Όταν ο ΑΠΟΕΛ έριξε τα «τσιμέντα» για επιθετικούς

Σε αναζήτηση επιθετικού βρίσκεται ο ΑΠΟΕΛ ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. 

Τα τελευταία χρόνια οι πρωταθλητές ψωνίζουν από το πάνω ράφι τον εκλεκτό για την γραμμή κρούσης. Από το 2010 και έπειτα δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση της επιθετικής γραμμής. Συνολικά αποκτήθηκαν έντεκα ποδοσφαιριστές. Οι πλείστες μεταγραφές αποδείχθηκαν ποιοτικές και βοήθησαν σημαντικά τον ΑΠΟΕΛ στην υλοποίηση των στόχων του. 

Εξαίρεση αποτελούν οι Μάριο Μπούντιμιρ (αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2012 ως αντικαταστάτης του Αϊλτον Αλμέιδα και γι’ αυτό τον Ιανουάριο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς διόρθωσε το λάθος του φέρνοντας στον «Αρχάγγελο» τον Ντουντού Μπιτόν) και Ίσμα Γκονσάλβες. Ο Πορτογάλος πλήρωσε τα «παραστρατήματα» του και έφυγε κακήν κακώς. Αρνητικό πρόσημο παίρνουν οι δύο (Λεάλ, Πιατκόφσκι) από τις τρεις προσθήκες που έγιναν τον καλοκαίρι του 2015.  

ΣΕΖΟΝ 2010-11


ΑΙΛΤΟΝ ΑΛΜΕΙΔΑ
Χώρα: Βραζιλία
Ηλικία: 27
Γκολ: 11

700 χιλιάδες ευρώ πλήρωσε ο ΑΠΟΕΛ στην Κοπεγχάγη για να ντύσει στα γαλαζοκίτρινα τον Αΐλτον Αλμέιδα. Τα 11 γκολ που πέτυχε ο Βραζιλιάνος επιθετικός στο πρωτάθλημα κατά τη διετή παρουσία του στην Κύπρο δεν αντικατοπτρίζουν την προσφορά του, καθώς ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της επικής πορείας του ΑΠΟΕΛ μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. 

ΣΕΖΟΝ 2012-13

ΜΑΡΙΟ ΜΠΟΥΝΤΙΜΙΡ
Χώρα: Κροατία 
Ηλικία: 26
Γκολ: 4

Μεταγραφική «βόμβα» περίμεναν το καλοκαίρι του 2012 οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ για τον αντικαταστάτη του Αΐλτον Αλμέιδα, εντούτοις ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε τον Μάριο Μπούντιμιρ. Ο Κροάτης επιθετικός δεν δικαίωσε τον Σέρβο προπονητή και τον Ιανουάριο οι «γαλαζοκίτρινοι» έτρεχαν να βρουν λύση στο σκοράρισμα. Τέσσερα γκολ σε δύο χρόνια πέτυχε ο Μπούντιμιρ στον ΑΠΟΕΛ. 


ΝΤΟΥΝΤΟΥ ΜΠΙΤΟΝ
Χώρα: Ισραήλ
Ηλικία: 25
Γκολ: 6

Στο πρόσωπο του Ντουντού Μπιτόν ο ΑΠΟΕΛ βρήκε τον ποδοσφαιριστή που έχει το εύκολο το γκολ. Η ικανότητα του Ισραηλινού φορ να σκοράρει έδωσε σημαντικές λύσεις στον επιθετικό τομέα και η εξάμηνη παρουσία του στον «Αρχάγγελο» έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. 


ΣΕΖΟΝ 2013-14


ΚΙΛΙΑΝ ΣΕΡΙΝΤΑΝ
Χώρα: Ιρλανδία
Ηλικία: 25
Γκολ: 8


ΙΣΜΑ ΓΚΟΝΣΑΛΒΕΣ
Χώρα: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 
Ηλικία: 22
Γκολ: 3

Τους Κίλιαν Σέρινταν και Ίσμα Γκονσάλβες επέλεξε ο Πάουλο Σέρτζιο για την επιθετική γραμμή του ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2013. Ο Ιρλανδός δεν ήταν ποτέ μηχανή παραγωγής τερμάτων, ωστόσο πήρε μπρος προς το τέλος της σεζόν πετυχαίνοντας σημαντικά τέρματα. Πέντε γκολ την περίοδο 2013-14 και τρία την επόμενη σεζόν ήταν ο απολογισμός του πανύψηλου φορ στον ΑΠΟΕΛ.  Ο Γκονσάλβες αν και ξεκίνησε φουριόζος τέθηκε εκτός ομάδας από νωρίς λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. 


ΣΕΖΑΡ ΣΑΝΤΙΝ
Χώρα: Βραζιλία
Ηλικία: 33
Γκολ: 6

Η δυστοκία στο σκοράρισμα στο πρώτο εξάμηνο της περιόδου 2013-14 ανάγκασε τον ΑΠΟΕΛ να βγει ξανά στο παζάρι για ενίσχυση της γραμμής κρούσης. Τα βλέμματα στράφηκαν στην Κοπεγχάγη για χάρη του Σέζαρ Σαντίν, ο οποίος πήρε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για το εξάμηνο παρουσίας του στην Κύπρο, όμως τα έξι γκολ που σημείωσε έδωσαν ώθηση στους «γαλαζοκίτρινους» για να πανηγυρίσουν δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. 

ΣΕΖΟΝ 2014-15

ΡΑΦΙΚ ΤΖΙΜΠΟΥΡ
Χώρα: Αλγερία 
Ηλικία: 31
Γκολ: 14

Η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη ήταν αποφασισμένη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μεταγραφή επιθετικού. Ύστερα από αρκετές διαβουλεύσεις ο ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε την απόκτηση του Ράφικ Τζιμπούρ, με τον Αλγερινό να «φουσκώνει» το τραπεζικό του λογαριασμό με 600 χιλιάδες ευρώ. 14 τέρματα σημείωσε ο «τρομοκράτης» στον ένα χρόνο παραμονής του στην Κύπρο. Η σούμα βγάζει απολογισμό 42 χιλιάδων ευρώ για κάθε τέρμα. Όχι και άσχημα…

ΣΕΖΟΝ 2015-16

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΚΑΒΕΝΑΓΚΙ
Χώρα: Αργεντινή
Ηλικία: 31 
Γκολ: 19

Οι Λεάλ και Πιατκόφσκι έδειξαν από νωρίς το καλοκαίρι του 2015 ότι δεν μπορούσαν να τραβήξουν το κουπί στο σκοράρισμα και ο Πρόδρομος Πετρίδης πήρε την κατάσταση στα χέρια του εξαπολύοντας τη «βόμβα» που ακούει στο όνομα Φερνάντο Καβενάγκι. Με το αζημίωτο βέβαια. Ο Αργεντινός φορ που σκόραρε με κάθε τρόπο στα κυπριακά γήπεδα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (μαζί με τους Μακρίεφ και Άλβες) αν και έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός δράσης λόγω τραυματισμού, εισέπραξε 600 χιλιάδες ευρώ. 
 
Τελευταίο μεταγαρφικό κτύπημα του ΑΠΟΕΛ για την επιθετική ήταν ο Ιγκόρ ντε Καμάργκο.