POLL: Είναι ο Μαντούκα ο κορυφαίος ξένος στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ;

Ο Γκουστάβο Μαντούκα αποχωρεί οριστικά από την Κύπρο και αναπόφευκτα στη μνήμη όλων επανέρχονται οι μεγάλες στιγμές του Βραζιλιάνου. Ένας… κιθαρίστας πάστορας που «μεγάλωσε» τον ΑΠΟΕΛ και το κυπριακό ποδόσφαιρο, ενώ ο ίδιος ευτύχησε να ζήσει με τη «γαλαζοκίτρινη» φανέλα τα καλύτερα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Ο Μαντούκα αποχαιρέτησε το βράδυ της Πέμπτης (22/12) τους φίλους του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι τον αποθέωσαν. Ο Βραζιλιάνος αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι ποδοσφαιριστές στον «Αρχάγγελο» και τ’ όνομά του χαράχτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που τον αναδεικνύουν ως τον κορυφαίο ξένο ποδοσφαιριστή που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Sports ξεχώρισε τους καλύτερους και πολυτιμότερους σε προσφορά λεγεωνάριους ποδοσφαιριστές που ντύθηκαν στα «γαλαζοκίτρινα» και δίνει βήμα στους φίλους του ΑΠΟΕΛ (και όχι μόνον) για ν’ αναδείξουν τον κορυφαίο.

Προσοχή, στο poll που ακολουθεί στο τέλος του ρεπορτάζ εξετάζουμε ποιος ποδοσφαιριστής πρόσφερε τα περισσότερα σε βάθος χρόνου στον ΑΠΟΕΛ και όχι την ποδοσφαιρική τους καριέρα.

Γι’ αυτό και παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας- όπως ο πρώτος σκόρερ της Ευρώπης το 1998 Νίκος Μαχλάς, ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος το 2004 Μιχάλης Καψής, ο κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ Τζον Άρνε Ρίισε ή εκ των κορυφαίων επιθετικών στην ιστορία της Ρίβερ Πλέιτ Φερνάντο Καβενάγκι- απουσιάζουν ως επιλογές από το γκάλοπ. 
 

Τέρι Μακντέρμοτ
Ένας ποδοσφαιριστής που σύνδεσε το όνομά του με την Λίβερπουλ. Έχοντας στο παρελθόν κατακτήσει έξι πρωταθλήματα, τρία Λιγκ Καπ, τέσσερα Τσάριτι Σιλντ, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης ήρθε στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ το 1985. Συνέβαλε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και έπειτα του Σούπερ Καπ. Έπαιξε για άλλη μία χρονιά στους γαλαζοκίτρινους και έπειτα κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
 
Ιάν Μουρς
Μετά τις Στόουκ, Τότεναμ, Λέιτον Όριελ, Μπόλτον και Μπάρνσκι ο Μακ Ντέρμοντ βρέθηκε στο νησί μας για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 1983. Έμεινε στους γαλαζοκίτρινους για πέντε χρόνια κατακτώντας το κύπελλο της σεζόν 1983-84 – σκόραρε μάλιστα στον τελικό – και το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου.
 
Ρικάρντο Φερναντές

Ήρθε στον ΑΠΟΕΛ το 2005 έχοντας σε περίοπτη θέση στο παλμαρές του τη συμμετοχή του στο ρόστερ της Πόρτο του Μουρίνιο που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2004. Μόνιμος εκτελεστής των στημένων φάσεων και ένα εντυπωσιακό δεκάρι που κέρδισε σύντομα την αγάπη των οπαδών. Αποχώρησε από τον ΑΠΟΕΛ τον Ιανουάριο του 2008.
 
Αΐλτον Αλμέιδα
Το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον ΑΠΟΕΛ. Ο Βραζιλιάνος «μάγεψε» με την πρώτη τους φίλους της ομάδας. Κυρίως στην Ευρώπη ήταν θεαματικός συνεισφέροντας τα μέγιστα στην εκπληκτική πορεία μέχρι τους «8» τη σεζόν 2011-12. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο ΑΠΟΕΛ τον πώλησε στην ρωσική Τέρεκ Γκρόνζι έναντι 2.2 εκατ. ευρώ.
 
Νούνο Μοράις
Η αρχή της θητείας του στον ΑΠΟΕΛ (καλοκαίρι 2007) δεν ήταν η ιδανική. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί και βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου. Τελικά έγινε πρωταγωνιστής της ομάδας και εξακολουθεί να βρίσκεται στις επάλξεις. Ο Πορτογάλος είναι πλέον ο μακροβιότερος ξένος στην ιστορία των γαλαζοκιτρίνων ενώ είναι ο πρώτος σε ευρωπαϊκές συμμετοχές με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ.
 
Σίνισα Γκόγκιτς
Φόρεσε την γαλαζοκίτρινη φανέλα το 1989 και στην πρώτη του χρονιά στέφθηκε πρωταθλητής παίρνοντας παράλληλα και το χρυσό παπούτσι του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος (19 γκολ). Αποχώρησε το 1993 για την Ανόρθωση, ενώ επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2000 για να παραμείνει άλλα δύο χρόνια.
 
Τόζα Σάμπουριτς
 Υπηρέτησε σε δύο διαφορετικές περιόδους (1989-93, 1995-96), ως ποδοσφαιριστής τον ΑΠΟΕΛ. Κέρδισε τρία πρωταθλήματα (1990, 1992, 1996), δύο κύπελλα (1993, 1996) και ένα Σούπερ Καπ (1992).
 

Διονύσης Χιώτης
Highlight είναι αναμφισβήτητα η απόκρουση των πέναλτι (Λακαζέτ, Μπάστος) στη φάση των «16» με την Λυών που έστειλαν τον ΑΠΟΕΛ στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2011-12. Στους γαλαζοκίτρινους αγωνίστηκε για εφτά χρόνια από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι το καλοκαίρι του 2015.