Το στολίδι του Απόλλωνα κτισμένο στα πρότυπα του «Μιλανέλο» (pics)

Μια βόλτα στο προπονητικό κέντρο, «Απόλλων-Columbia» στο Κολόσσι φτάνει για να διαπιστώσει κανείς ότι οι «γαλάζιοι» της Λεμεσού διαθέτουν μακράν τον πιο σύγχρονο αθλητικό χώρο προπόνησης στην Κύπρο. Η ιδέα του τότε προέδρου Γιώργου Παυλίδη άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 2007, οπόταν μπήκαν τα θεμέλια για την ανέγερση του προπονητικού κέντρου. Οι εργασίες κορυφώθηκαν το 2008 και χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για την αποπεράτωση του έργου, καθώς η περιοχή λίγο έξω από το Κολόσσι ήταν εξαιρετικά δύσβατη. Στις 15 Ιανουαρίου 2010 ο Γερμανός τεχνικός, Τόμας Φον Χέιζεν, προπόνησε για πρώτη φορά τους ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα στις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις της ομάδας, ενώ περίπου πέντε μήνες μετά, στις 22 Ιουλίου, τελέστηκαν τα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου, «Απόλλων-Columbia» από τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Νίκο Καρτακούλη. 
 
 

Κόστισε 1,7 εκατ. ευρώ 
Αν και ποτέ δεν λέχθηκε από επίσημα χείλη το ακριβές ποσό που κόστισαν οι εγκαταστάσεις στο Κολόσσι, υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν 1,7 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των εξόδων κάλυψε η εταιρεία Columbia, η οποία υπήρξε, επί σειρά ετών, βασικός χορηγός της λεμεσιανής ομάδας (περίπου 700 χιλιάδες ευρώ) και γι’ αυτό η διοίκηση του Απόλλωνα, τιμής ένεκεν, ονόμασε το προπονητικό κέντρο της ομάδας, «Απόλλων-Columbia». Στην τελετή εγκαινίων τιμήθηκε μάλιστα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Heinrich Schoeller για την πολυετή προσφορά του στον Απόλλωνα αλλά και τη συνεισφορά του στη δημιουργία του αθλητικού κέντρου. Αρωγός στο μεγαλεπήβολο έργο των «γαλάζιων» στάθηκε και ο ΚΟΑ, ενώ το υπόλοιπο κονδύλι πλήρωσε ο Απόλλωνας, με χορηγίες επιφανών φίλων του και δάνειο, το οποίο εξόφλησε δύο χρόνια αργότερα. 
 
 
 

Στα πρότυπα του «Μιλανέλο»
Κτισμένες στα πρότυπα του «Μιλανέλο» (αθλητικού κέντρου) της Μίλαν οι προπονητικές εγκαταστάσεις του Απόλλωνα διαθέτουν όλα όσα χρειάζεται μια επαγγελματική ομάδα για την προετοιμασία της. 
«Μελετήσαμε πολύ καλά τις κινήσεις μας γιατί θέλαμε να είμαστε βέβαιοι για τις επιλογές που θα κάνουμε. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν το έργο ταξίδεψαν αρκετές φορές στο εξωτερικό, για να δουν προπονητικές εγκαταστάσεις μεγάλων ομάδων, και αποφασίσαμε να κτίσουμε τις εγκαταστάσεις μας στα πρότυπα του αθλητικού κέντρου της Μίλαν», δήλωσε στον «Ρεπόρτερ» ο εμπνευστής του έργου και πρόεδρος του Απόλλωνα την τότε εποχή, Γιώργος Παυλίδης. 

 

«Ξενάγηση» στο άντρο του Απόλλωνα 
Δύο γήπεδα, ένα διαστάσεων 110x70, στο οποίο κάλλιστα θα μπορούσαν να διεξάγονταν επίσημοι αγώνες πρωταθλήματος καθώς διαθέτει άριστο χλοοτάπητα και προβολείς με μεγάλη ισχύ και ένα δεύτερο, μικρότερο, 75x50 στο οποίο συνήθως οι ποδοσφαιριστές πραγματοποιούν την προθέρμανση, διαθέτει το προπονητικό κέντρο του Απόλλωνα.
 
 
Στα ενδότερα, αντικρίζει κανείς το υπερπολυτελές γυμναστήριο, το οποίο περιλαμβάνει πέραν των 30 μηχανημάτων εκγύμνασης, εκεί όπου οι ποδοσφαιριστές των «γαλάζιων» χύνουν αρκετό ιδρώτα καθημερινά. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της λεμεσιανής ομάδας διαθέτουν δύο αποδυτήρια. Ένα ευρύχωρο που χρησιμοποιείται από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας σε καθημερινή βάση και στο οποίο ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει το δικό του ντουλάπι για τα προσωπικά του αντικείμενα και ένα μικρότερο για τις ανάγκες φιλοξενούμενης ομάδας σε περιπτώσεις φιλικών αναμετρήσεων.
 
 
 
 
 
 
 
 
Σάουνα, τζακούζι και ένας εντυπωσιακός και συνάμα ευρύχωρος καταψύκτης- χωράει 15 άτομα-, γραφεία προπονητή, βοηθού, διαιτητών και αποθήκη υλικού στην οποία τα πάντα είναι ζυγισμένα-στοιχισμένα συνθέτουν το παζλ του προπονητικού κέντρου του Απόλλωνα. 
 
 

«Πτέρυγα Νίκου Λευκαρίτη» και ανακαίνιση 
Πλήρως ανακαινισμένη είναι η άνω πτέρυγα του προπονητικού κέντρου του Απόλλωνα, η οποία πήρε το όνομα του Νίκου Λευκαρίτη.

Στα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων που έγιναν το βράδυ της 25/11/2016 παρουσιάστηκαν οι υπερσύχρονοι χώροι του «Apollon Columbia», το οποίο διαθέτει πλέον και δωμάτια για να φιλοξενούνται οι νεοφερμένοι ποδοσφαιριστές έως ότου εγκατασταθούν σε σπίτια. Υπάρχει μάλιστα σκέψη για δημιουργία χώρων διαμονής με 20 κλίνες.