είναι το Μουσείο να καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός, αφού ο επισκέπτης μπορεί να μάθει πολλά για την ιστορία της Κύπρου και την κατεχόμενη Αμμοχώστο.
 

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας