Παλεύει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της Ομόνοιας ο Νταρμπισάιαρ

Ένα από τα ξεχωριστά επιτεύγματα κάθε ποδοσφαιρικής χρονιάς είναι η ανάδειξη του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος. Γερή υποψηφιότητα για να κερδίσει το φετινό «χρυσό παπούτσι» θέτει ο Ματ Νταρμπισάιαρ ο οποίος μέχρις στιγμής (18 αγωνιστικές) πέτυχε 16 τέρματα.

Τον Άγγλο επιθετικό ακολουθούν οι Φώτης Παπουλής (12), Πιέρος Σωτηρίου (12) και Νίκα Κατσαράβα (11).

Ο στάικερ των πρασίνων εφόσον συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό και στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος, τότε συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να μπορέσει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της Ομόνοιας στον πίνακα των σκόρερ.

Θυμίζουμε ότι στην περσινή σεζόν με 19 τέρματα την πρώτη θέση πήραν τρεις ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τους Φερνάντο Καβενάγκι (ΑΠΟΕΛ), Αντρέ Άλβες (ΑΕΚ) και Ντίμιταρ Μακρίεφ (Νέα Σαλαμίνα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανάδειξη του Αργεντινού επιθετικού, ο ΑΠΟΕΛ ανέδειξε πρώτο σκόρερ για για έβδομη φορά στην ιστορία του και πρώτη φορά μετά την περίοδο 2006-07, όταν το «χρυσό παπούτσι» πήρε ο Εστεμπάν Σολάρι. Για την ΑΕΚ ήταν η πρώτη φορά, ενώ για την Νέα Σαλαμίνα η τρίτη στην ιστορία της.

Η Ομόνοια διατηρεί την πρωτιά στον σχετικό κατάλογο καθώς ανέδειξε21 φορές τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Οι πράσινοι κατέχουν και το μεγαλύτερο σερί, μιας και από το 1973 μέχρι το 1982 διέθεταν στο ρόστερ τους τον παίκτη με τα περισσότερα γκολ. Με εξαίρεση δύο χρονιές (1974-75, 1977-78) κατά τις οποίες το «χρυσό παπούτσι» πήραν οι Αντρέας Σάββα και Ανδρέας Καννάρης αντίστοιχα, στις υπόλοιπες το απέκτησε ο Σωτήρης Καϊάφας.

 

Απολλωνίστας ο πρώτος
Στη δεύτερη θέση είναι ο Απόλλωνας, ο οποίος ανέδειξε εννέα φορές τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Μάλιστα, ήταν η ομάδα που είχε στο ρόστερ της τον Πανίκο Κρυστάλλη, ο οποίος με 26 τέρματα ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα της σεζόν 1960-61, το πρώτο μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Ο Απόλλωνας ανέδειξε και την προπερασμένη περίοδο πρώτο σκόρερ, με τον Γκαστόν Σανγκόι να πετυχαίνει 18 γκολ, όσα και οι Χορχέ Μοντέϊρο (ΑΕΛ) και Μάρκο Ταγκμπατζουμί (Ερμής).

 

Ο πιο παραγωγικός
Το ρεκόρ περισσότερων τερμάτων κατέχει ο Σωτήρης Καϊάφας, ο οποίος την περίοδο 1976-77 πέτυχε 44 τέρματα και πέραν από τον πρώτο σκόρερ του κυπριακού πρωταθλήματος, κατέκτησε και το «Χρυσό Παπούτσι» από την UEFA.

Με δύο ομάδες
Ο Σωτήρης Καϊάφας είναι ο παίκτης που αναδείχθηκε περισσότερες φορές πρώτος σκόρερ, καθώς το έπραξε σε οκτώ ποδοσφαιριστές περιόδους. Ακολουθούν οι Ράινερ Ράουφμαν και Ούκας Σόσιν, που πέτυχαν τέσσερις φορές το στόχο. Οι δύο πρώτοι το πέτυχαν μόνο με μία ομάδα (Ομόνοια), ενώ ο Πολωνός με δύο (Απόλλων, Ανόρθωση). Ο Σόσιν μαζί με τον Σίνισα Γκόγκιτς (ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση) είναι οι μοναδικοί που αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ με δύο διαφορετικές ομάδες.

 

Oι πρώτοι σκόρερ ανά ομάδα:

 


Οι πρώτοι σκόρερ ανά σεζόν: