Ο γυρολόγος "χοντρός" παικταράς συνεxίζει να ψάχνει την "Ιθάκη" του

Χοντρός, πότης, γυναικάς, τεμπέλης είναι μερικά από τα κακόφημα επίθετα που συνοδεύουν τον Ίσμαελ Γκονσάλβες. Σε μόλις έξι μήνες παρουσίας του στην Κύπρο το πρώτο μισό της περιόδου 2013-14, ο 24χρονος επιθετικός πρόλαβε να λατρευτεί και να μισηθεί από τους φίλους του ΑΠΟΕΛ.
 
Τεντ φαν Λέουβεν και Αντρέ Πάους πήραν τεράστιο ρίσκο τον Ιανουάριο του 2015 με την απόκτηση του Ίσμα, ο οποίος έμοιαζε με ωρολογιακή βόμβα. Σε διάστημα ενάμιση χρόνου, η Ανόρθωση ήταν ο έκτος σταθμός στην καριέρα του, ενώ στους επόμενους έξι μήνες πρόλαβε να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία και να επιστρέψει στο «Αντώνης Παπαδόπουλος».
 
 
Η ομάδα της Αμμοχώστου πλήρωσε κάτι λιγότερο από 50 χιλιάδες ευρώ για τον εξάμηνο δανεισμό του από τη Ρίο Άβε, ενώ το περασμένο καλοκαίρι εξάσκησε το δικαίωμα αγοράς των δικαιωμάτων του έναντι 200 χιλιάδων ευρώ, καθώς οι επιδόσεις του (14 γκολ σε 18 αγώνες) ήταν εντυπωσιακές. Πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής με την Πορτογαλική ομάδα, η Ανόρθωση πώλησε τον ποδοσφαιριστή στην Αλ Ετιφάκ Σαουδικής Αραβίας βάζοντας στο ταμείο της 350 χιλιάρικα.
 
Το «πείραμα» δεν πέτυχε για τον Γκονσάλβες που τρείς μήνες μετά έμεινε ελεύθερος και κτύπησε εκ νέου την πόρτα της «Κυρίας» η οποία του πρόσφερε συμβόλαιο 2,5 χρόνων ευελπιστώντας ότι ο 24χρονος επιθετικός αυτή τη φορά θα ρίξει «άγκυρα» στο «Αντώνης Παπαδόπουλος».
 
Από το παραλήρημα στο ξύλο
Με το που πάτησε το πόδι του στην Αυστρία το καλοκαίρι του 2013 όπου πραγματοποιείτο το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του ΑΠΟΕΛ, έκανε τους πάντες να παραμιλούν. Αν και είχε παραπανίσια κιλά, έτρεχε σαν άλογο με την μπάλα στα πόδια. Απίστευτη τεχνική κατάρτιση, ευθύβολο σουτ και ταχύτατος. Παρά το θετικότατο ξεκίνημα με γκολ στο παιχνίδι με την Μάριμπορ, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον Γκονσάλβες στον ΑΠΟΕΛ. Η μετέπειτα συνεργασία του με τον Γιώργο Δώνη ήταν κάκιστη και πολύ σύντομα άρχισε τα παραστρατήματα. Ενώ παρίστανε τον τραυματία και ήταν εκτός αποστολής, ξενυχτούσε παραμονές αγώνων της ομάδας παραβιάζοντας τους εσωτερικούς κανονισμούς.
 
 
Η σταγόνα που ξεχείλισε όμως το ποτήρι, έπεσε στη Γερμανία. Μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ο Γκονσάλβες θεάθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μαζί με τον συμπαίκτη του Έλντερ Καμπράλ. Κάπου εκεί τέθηκε οριστικά εκτός ομάδας. Η αποχώρηση του από τον ΑΠΟΕΛ ήταν μάλιστα επεισοδιακή, αφού λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα και τη Βέροια, δέχθηκε επίθεση από οπαδούς των «γαλαζοκιτρίνων» σε μία από τις συνηθισμένες εξορμήσεις του σε νυχτερινά κέντρα της Λευκωσίας.
 
