Το Hall of Fame του κυπριακού ποδοσφαίρου

Ο Φερνάντο Καβενάγκι ήταν ο τελευταίος από το διάσημους ανά το παγκόσμιο ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε κυπριακή ομάδα. 
 
 
Στο παρελθόν φόρεσαν φανέλα κυπριακής ομάδας αστέρες τεράστιας εμβέλειας, μερικοί εκ των οποίων ήταν στο hall of fame του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. 
 
 
Προσοχή, δεν αναφερόμαστε στους κορυφαίους σε απόδοση ξένους που αγωνίστηκαν στην Κύπρο, αλλά σε αυτούς που ήρθαν στο νησί μας με το καλύτερο βιογραφικό. Ξεχωριστή περίπτωση κρίνεται ο Τιμούρ Κετσπάγια η σπουδαία καριέρα του οποίου ως ποδοσφαιριστή είχε αφετηρία την Κύπρο.  
 
ΦΕΡΕΝΤΣ ΠΟΥΣΚΑΣ
ΟΜΑΔΑ: ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ
Ο ποδοσφαιριστής - φαινόμενο Φέρεντς Πούσκας (1927-2006) έγραψε χρυσές σελίδες με την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας και έγινε θρύλος στη Ρεάλ Μαδρίτης κατακτώντας έξι πρωταθλήματα, με απολογισμό 154 τέρματα σε 179 παιχνίδια. Εάν δεν υπήρχαν τα δημοσιεύματα, οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το ιστορικό γεγονός, η αναφορά πως ο Φέρεντς Πούσκας αγωνίστηκε με τη φανέλα του Πεζοπορικού ίσως να θεωρείτο σήμερα ψέμα. Κι όμως, ο περίφημος Ούγγρος ποδοσφαιριστής επισκέφθηκε την Κύπρο τον Ιούνιο του 1957, ενισχύοντας τον ΠΟΛ σε έξι φιλικούς αγώνες.
 
ΟΛΕΓΚ ΜΠΛΑΧΙΝ
ΟΜΑΔΑ: ΑΡΗΣ
Ηγέτης της Διναμό Κιέβου την οποία οδήγησε στην κατάκτηση δύο κυπέλλων ΟΥΕΦΑ (1975, 1986) έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής το 1975. Ήταν από τους πρώτους Σοβιετικούς ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο εξωτερικό (στην αυστριακή Φόρβερτς)  και έκλεισε την τεράστια ποδοσφαιρική του  καριέρα στον Άρη Λεμεσού, όπου ήρθε το καλοκαίρι του 1989. Στον ένα χρόνο παραμονής του στην Κύπρο μέτρησε 22 εμφανίσεις και πέτυχε πέντε γκολ.
 
ΜΑΡΙΟ ΖΑΡΝΤΕΛ
ΟΜΑΔΑ: ΑΝΟΡΘΩΣΗ
Ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Ευρώπης με δύο διαφορετικούς συλλόγους. Το 1999 με την Πόρτο και το 2002 με την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Τον Ιανουάριο του 2007 πήρε μεταγραφή στην Ανόρθωση, όμως τα περιττά κιλά και η κακή ζωή που έκανε προτού έρθει στην Κύπρο, τον έκαναν να μοιάζει περισσότερο με παλαίμαχο ποδοσφαιριστή παρά επαγγελματία αθλητή. 
 
ΣΑΒΙΟ ΜΠΟΡΤΟΛΙΝΙ
ΟΜΑΔΑ: ΑΝΟΡΘΩΣΗ
Λίγοι ποδοσφαιριστές στην ιστορία μπορούν να υπερηφανεύονται ότι κατέκτησαν τρία κύπελλα πρωταθλητριών. Βασικός και αναντικατάστατος στη Ρεάλ Μαδρίτης την τετραετία 2008-2012, ενώ φόρεσε 44 φορές τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. Αγωνίστηκε ένα χρόνο στην Ανόρθωση και ήταν από τους πρωταγωνιστές του θριάμβου της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League το καλοκαίρι του 2008.
 
ΤΕΡΙ ΜΑΚΤΕΡΜΟΝΤ
ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟΕΛ
Ο Τέρι ΜακΝτέρμοτ πρωταγωνίστησε για τρεις δεκαετίες στα αγγλικά γήπεδα, συνδέοντας το όνομά του με τη Λίβερπουλ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για οκτώ χρόνια και κατέγραψε 328 εμφανίσεις και 80 τέρματα. Κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, τρία Λιγκ Καπ, τέσσερα Τσάριτι Σιλντ, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης. Τις τελευταίες δύο σεζόν της καριέρας του, ο 25 φορές διεθνής με την Εθνική Αγγλίας, τις πέρασε στον ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζοντας μάλιστα το πρωτάθλημα της περιόδου 1985-86. 


ΤΖΟΝ ΑΡΝΕ ΡΙΙΣΕ
ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟΕΛ

Από τα κορυφαία αριστερά μπακ της Ευρώπης την προηγούμενη δεκαετία. Η καριέρα του Νορβηγού με το «φαρμακερό» αριστερό πόδι ήταν γεμάτη παραστάσεις σε Μονακό, Ρόμα, Φούλαμ και φυσικά Λίβερπουλ, με την οποία πανηγύρισε το Champions League στον συναρπαστικό τελικό με τη Μίλαν το 2005. Στα τελειώματα της καριέρας του ο Ρίισε πανηγύρισε το νταμπλ με τον ΑΠΟΕΛ μετρώντας 25 συμμετοχές και τέσσερα γκολ.
 
