Οι «χρυσές» στιγμές του κυπριακού αθλητισμού το 2016

Το 2016 δεν φεύγει χωρίς αθλητικές επιτυχίες σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα. Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών του Ρίο έδωσε την ευκαιρία για διάκριση σε αρκετούς αθλητές.

Έξι αθλητές συμμετείχαν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, ενώ θετική ήταν και η εκπροσώπηση της Κύπρου στους Παραολυμπιακούς αφού με δύο αθλητές στην αποστολή μετρήσαμε μία 4η και μία 6η θέση.

Σε ομαδικό επίπεδο ξεχωρίζει η ευρωπαϊκή πορεία του ΑΠΟΕΛ που έφθασε μέχρι τους «32» του Γιουρόαπα Λιγκ. Ιδιαίτερη σημασία – ανεξαρτήτως του αποτελέσματος – έχει η συμμετοχή κυπριακής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ της πετόσφαιρας.

Μίλαν Τραΐκοβιτς
Έγινε ο πρώτος αθλητής που εκπροσωπώντας την Κύπρο προκρίθηκε σε Ολυμπιακό τελικό σε αγώνισμα δρόμου. Στον ημιτελικό πέτυχε παγκύπριο ρεκόρ 13.31, ενώ στον τελικό (17/08) με 13.41 τερμάτισε 7ος. Η θέση αυτή – την οποία κατέλαβε και ο Κυριάκος Ιωάννου – είναι το καλύτερο πλασάρισμα αθλητή από την Κύπρο στο στίβο των Ολυμπιακών.
 

Απόστολος Παρέλλης
Τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του έζησε στο Ρίο ο Κύπριος δισκοβόλος. Με βολή 63.35μ. προκρίθηκε στον τελικό (13/08) της δισκοβολίας. Εκεί ο Παρέλλης κατάφερε να μπει στην 8άδα και να κατακτήσει την 8η θέση, που αποτελεί το ψηλότερο πλασάρισμα αθλητή που εκπροσωπούσε την Κύπρο σε αγώνισμα του στίβου. Για την ιστορία, οι βολές του Απόστολου στον τελικό ήταν: 61.00μ., 60.82μ., 63.72μ., άκυρη, 63.49μ. και 62.37μ.
 

Παύλος Κοντίδης
Ο αργυρός Ολυμπιονίκης του 2012 στο Λονδίνο, πάλεψε για να βρεθεί στο βάθρο και στο Ρίο. Τελικά πήρε την 7η θέση στον κόσμο στα Laser της ιστιοπλοΐας, τερματίζοντας στην 6η θέση στην τελευταία κούρσα (16/08). Ο Παύλος Κοντίδης στις δέκα του κούρσες τερμάτισε κατά σειρά 7ος, 31ος, 1ος, 14ος, 25ος, 6ος, 8ος, 14ος, 9ος και 8ος και στη medal race 6ος.
Ο Κύπριος ιστιοπλόος είχε άλλες δύο μεγάλες επιτυχίες εντός του 2016.Τον Οκτώβριο κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στο Τσινγκντάο της Κίνας, ενώ τον Δεκέμβριο πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μελβούρνης.
 

Κυριάκος Ιωάννου-Δημήτρης Χονδροκούκης
Ξημερώματα της 15ης Αυγούστου οι Κυριάκος Ιωάννου και Δημήτρης Χονδροκούκης έγραψαν ιστορία, καθώς αμφότεροι προκρίθηκαν στον τελικό του ύψους. Δύο ημέρες αργότερα (17/08) ο Κυριάκος Ιωάννου στην τελευταία του Ολυμπιάδα – όπως ανακοίνωσε – βρέθηκε στην έβδομη θέση. Ο Χονδροκούκης τερμάτισε στην, επίσης, τιμητική 12η θέση.
 