«Ο ήρωας της Ευρώπης»
Χαραγμένο στην ιστορία της Ρίο Άβε θα μείνει το όνομα του Ίσμαελ Γκονσάλβες. Ο Αφρικανός με πορτογαλικό διαβατήριο επιθετικός ήταν ο σκόρερ του νικητήριου γκολ της ομάδας επί της Έλφσμποργκ με 1-0 στο 92’, χάρη στο οποίο η Ρίο Άβε προκρίθηκε για πρώτη φορά σε ομίλους Europa League. Η διεθνούς φήμης πορτογαλική εφημερίδα «Record», ανακοινώνοντας τον δανεισμό του ποδοσφαιριστή στην Ανόρθωση, έχει τίτλο: «Έφυγε ο ήρωας της Ευρώπης».
 
 
Από το 2012 μέχρι το καλοκαίρι του 2015 ο Γκονσάλβες ανήκε στη Ρίο Άβε, η οποία όμως τον παραχωρούσε δανεικό σχεδόν σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Η Ανόρθωση ήταν η τέταρτη ομάδα στην οποία παραχωρήθηκε δανεικός. Με νοσταλγία θυμούνται το όνομα του και στη Σεντ Μίρεν, αφού το Μάρτη του 2013 ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην κατάκτηση του 1ου Λιγκ Καπ στην ιστορία της ομάδας. Ο Γκονσάλβες σκόραρε ένα γκολ και έδωσε μια ασίστ στη νίκη με 3-2 επί της Χαρτς του Πάουλο Σέρτζιο, ο οποίος εντυπωσιασμένος από την απόδοση του τον έφερε ένα χρόνο αργότερα στον ΑΠΟΕΛ.
 
 
Γυρολόγος ετών 25
Γεννήθηκε το 1991 στη Γουινέα Μπισάου, ένα μικρό κρατίδιο της Δυτικής Αφρικής με πληθυσμό 400,000 κατοίκων, το οποίο δεν φημίζεται για την παραγωγή μεγάλων αθλητών. Αντίθετα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε το 2008, η χώρα είναι η χειρότερη για να ζήσει ένα παιδί. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η οικογένεια του μετακόμισε στην Πορτογαλία, όταν ο Ίσμαελ ήταν ακόμα τριών ετών.

 
Η «συγγένεια» της Γουινέα Μπισάου με την Πορτογαλία, ως αποικία της Ιβηρικής χώρας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του ως ποδοσφαιριστής. Σε ηλικία 14 ετών πήγε στις ακαδημίες της Μποαβίστα. Τρία χρόνια μετά τα «λαγωνικά» της Νις εκτίμησαν το ταλέντο του και τον απέκτησαν. Στη Γαλλική ομάδα έπαιξε για τέσσερα χρόνια. Για μια τριετία ήταν στην ομάδα Νέων, πριν κάνει 18 εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα το 2011, πετυχαίνοντας δύο γκολ.
 
Το 2012 επέστρεψε στην Πορτογαλία και στη Ρίο Άβε, με την οποία αγωνίστηκε έξι φορές στο πρωτάθλημα, χωρίς να σκοράρει. Το 2012 δόθηκε δανεικός στη Σεντ Μίρεν, όπου σε 16 αγώνες σημείωσε οκτώ γκολ. Ακολούθησε το οδοιπορικό σε ΑΠΟΕΛ και Βέροια (15 συμμετοχές-δύο γκολ), ενώ στο πρώτο κομμάτι της σεζόν 2014-15, προτού αρχίσει η περιπέτεια της Ανόρθωσης μέτρησε 12 συμμετοχές και ένα τέρμα στη Ρίο Άβε.
 

Η «ΑΣΤΑΤΗ» ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΙΣΜΑ
 
2008-2012
ΝΙΣ
 
2012/13
ΡΙΟ ΑΒΕ
ΣΕΝΤ ΜΙΡΕΝ
 
2013/14
ΑΠΟΕΛ
ΒΕΡΟΙΑ
 
2014/15
ΡΙΟ ΑΒΕ
ΑΝΟΡΘΩΣΗ
 
2015/16
ΑΛ ΕΤΙΦΑΚ
ΑΝΟΡΘΩΣΗ
 
2016/17
ΑΝΟΡΘΩΣΗ 
ΧΑΡΤΣ