ΙΑΝ ΜΟΥΡΣ
ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟΕΛ

Από τους κορυφαίους ξένους που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στα κυπριακά γήπεδα. Ο πανύψηλος Άγγλος επιθετικός με την λαμπρή καριέρα στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ φορώντας τις φανέλες των Στόουκ, Μπόλτον και Τότεναμ κόσμησε με την παρουσία του τα κυπριακά γήπεδα την πενταετία 1983-88, σκοράροντας 66 γκολ σε 154 αγώνες πανηγυρίζοντας ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο.  
 
ΛΟΜΑΝΑ ΛΟΥΑ ΛΟΥΑ
ΟΜΑΔΑ: ΟΜΟΝΟΙΑ


Από το 2000 μέχρι το 2007 διέπρεπε στην Πρέμιερ Λιγκ σε Νιούκαστλ και Πόρτσμουθ. Η ταχύτητα και η τεχνική του κατάρτιση τον ανέδειξαν ως έναν από τους καλύτερους αφρικανούς επιθετικούς της εποχής. Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό Πειραιώς δημιούργησε αίσθηση, πόσο μάλλον στην Ομόνοια το καλοκαίρι του 2010. Οκτώ γκολ σε 19 παιχνίδια ήταν ο απολογισμός του Λούα Λούα στην Κύπρο.
 
ΤΡΑ’Ι’ΑΝΟΣ ΔΕΛΛΑΣ
ΟΜΑΔΑ: ΑΝΟΡΘΩΣΗ
Ο «κολοσσός» της Ρώμης. Άφησε την σφραγίδα του στη Ρώμα την τριετία 2002-2005 και βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των μεγάλων ιταλικών ομάδων καθώς ψηφίστηκε επανειλημμένα μεταξύ των κορυφαίων αμυντικών του Καμπιονάτο. Αποτέλεσε ηγετική μορφή της Εθνικής Ελλάδος στην πορεία κατάκτησης του Euro το 2004. Το πέρασμα του από την Ανόρθωση για ενάμιση χρόνο συνοδεύτηκε με την πρώτη πρόκριση κυπριακής ομάδας στους ομίλους του Champions League.
 
ΖΕ ΕΛΙΑΣ
ΟΜΑΔΑ: ΟΜΟΝΟΙΑ
Ήταν ένα από τα μεγάλα ταλέντα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου καθώς στα 17 του ήταν βασικός με την Κορίνθιανς. Αγωνίστηκε στις Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ίντερ και  Μπολόνια, αλλά λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που αναμενόταν. Οι 22 εμφανίσεις του στην Εθνική Βραζιλίας μαρτυρούν την ποδοσφαιρική ποιότητα του Ζε Ελίας, ο οποίος είχε πετυχημένο πέρασμα από τον Ολυμπιακό Πειραιώς για μια τριετία. Στην Ομόνοια έκατσε μόλις μια σεζόν χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του. 

 

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΚΑΒΕΝΑΓΚΙ
ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟΕΛ  

Το όνομά του συνδέθηκε με την Ρίβερ Πλέιτ, της οποίας διετέλεσε για χρόνια βασικός επιθετικός και αρχηγός. Από τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου της Αργεντινής ο Φερνάντο Καβενάγκι πήρε την απόφαση να περάσει για τρίτη φορά τον Ατλαντικό (προηγήθηκαν οι μεταγραφές σε Μπορντό το 2007 και Βιγιαρεάλ το 2012) για χάρη του ΑΠΟΕΛ. Ο Αργεντινός αποδείχθηκε μηχανή του γκολ στους εφτά μήνες παρουσίας του στους γαλαζοκίτρινους, καθώς με 19 τέρματα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (μαζί με τους Αντρέ Άλβες και Ντίμιταρ Μακρίεφ) αν και τέθηκε από νωρίς εκτός δράσης λόγω τραυματισμού.

 

ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΚΙΚΛΑΝΤΖΕ
ΟΜΑΔΑ: ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Την πενταετία 1995-2000 μάγεψε την Ευρώπη αγωνιζόμενος σε Μάντσεστερ Σίτι και Άγιαξ. Προ ημερών ο Πεπ Γκουαρδιόλα, κατά την παρουσίασή του από τη διοίκηση της Σίτι στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, χαρακτήρισε τον Γεωργιανό μέσο ως το είδωλο του, ενώ αποκάλυψε ότι ο Ριβάλντο μιλούσε καθημερινά γι’ αυτόν στις προπονήσεις της Μπαρσελόνα. Η παρουσία του στην Ανόρθωση την περίοδο 2004-05 κόσμησε τα κυπριακά γήπεδα.  

 

ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΠΙΝΙΓΙΑ

ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

Γυρολόγος εκ φύσεως ο Χιλιανός Μαουρίτσιο Πινίγια πέρασε κι από την Κύπρο. Ο σπουδαίος φορ ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό Απόλλωνά καταγράφοντας πέντε συμμετοχές και δύο τέρματα. Βλέποντας κανείς το βιογραφικό του θα παρατηρήσει πως είναι άνθρωπος που του αρέσουν οι αλλαγές αφού δεν έμεινε σε κάποιο σύλλογο για πάνω από μια σεζόν. Δεν παύει όμως να είναι ένας παίκτης με πολλά χαρίσματα. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες σήκωσε το Κοπα Αμέρικα για δεύτερη φορά αφού "κατατρόπωσε" τον Μέσι και την παρέα του