Μάριος Γεωργίου
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο για την Κύπρο ήρθε από τον Μάριο Γεωργίου. Στις 06/08 με σύνολο 85.289 στον προκριματικό πέρασε στον τελικό του σύνθετου ατομικού στην ενόργανη γυμναστική. Ο 19χρονος ήταν ο νεαρότερος από τους 24 φιναλίστ. Δυστυχώς, ο Μάριος τραυματίστηκε στο δεξί πόδι στην προπόνηση πριν τον τελικό (10/08) σε μία κακή προσγείωση σε έξοδο στο μονόζυγο. Δεν σκέφτηκε καν να μην αγωνιστεί, όμως αποχώρησε με πόνους χωρίς να ολοκληρώσει την προσπάθειά του.
 

Αντώνης Αρέστη
Μεγάλη επιτυχία για τον Αρέστη στους παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, μιας και πήρε στην 6η θέση στο τελικό των 400μ. κατηγορίας Τ47 (18/09). Στον τελικό τερμάτισε την 7η θέση, όμως μετά τον αποκλεισμού αθλητή που βρισκόταν μία θέση πάνω από αυτόν, κατέκτησε την 6η θέση. Ο χρόνος 50.07 ήταν η καλύτερη επίδοση του επίδοση του Αντώνη Αρέστη το 2016.
 

Καρολίνα Πελεντρίτου
Στην 4η θέση με χρόνο 1:17.22 τερμάτισε στον τελικό 100μ Πρόσθιο (12/09) η Καρολίνα Πελεντρίτου στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρια Παραολυμπιονίκης αγωνίστηκε στην κατηγορία SB13 (90% απώλεια όρασης) και όχι στην κατηγορία της SB12 (95% απώλεια όρασης)  μιας και δεν δήλωσε καμία άλλη αθλήτρια το όριο πρόκρισης.
 

ΑΠΟΕΛ: Πρόκριση στους «32»
Για τέταρτη συνεχόμενη φορά και έκτη συνολικά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ συμμετείχε σε ευρωπαϊκό Όμιλο. Οι γαλαζοκίτρινοι ξεκίνησαν από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και κατέληξαν στον δεύτερο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Με αντιπάλους Ολυμπιακό, Γιανγκ Μπόις και Αστάνα, ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε πρώτη και έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που θα αγωνιστεί στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.
 

Στο Τσάμπιονς Λιγκ η Ομόνοια
Η Ομόνοια αποτελεί τη μεγάλη δύναμη της κυπριακής πετόσφαιρας τα τελευταία χρόνια. Το 2016 πανηγύρισε πρωτάθλημα, κύπελλο και Σούπερ Καπ. Τον Νοέμβριο ευτύχησε να γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα που πήρε μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ του αθλήματος. Οι πράσινοι έχασαν από την Αch Volleyball Lujbljana και τους δύο αγώνες με το ίδιο σκορ (3-0 σετ).
 

Εθνική Νέων-Εθνική Παίδων
Μεγάλες στιγμές έζησαν οι μικρές εθνικές ομάδες. Η Εθνική Νέων U19 κατάφερε μετά από τρία χρόνια να προκριθεί στον elite round. Ιδιαίτερη μνεία από τους αγώνες της προκριματικής φάσης πρέπει να γίνει στο διπλό επί της Τουρκίας που έβαλε τις βάσεις για πρόκριση. Οι αντίπαλοί της στο elite round θα είναι η Γερμανία, η Σλοβακία και η Σερβία και οι αγώνες θα γίνουν στην Γερμανία στις 23,25 και 28 Μαρτίου.
Στον Elite Round πέρασε και η Εθνική Παίδων U17 ως πρώτη στον Όμιλο με τρεις νίκες σε βάρος των Λευκορωσία, Βέλγιο και Γιβραλτάρ. Στην επόμενη φάση κληρώθηκε με τη Σλοβακία, την Ιρλανδία και τα Νησιά Φαρόε. Οι αγώνες θα γίνουν στην Κύπρο στις 15, 17 και 20 Μαρτίου 2017.